ישראל מנהלת בשתי היממות האחרונות מלחמה חסרת תקדים בסוריה, כזו שלא נראתה שם מאז מלחמת יום הכיפורים ב-1973, כאשר במלחמת שלום הגליל ב-1982 המלחמה מול סוריה הייתה מוגבלת לשטחה של לבנון.
הבוקר (שלישי) דווח בכלי תקשורת בלבנון: "צה"ל השתלט על כפרים באזור החיץ בסוריה, טנקים הגיעו למרחק 20 ק"מ מדמשק".
בשעות הערב (שני) דווח על כ-20 תקיפות בתוך כשעתיים בכל רחבי סוריה, כולל בדמשק ובלטקיה שבקו החוף. בסך הכל מדובר כבר ביותר מ-250 תקיפות מהאוויר במטרה להשמיד את מאגרי הנשק ואמצעי הלחימה של צבא סוריה.
על פי הדיווחים חיל האוויר השמיד סדר גודל של 20-25 מטוסי מיג-29 מתוצרת רוסית ולמעשה את כל המערך הזה של חיל האוויר הסורי. אלו נחשבו למטוסים המתקדמים ביותר של צבא סוריה אך עדיין, אלה מטוסים מיושנים בני יותר מ-40 שנה שאין עליהם יותר מדי מערכות מתקדמות ומצבם הכללי לא היה מזהיר.
למרות שהם לא מהווים אתגר לחיל האוויר, נראה שבישראל בכל זאת החליטו שלא לקחת סיכון והשמידו אותם לפני שייפלו לידי המורדים. זאת בנוסף להשמדה של מערך טילי הקרקע-קרקע הסורים, רקטות לטווח ארוך ותשתיות לייצור נשק כימי.
⚡️BREAKING
Israel has destroyed Syria's Mig-29 squadrons, leaving Syria without a proper air force pic.twitter.com/RFsXKitTNM
בנוסף בסוריה מדווחים גם על השמדה של מסוקים בבסיסי חיל האוויר הסורי, טנקים, ספינות, ומערכות הגנה אווירית. בהקשר למערך ההגנה נראה שהושמדו עשרות סוללות שניסו לאיים על מטוסי חיל האוויר בתקיפות עבר והמערך הזה ככל הנראה כבר לא קיים יותר לאחר סדרת התקיפות של היממות האחרונות. עוד הושמדו מפקדות ומתקנים של המודיעין הסורי, מאגרי טילים ומפעלים צבאיים.
ישראל כמו שזה נראה הלכה למהלך של השמדת יכולות הצבא הסורי שנבנו שם במשך עשרות שנים בעיקר על ידי איראן וכן על ידי הרוסים, שפעלו לשקם את צבאו של בשאר אל-אסד אחרי מלחמת האזרחים הארוכה. התקיפות והפעולה הקרקעית של צה"ל זמן כל כך קצר אחרי נפילת המשטר עשויות ללמד על כך שלצה"ל היו תוכניות מוכנות לזירה הזו. ייתכן שתוכנית כזו עברה התאמות ואז יצאה אל הפועל.
נכון למועד כתיבת שורות אלו המורדים הסורים לא מגיבים כלל למהלך המלחמתי של ישראל. מהלך שבסופו יאלץ לבנות מאפס את הצבא הסורי, מעבר לנשקים הקלים שברשותם. ההערכה היא שהלחימה האווירית הנרחבת בסוריה צפויה להימשך עוד מספר ימים לפחות.