חודש אחרי שנכנס לתפקידו כמפקד חיל הים, הכריז אתמול (שני) האלוף דוד סער סלמה על תרגיל פתע, "ברכת שלום". אנשי הצוות בכלי השיט השונים של חיל הים הופתעו כשקיבלו פקודה לצאת לים במטרה לבחון את היכולות ולשפר את המוכנות ללחימה רב זירתית במרחב הימי. בנוסף, גם את המוכנות שלהם לביצוע משימות שגרתיות עם אירועי קצה המוגדרים בצה"ל "מאפס למאה".
הזירה הימית היא אחת המאתגרות מבחינת הצבא. מצד אחד ישנם ניסיונות בלתי פוסקים לפגע בכלים שמול חופי עזה. גם בלבנון ישנו חשש תמידי מפני פיגוע מתפרץ, כאשר ברקע של כל זה, הזרוע הקטנה של צה"ל אחראית על ההגנה של כ-95 אחוזים מכלל הייבוא שנכנס לישראל, במקביל למשימות חשאיות ושגרתיות.
על הרקע הזה, בתרגיל הפתע הלוחמים שהוקפצו על גבי ספינות הטילים והבט"ש, תרגלו סיכול של פיגועים מצד חיזבאללה בדמות "סירות מתאבדות" וגם צוללנים. הכוחות גם התמודדו עם תרחיש סיכול פיגוע מצד ארגון הטרור כנגד מאגרי הגז האסטרטגים.
עוד תרגלו הגנה על נתיבי השיט, דרכם כאמור נכנס רוב מכריע של הייבוא לישראל. במהלך האימון הכוחות תרגלו סיכול פגיעה בספינות מסע ומכליות נפט, תרחיש אימים של קברניטי חיל הים.
בנוסף תרגלו סיכול חדירה של חוליות טרור לנמלים הישראלים, בהם גם חוליות צוללנים. בשנים האחרונות גם חיזבאללה וגם חמאס השקיעו משאבים רבים בפיתוח של יחידות קומנדו ימי שמטרתן לחדור דרך הים לישראל וגם לפגוע בנמלים הצבאיים והאזרחיים.
לא רק תרחישי הגנה היו באימון הפתע של חיל הים. הכוחות תרגלו גם שמירה על מה שמוגדר כ"עליונות ימית". מדובר בפעולות התקפיות של הזרוע אל מול איומים רקטיים ואחרים, כחלק משמירה על נתיבי השיט והנמלים – בין היתר על ידי יירוט של כלי השיט.
בזרוע הים משקיעים תקציבים ושעות אימון רבות גם בהכנה לתרחישים בהם תהיה התנגשות מול אוניות איראניות שנכנסו למרחב האזורי או של חיל הים הסורי, שמשתקם לאחר שנות מלחמת האזרחים במדינה.
בנוסף לזה, זרוע הים נחשבת לגורם משמעותי בכל הקשור למערכה שבין המלחמות, המב"מ, בעיקר מבחינת איסוף מודיעין, סיכול של פעולות ויכולות של הצד השני. הכוחות תרגלו תרחישי קיצון שיכולים לקרות במסגרת המשימות החשאיות שחיל הים מבצע. משימות שדבר קיומן אמור להישאר בסוד משך עשרות שנים ובחלק מהמקרים אף מעבר לזה.
בשנים האחרונות, זרוע הים הפכה לאחת המשמעותיות של צה"ל, בין השאר במסגרת מה שמכונה לחימה משולבת ורב ממדית. החיל מעורב בכלל זירות הלחימה של צה"ל, הרבה מעבר לחופי הים, לצד זרוע היבשה והאוויר. את החשיבות של זרוע הים ניתן לראות ברכש המשמעותי של השנים האחרונות, החל מספינות שלדג חדישות שנכנסו לשירות בפלגות הבט"ש ועד לדגמים החדשים של צוללות הדולפין וספינות הטילים מסוג סער 6.