תמונות לוויין המציגות את תוצאות תקיפת טילים בליסטיים של הרוסים על מפעל תעופה וחלל של אוקראינה בשבוע שעבר בדניפרו שבמזרח המדינה, עוררו ביקרת רבה אחרי שהתברר שהנזק שנגרם למפעל קל ולא פגע בפעילות שם. הרוסים השתמשו בטיל בין יבשתי שמכונה על ידי הנשיא ולדימיר פוטין "אורשניק".

"הטיל הזה הוא פיתוח חדשני, ואין כיום בעולם אמצעים ליירט אותו", אמר פוטין בהצהרה שמסר לפני מספר ימים. "אדגיש שנמשיך בבדיקות המערכת הזו, שכן חיוני לנו להתכונן אל מול איומים חדשים".

ברוסיה טוענים שהטיל יכול להגיע לטווח של עד 5,000 ק"מ, טווח שמאפשר לה לתקוף משטחה יעדים בכל רחבי אירופה. פוטין טען בנוסף שמערכות ההגנה האוויריות של המערב לא יוכלו ליירט את הטיל הזה. מדובר בטיל אסטרטגי שנועד לשמש אותם לתקיפות גרעין והשימוש בו נחשב לחריג אך כאמור נראה לפחות על פי הדיווחים שהתוצאות דלות.

נזק למבנה בעיר דניפרו, אוקראינה  (צילום: STR/AFP via Getty Images)
נזק נגרם למבנים סמוכים בדניפרו שלא היו במטרות | צילום: STR/AFP via Getty Images

ברוסיה טענו שהשימוש בטיל הביא להשמדת המפעל האוקראיני. אולם מתמונות הלוויין עולה בברור שבניגוד לטענות התקשורת הרוסית, למפעל נגרם נזק קל בלבד, מה שעורר תסכול רב בקרב ערוצי תעמולה רוסיים, שפרסמו לפני כן על הרס מוחלט של המתקן.

צילומי הלוויין, שפורסמו לאחר הפגיעה, חושפים שחלק גדול מהמטען של הטיל כלל לא הצליח להגיע ליעדו. במקום זאת, מספר טילים פגעו באזורים אזרחיים סמוכים, וגרמו נזק לבתי מגורים, מוסכים ומבנים פרטיים אחרים. המפעל עצמו, אתר משמעותי לתעשייה האווירית של אוקראינה, נראה שלם ברובו למרות התקיפה.

ערוץ טלגרם הנחשב למקושר לקרמלין התייחס למצב וציין: "הופיעו תמונות לוויין המציגות את האתר לאחר תקיפת 'אורשניק'. הסדנאות עדיין שם, שום דבר לא 'הפך לאבק'. אולם נראה שאזור המגורים שמעל נפגע". פרסום שבלי ספק משקף חוסר שביעות רצון גוברת בקרב כמה פרשנים צבאיים רוסים, לגבי יעילותה של התקיפה.

תוצאות התקיפה באוקראינה (צילום: ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images)
חייל אוקראיני מציג את שרידי הטיל הרוסי | צילום: ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images

גם איליה טומנוב, דמות בולטת בתחום הדיווח והפרשנות הצבאית הביע את אכזבתו: "ההמתנה המייסרת לתמונות לוויין ראויות הסתיימה. מה שהוכח לעולם, זה איזו שטות זאת הייתה, ללא מכתשים או בתי מלאכה שהפכו להריסות ואבק".

באופן נדיר מאוד יש נגד נשיא רוסיה פוטין לא מעט ביקורת על השימוש בטיל. מומחים בתחום טוענים שההחלטה, הרגשית לדבריהם, של פוטין לפרוס טיל כל כך מסווג למתקפת ניסוי ולוחמה פסיכולוגית, העניקה למומחים מערביים הזדמנות ללמוד על מרכיביו והטכנולוגיה שלו. מדובר בשימוש מבצעי ראשון בטיל הזה, שכאמור הינו חלק מהמערך הגרעיני אסטרטגי של רוסיה.

גורמים בצבא אוקראינה אישרו מצדם שמומחים שלהם ומערביים בוחנים את שרידי הטיל, במטרה להפיק מידע על הטכנולוגיה הרוסית והיכולות של הטיל ככל שניתן. הניתוח של רכיבים אלה יתבצע בשיתוף פעולה עם שותפים מערביים, כדי להגביר עוד יותר את ההבנה של כלי הנשק העדכניים של רוסיה.

תוצאות התקיפה באוקראינה (צילום: ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images)
שרידים מהמתקפה הרוסית שאספו האוקראינים | צילום: ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images

עבור אוקראינה, הגישה לרכיבי הטילים הללו מספקת הזדמנות נדירה לקבל תובנות על אחת ממערכות הנשק המתקדמות האחרונות של רוסיה. באוקראינה טענו שמדובר בטיל בליסטי בין-יבשתי מסוג RS-26 רובז', אולם גורמים בארה"ב אמרו שלא מדובר בטיל בין-יבשתי של ממש. בפנטגון מסרו אתמול כי הטיל החדש שפוטין חשף כן פותח על בסיס RS-26 רובז', אם כי כאמור אינו זהה לו ושמודבר בטיל שיכול לשאת מספר ראשי קרב במשקל של 750 ק"ג עד טון.