לראשונה מאז החלה המלחמה בעזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מה הכוונה האסטרטגית של מדינת ישראל ברצועת עזה ולמעשה, שינה את מטרות המלחמה, גם אם לא הצהיר על כך באופן רשמי. המשמעות של דברי נתניהו שנאמרו אמש (יום א') בפתח ישיבת הממשלה היא שכעת יש לצה"ל ולשב"כ, וגם למתאם פעולות הממשלה בשטחים ולגופים אחרים, ההנחיות הברורות וכל מה שדרוש כדי להפיק תוכניות אופרטיביות ולהציגן לממשלה, על מנת להגשים את היעדים שראש הממשלה סימן לראשונה בקולו.

"חמאס יניח את נשקו. מנהיגיו יורשו לצאת החוצה. אנחנו נדאג לביטחון הכללי ברצועת עזה ונאפשר את מימושה של תוכנית טראמפ, תוכנית ההגירה מרצון. זו התוכנית. אנחנו לא מסתירים את זה, מוכנים לדון בזה בכל עת", אמר נתניהו.

כעת, צה"ל ומתפ"ש יחד עם השב"כ יכולים לתכנן שליטה בעזה על פי הנחיית הדרג המדיני, להקים ממשל צבאי ולדרוש לכך תקנים ומשאבים כלכליים, לתכנן ולבצע את הגירוש, שלמרות דבריו של נתניהו, צפוי לקרות בכוח, אחרת רוב תושבי עזה לא יעזבו. גם משרד החוץ ומשרדי ממשלה נוספים אמורים להיכנס לתמונה, על מנת לממש את שלב הגירוש של העזתים ובראשם מנהיגי חמאס, שצריך למצוא מדינות שיקלטו אותם.

עם זה יש לציין כי המשמעות של כל זה היא שישראל נכנסת רשמית למלחמת התשה בעזה, וזו צפויה להיות ארוכה. גם אז לא ברור כיצד ישיגו את היעדים שנתניהו הציב לצה"ל, השב"כ ומערכות נוספות. זאת כאשר ברצועת עזה מוחזקים עדיין 59 חטופים ישראלים.

מחבלי חמאס ברצועת עזה, כניסת משאיות הסיוע ההומניטרי (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א, שי לוי)
צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א, שי לוי

בשלב זה מוקדם לומר איך ייראה הממשל הצבאי בעזה, וכיצד צה"ל יתיש את חמאס עד כדי כניעה והסכמה לפירוז מנשק, ועזיבה את הרצועה של כל הבכירים ומחבלים רבים. זאת שאלה שאת התשובות עליה יהיו חייבים להציג לציבור בישראל, מכיוון שמבחינה ביטחונית, צבאית ומקצועית, ישראל הולכת למלחמת התשה בעזה, וזו צפויה להיות ארוכה לנוכח התנגדות חמאס.

על פי תורת הלחימה של צה"ל, המשמעות של מלחמת התשה היא שצריך לשחוק את האויב עד שיגיע לרגע שבו יאבד חלק קריטי מהנכסים החשובים לו, ומה שנשאר יהיה תחת סיכון להשמדה, וזאת עד כדי כניעה. מלחמה כזו יכולה להסתיים במועד כלשהו, אבל זה יכול להימשך שנים רבות וזה דורש משאבים רבים מהצד השוחק. דבר נוסף, התוכנית צריכה לתת תשובות גם ליום שאחרי מלחמת ההתשה וחמאס, מכיוון שהקמת ממשל צבאי על אוכלוסייה עוינת היא דבר שיוצר בהכרח חיכוך, שמגיע לגרילה וטרור.

כך קרה בעבר בעזה עצמה, בלבנון ומעט רחוק יותר, בעיראק ואפגניסטן, שאותן הצליחו האמריקאים לכבוש במלחמות מוצלחות מאוד עם כוחות קטנים יחסית, ואז גילו שהם שוקעים שם ושולחים כוחות בהיקפים אדירים, ש"דיממו" אלפי חיילים, במלחמות גרילה שנמשכו עשור ויותר. את כל זה הציבור הישראלי צריך להכיר ולהבין. לא פחות חשוב, לשאול ולקבל תשובות.