רצף מטריד של פגיעת מטעני חבלה בכוחות צה"ל שפועלים ביהודה ושומרון: בתוך פחות משבוע נפלו בפעילות מבצעית בצפון השומרון סרן אלון סקאג'יו מחטיבת כפיר, שנהרג כשקפץ לסייע לפצועים מהכוח שרכבם עלה על מטען, ויהודה גטו, נהג מבצעי ברכב שעלה על מטען בפעילות במחנה נור א-שמס הסמוך לטול-כרם.
גורמים בצבא אומרים שאין דרך להתמודד עם הטרור בלי הכנסת כוחות לתוך הערים הפלסטיניות ומסבירים שלא ניתן לעשות זאת רק בתקיפות מהאוויר. בצבא בוחנים את האפשרות להיכנס לערים גם בכלים כבדים יותר, כמו נגמ"שים אבל מוסיפים שהכמות של הכלים האלה מוגבלת והם נדרשים לזירות אחרות, כמו עזה וגבול לבנון.
בעקבות המצב החל צה"ל לבנות תוכניות חדשות באשר לאופן כניסת הכוחות לפעילות בערים הפלסטיניות, במטרה למנוע פגיעה בכוחות גם דרך ההתנהלות שלהם, לצד המאמץ המודיעיני. אבל בצבא אומרים שמדובר במלחמה ארוכה כשגם בצד השני יש מי שלומד את אופן הפעלת הכוחות של צה"ל ומיישם את הלקחים, כפי שראינו בשבועיים האחרונים. גורם צבאי אמר שאין עליה בהיקף השימוש של המחבלים במטענים, ומה ששונה הוא אופן ההפעלה שלהם.
ארגוני הטרור ביהודה ושומרון מפעילים עשרות מטענים כנגד כוחות צה"ל שנכנסים לפעילות בערים הפלסטיניות. לרוב מדובר במטעני צינור או מאולתרים ממטפי כיבוי אש, שמושלכים לעבר הכוחות והרכבים הצבאיים ולא גורמים לנזק או לנפגעים. אולם בנוסף לזה, מחבלים הסתירו בצירי התנועה עשרות מטענים גדולים, כמו זה שפגע ברכב ה"פנתר" והביא אתמול (שני) למותו של רס"ל יהודה גטו ז"ל ופציעתו באורח קשה של מפקד ביחידת דובדבן.
כבר לפני המלחמה היו אירועים עם נפגעים כתוצאה ממטענים בצפון השומרון, מרביתם בגזרת ג'נין שם התקיימו מאז כבר כמה וכמה מבצעים גדולים של כוחות הביטחון. בצה"ל מבינים שכמעט כל כניסה של הכוחות לשטח הפלסטיני תהיה מלווה בהפעלת מטענים כאלה, אחרי שארגוני הטרור ייצרו בשנים האחרונות כמות אדירה של מטענים בסיוע וידע איראני, כולל הדרך להפעיל אותם במטרה לגרום לנפגעים. בצבא אומרים בנוסף לזה שכניסה של הכוחות לערים ביהודה ושומרון, מונעת זליגה של המטענים האלה לצירים וליישובים ישראליים.
בחודשים האחרונים צה"ל החרים אלפי מטעני חבלה מאולתרים בגודל קטן ובינוני ובנוסף לזה גם עשרות מטענים גדולים, כולם מאולתרים. עוד מציינים בצבא שבמבצעים שנעשו נוטרלו מאות מטענים, שהפעילות הזו צפויה להימשך ובהכוונת שב"כ גם להתמקד בטרור המטענים.
עוד לפני האירועים האחרונים השקיעו השב"כ וצה"ל מאמצים רבים בסיכול מעבדות נפץ ומחבלים שמתמחים בייצור מטעני חבלה והפעלה שלהם. ולמרות המאמץ האדיר, גופי הביטחון של ישראל רואים מול העיניים שלהם כיצד מתרחש תהליך "לבנוניזציה" של השטח, שמזכיר את הלחימה של צה"ל בשנות התשעים בדרום לבנון. את המטענים האלה לא התחילו לייצר היום, זה קורה במשך שנים מתחת לאף של השב"כ ואמ"ן, למרות השליטה שלהם בשטח והמשאבים האדירים שהשקיעו בסיכול.
מערכת הביטחון ביקשה יותר מפעם אחת לפעול נגד מקור הידע וההפעלה של אותם מטענים, שנמצא בלבנון, עיראק ואיראן. אולם לפחות בשלב הזה, מדובר במהלך שדורש את אישור הדרג המדיני וזה לא התקבל נכון להיום. לכולם ברור שרף האיומים בשטחי יהודה ושומרון ימשיך לעלות ולהתעצם. בפיקוד המרכז מדווחים על מאות ואלפי המבצעים שהם מבצעים כדי לסכל את אותה התעצמות. אין ספק שזה משפיע ומעכב את התהליך, אבל כפי שניתן לראות לא מונע אותו.