זעם והלם ביישובי רמת הגולן, אחרי שגבר ואישה, נועה וניר ברנס ז"ל, בני 46 מקיבוץ אורטל, הורים לשלושה, נהרגו מפגיעת רקטה של חיזבאללה ברכבם אתמול (שלישי).
המטח של כ-40 רקטות שוגר לכיוון מחנה נפח שבגולן, כתגובה של חיזבאללה על תקיפה שיוחסה לישראל. באותה תקיפה נהרג יאסר נימר קרנבש, לשעבר שומר ראש של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, ומי שהיה אחראי על העברת מחבלים ואמל"ח מעיראק וסוריה ללבנון. יש לציין כי ישראל לא התייחסה לפרסומים בדבר החיסול ולא קיבלה אחריות על כך.
במערכת הביטחון העריכו שמותו של הבכיר עלול להוביל לירי נרחב של חיזבאללה לעבר ישראל. לאחרונה דווח בתקשורת הזרה כי מיליציות בעיראק החלו להעביר מאות לוחמים לסוריה וללבנון, כדי להילחם לצד חיזבאללה במקרה של לחימה מול צה"ל. ההערכה היא שקרנבש היה מהאחראים להעברה של אותם לוחמי מיליציות במסגרת תפקידו בחיזבאללה.
מעבר לתפקיד המרכזי של קרנבש, הוא גם היה מקורב מאוד לנסראללה כמי שהיה בעבר שומר הראש שלו במשך שנים. גורמים ביטחוניים העריכו שהפגיעה בו יכולה לשבש את הפעילות של חיזבאללה בתחום העיסוק שלו הנוכחי שלו. עם זאת, גורמים ביטחוניים אחרים סבורים כי הריגתם של הבכירים, לא הובילה עד עתה לירידה בנפח הפעילות של החיזבאללה ולא פגעה עד כה משמעותית בפעילות של היחידות אשר בראשן עמדו המחוסלים.
מאז שחיזבאללה הצטרף למלחמה של חמאס נגד ישראל, צה"ל חיסל בכירים בחזית הדרום של נסראללה, בכירים בכוח רדואן ואחרים. לרוב הם חוסלו בתקיפות מדויקות של חיל האוויר, ששיגרו טילים מדויקים ממטוסים ללא טייס. מדובר בחיסולים שהכאיבו מאוד לנסראללה ולארגון, שלאחריהם בד"כ הגיע מטח נרחב לעבר הצפון בתגובה ולאחריו ימים שקטים יותר.
עם זאת, מבדיקה מול גורמים בצבא עולה שבאף לא אחד ממקרי החיסול של אנשי חיזבאללה, לא הייתה ירידה משמעותית בנפח האש או בפעילות של הארגון והיחידות, שהמפקדים שלהם חוסלו. למעשה, כל חיסול שכזה הביא לעלייה בהיקף הירי בצפון והרחבה של טווח הירי. בחלק מהמקרים כמו האחרון ברמת הגולן, זה גם הביא לנפגעים ישראלים. בכירים בצבא אמרו אחרי החיסולים האחרונים שהפעולות האלה מבוצעות כי "זה מה שאנחנו יודעים ויכולים לעשות כרגע". כשכוונתם כנראה למצב שבו ישראל עוד לא סיימה את המלחמה בעזה ומתמקדת בעיקר בהגנה בצפון.
בדיון שהתקיים לאחרונה באמ"ן, אמר אחד מהקצינים הבכירים של צה"ל שהחיסולים של מפקדי שדה, בכירים ככל שיהיו, שלא כחלק מקרב התקפה, לא יכולים להשיג את היעד שלהם, ולמעשה החיסול כמעט חסר משמעות במסגרת של קרב הגנה, שזה מה שמבצע צה"ל כרגע בצפון בהנחיית הדרג המדיני.
עוד אמר אותו בכיר במסגרת הדיון, שככל שהזמן עובר ומספר החיסולים גדל, חולף גם האפקט של ההלם שמייצרים החיסולים הראשונים. הוא גם הדגיש את מבחן התוצאה, אחרי תשעה חודשים של מלחמה, ולמרות מספר מחוסלים גדול והרס משמעותי שחיזבאללה ולבנון ספגו, אין למהלכים האלה השפעה על המלחמה בצפון. לכן אותו קצין בכיר ביקש בסיכום, לשקול את המדיניות ולחשוב על "מהלך חדש ויצירתי".
כמובן שזו רק דעה אחת ובמערכת הביטחון ישנם גם דעות אחרות, ומבלי לבטל את ההישגים הטקטיים שכן יש לצה"ל בחזית הצפונית, בפגיעה במערכי חיזבאללה, בפעילים ובמפקדים בכירים בגזרות השונות של ארגון הטרור.