בישראל, בארה"ב ובתימן נערכים להרחבת הלחימה בין הצדדים, כך על פי שורת פרסומים ודיווחים בימים האחרונים. גורמים בישראל מאותתים כי הכוונה היא להיכנס למערכה רחבה ועצימה נגד החות'ים, וגורם בממשל ביידן אמר לוושינגטון פוסט כי יש ציפייה שמדינות נוספות יצטרפו למערכה. בארה"ב הגבירו בשבועיים האחרונים את קצב האש נגד החות'ים, והם מצידם מתארגנים לאפשרות של תרחיש בלתי צפוי.
השבוע ביצע צבא ארה"ב סדרה רחבה של תקיפות נגד החות'ים בתימן, באיתות ברור על הרחבת התקיפות האמריקניות. ל-N12 נודע כי בוושינגטון עדכנו היום את ישראל על הכוונה להגביר את קצב התקיפות נגד החות'ים, ולהשקיע אף יותר משאבי מודיעין בנעשה במדינה. בארה"ב וישראל מעוניינים לשדר מסר ברור של הגברת הלחץ על ארגון הטרור - עם תקיפות משולבות של ישראל וארה"ב.
סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון, הודיע אתמול כי מטוסי וספינות הצי תקפו אתמול וביום שני שורה של יעדים של החות'ים בבירה צנעא ובאזור החוף בחודידה. על פי ההודעה, הותקפו מטרות הקשורות לפיקוד ושליטה של החות'ים, כמו גם אתרי ייצור ואחסנה של כטב"מים וטילים, וכן מערכות מכ"ם להתרעה.
CENTCOM Forces Strike Multiple Houthi Targets in Yemen
— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 31, 2024
U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted multiple precision strikes against Iran-backed Houthi targets in Sana’a and coastal locations within Houthi-controlled territory in Yemen, Dec. 30 and 31.
On Dec. 30 and 31,… pic.twitter.com/XUKtsZM1U7
"עד לפני כמה שבועות הגבנו פעם או פעמיים", אמר לטיימס הבריטי מקור ביטחוני ישראלי. "אבל צריך לומר שאנו לא רואים את זה עוד כחילופי מהלומות, כעת אנחנו הולכים להיכנס לזה בכול הכוח - והמשמעות שיש תוכנית לצעדים מסלימים. זה מתחבר לאסטרטגיה רחבה בהרבה".
"יש כוונה מוחלטת של ישראל והשותפים הבין-לאומיים לפגוע בהם בצורה נרחבת", המשיך המקור הישראלי. "יש סט שלם של פעולות ויכולות שנבנה כעת ויוצא לפועל בזמן המתאים". בעולם עוקבים בדריכות אחר ההיערכות הישראלית לתגובה רחבה בתימן, עם ציטוטים נרחבים של ראש הממשלה נתניהו, שאמר רק לאחרונה כי זוהי "רק ההתחלה" מבחינת ישראל.
במקביל לעליית המדרגה בתקיפות האחרונות של ישראל בתימן, וההיערכות לתקיפות נוספות, חלה עלייה של ממש גם בהיקף ובעיקר באופי התקיפות האמריקניות. ב-15 בדצמבר הודיע סנטקום על הגעתה של קבוצת התקיפה של נושאת המטוסים הארי טרומן לאזור המזרח התיכון, ומאז ניכרת הסלמה רצינית בתקיפות.
לאורך יותר משנה ניתן היה לסכם את אופי התקיפות של ארה"ב נגד החות'ים בתימן בעיקר כתקיפות מנע, שנועדו לסכל בזמן אמת שיגורי טילים וכטב"מים לעבר נתיב השיט בים סוף ובמפרץ עדן - בשבועיים האחרונים ניתן לראות תקיפות "איכותיות" הרבה יותר. לראשונה מאז תחילת העימות נגד החות'ים, בשבועיים האחרונים תוקפת ארה"ב הרבה יותר מתקנים בעלי חשיבות ורגישות אסטרטגית של ממש מבחינת החות'ים, דוגמת מפקדות ועמדות פיקוד ושליטה. יש לכך קשר מובהק לעובדה שהחות'ים הגבירו את קצב והיקף התקיפות שלהם נגד ישראל.
שינוי הכיוון של ארה"ב וישראל מגיע במקביל לצמצום דרמטי ביכולת של החות'ים לפגוע בספינות וכלי שיט בים שמסביב לתימן. לאורך שבועות ארוכים מתקשים החות'ים לייצר מתקפות אפקטיביות על ספינות אזרחיות וצבאיות בים סוף, מצר באב אל-מנדב ומפרץ עדן. מעבר להגברת הלחץ הצבאי נגד החות'ים, עשויות להיות לכך אפשרויות נוספות - החל מהגברת שיתוף הפעולה והתיאום של הקואליציה הרב-לאומית בים סוף לאבטחת המרחב, ועד האפשרות לצמצום התמיכה שמקבלים החות'ים בכל הקשור למודיעין - בעיקר מאיראן ורוסיה.
מומחים אמרו לוושינגטון פוסט כי בעוד שהתקיפות של ארה"ב, בריטניה וישראל אכן החלישו את כוחם ויכולותם של החות'ים - יש להם השפעה מועטה בלבד על הנחישות של החות'ים והרצון שלהם להמשיך להילחם. ההערכה היא כי החות'ים מזהים בעימות הרחב מול ישראל וארה"ב הזדמנות גדולה מצידם למצב עצמם כשחקן אזורי חשוב שיש להתחשב בו בכל מערך השיקולים, ולשפר את מעמדם ויוקרתם מבית ומחוץ. גורם אמריקני רשמי כינה אותם "כת פנאטית", ואמר כי במובנים מסוימים הם "הרבה יותר אידאולוגים מחמאס וחיזבאללה".
לקראת מה שמסתמן כהרחבת המערכה נגד החות'ים, אמר פקיד אמריקני נוסף לוושינגטון פוסט כי "ייתכן שיהיה צורך בפעולות צבאיות ומדיניות ממדינות נוספות - מהמזרח התיכון ומחוצה לו". לדבריו, "כולנו נצטרך לעשות יותר". לצד הרחבת התקיפות, הצבא האמריקני ספג מכה נוספת, לאחר שהבוקר הודיע הדובר הצבאי של החות'ים על הפלת מל"ט אמריקני מתקדם נוסף מסוג MQ-9, המשמש לתקיפות ואיסוף מודיעין כאחד. זהו המל"ט ה-14 של האמריקנים שהחות'ים מפילים מתחילת המלחמה, ועלותו כ-30 מיליון דולרים.
במקביל, התפרסמו בימים האחרונים דיווחים, כולל באתרים בתימן המזוהים עם הממשלה בעדן המתנגדת לחות'ים, כי גוברת ההיערכות לאפשרות של מערכה קרקעית בתימן. אויביהם של החות'ים מדרום, בהם כוחות חמושים הנתמכים על ידי איחוד האמירויות, עשויים לנסות לנצל את העובדה שהחות'ים מוכים כתוצאה מהתקיפות האוויריות הרבות נגדם, ולפתוח במערכה חדשה נגדם. לא סביר כי מערכה כזו תתפתח למלחמה קרקעית ישירה בהיקף נרחב, אך בין השאר דווח המהלך הזה עשוי לעודד התקוממות אזרחית מבית נגד החות'ים.