ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר שלא יאשר עסקת חטופים אם לא יתקיימו כמה תנאים ובהם מניעת הברחת אמצעי לחימה דרך ציר פילדלפי ממצרים, ושליטה ישראלית על מה שקורה שם ובמעבר רפיח. אמש (שני) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" את הפתרון שגובש לדרישות האלה.
עוד בנושא - סיקור N12
- דילמת השליטה בפילדלפי, והפיקוח במעבר רפיח: הפרטים הידועים מהמו"מ לעסקה
- זה לא חסר סיכוי: המהלך שצריך לקדם עכשיו ברפיח | אהוד יערי, פרשנות
- השטח הסטרילי לאורך פילדלפי שמאפשר השתלטות על מנהרות טרור
- המנהרות שעוד נותרו ברפיח, ושינוי שיטת הלחימה של צה"ל
הסיפור של ציר פילדלפי ומעבר רפיח הוא אחד מהמוקשים שעומדים כעת בדרך להסכם, ולכן בתקופה האחרונה גורמי המקצוע בישראל, במצרים ובממשל האמריקני מנסים למצוא פתרון. גורמים אלו הצליחו לגבש מתווה בדיונים בקהיר, שנערכו בין ראש השב"כ וגורמי הביטחון, ראש המודיעין המצרי ונציגי הבית הלבן.
הסעיפים המרכזים במתווה המתגבש: הכוחות של צה"ל ייסוגו מכל מהשטחים הבנויים ברצועת עזה לפי לוח הזמנים שמפורט במתווה העסקה, כלומר ביום השביעי וה-21. בזמן הקרוב יחלו עבודות להתקנת אמצעים אלקטרוניים לניטור מנהרות, ויתוקנו אמצעים גם מעל הקרקע כדי למנוע הברחת אמל"ח.
מעבר רפיח ייפתח ויופעל בידי גורמים בין-לאומיים בתמיכת גורמים פלסטינים שאינם משתייכים לחמאס, על פי רשימה שתאושר על ידי שב"כ ותגובש על ידי מצרים. עוד לפני כן, יתבצעו עבודות הנדסיות כדי לוודא שאין מנהרות הברחה שחוצות למצרים. לפי המתווה, ישראל תשלוט בכל האמצעים הטכנולוגיים שיוצבו באזור.
המתווה הזה למעשה עונה על הדרישות שהציג נתניהו, שלא דרש נוכחות פיזית אבל כן עמד על הצורך למנוע הברחות של אמצעי לחימה ושליטה ישראלית במעבר – משום שישראל תשלוט באמצעים. המתווה הזה, שגובש בידי הדרגים המקצועיים, יוצג היום לראש הממשלה בדיון של הצוות המצומצם בנושא עסקת החטופים. ואם יאושר, זו ללא ספק תהיה התקדמות משמעותית - כשכל העת נמשכים המגעים עם המתווכחות.
המתווה שגובש יצורף לנספח למתווה העסקה שעליו דנים, שבו יהיו התייחסויות לדברים שלא היו עד עתה. בין היתר, מדובר בפתרון למניעת הברחות מציר פילדלפי וגם איך מונעים עלייה של חמושים לצפון הרצועה כאשר מפנים את מסדרון נצרים. כל הסוגיות האלו עדיין בבחינה, ובמערכת הביטחון מאמינים שהדיונים מקדמים הגעה להסכמות.
גורם מדיני אישר אמש שתצא משלחת ישראלית בימים הקרובים להמשך המגעים, אך המועד שבו ראש המוסד ייצא לדוחא עדיין לא נקבע. יתקיים דיון נוסף היום ואולי גם עוד אחד לאחר מכן, על כל סוגיית המשא ומתן – ורק אז, כשתתגבש העמדה, ייצא ראש המוסד לקטאר. "תצא משלחת, ישראל נמצאת בקשר עם המתווכות. יומיים אחרי אירועי שבת, גישת ראש הממשלה של לחץ צבאי ועמידה תקיפה במו"מ מקדמת את שני היעדים: גם השבת החטופים וגם השגת שאר מטרות המלחמה", מסר גורם מדיני. "עכשיו זה הזמן להגביר את הלחץ הצבאי, כי זה מה שיאפשר להחזיר יותר חטופים חיים במחיר שלא מסכן את מדינת ישראל".