חמאס מסר למתווכות קטאר ומצרים את התשובה שלו למתווה שהוצע בפסגה בפריז, והבוקר (שלישי) פורסמו בתקשורת הזרה עיקריה, שמתבססים על שלושה שלבים. בהמשך היום תתכנס אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו ישיבה שבה תגובש עמדתה של ישראל להצעה, ובזמן שבירושלים טרם הגיבו רשמית, גורם ישראלי מסביר שכרגע התנאים של ארגון הטרור - משמעותם סירוב לעסקה. על רקע תשובת חמאס, N12 בדק את התבטאויות חברי קבינט המלחמה בנוגע לדרישות האפשרויות.
השלב הראשון
דרישת חמאס מישראל: הפסקת אש מלאה ושחרור כל הנשים והילדים שכלואים בישראל
התמורה: שחרור חטופות, ילדים ומבוגרים מגיל 50 מהשבי
על פי הדיווחים ברויטרס ובעיתון הלבנוני אל-אחבר, חמאס הציב דרישה ברורה להפסקת אש מלאה - בנוסף לשחרור הנשים והילדים ששוהים בבתי הכלא בישראל. בשלב זה, לא מסתמן פער בין ישראל לחמאס, שכן גם עסקה קודמת כללה הפסקת אש - לצורך שחרור חטופים.
בנוסף, לפי מתווה העסקה שישראל כבר הסכימה לו, הלחימה תיעצר בשלב הראשון למשך 45 ימים בתמורה לשחרור הומניטרי של חטופים.
השלב השני
דרישת חמאס מישראל: נסיגה מוחלטת של כוחות צה"ל מהרצועה
התמורה: שחרור כל החטופים הגברים - אזרחים וחיילים
בשלב הזה, חמאס כבר "עולה רמה" בדרישות מישראל, ובהתאם מציג תמורה של שחרור כלל החטופים הגברים, כולל חיילים. אולם, כאן לעומת השלב הראשון - כן עולים פערים קריטיים בין הצדדים.
בדרג המדיני בישראל התבטאו פעמים רבות במהלך המלחמה על דרישות שלא יהיו מוכנים להם - ללא השגת יעדי המלחמה: השבת כל החטופים ומיטוט חמאס. כך למשל, ראש הממשלה נתניהו התייחס לאפשרות של דרישה כזו מצד חמאס בעסקה - והבהיר: צה"ל לא ייסוג מהרצועה, ולא תהיה הפסקה של הלחימה ללא השגת כל יעדיה".
כמו כן, ראש הממשלה הבהיר באחת מהצהרותיו בחודש נובמבר האחרון כי ישראל תשלוט בטחונית ברצועה, כך שנסיגת צה"ל בשלב זה מנוגדת להתבטאותו: "צריך להיות דבר אחר, אבל בכל מקרה חייבת להיות שם שליטה ביטחונית של ישראל. נבטיח שלא יקום חמאס אחר ביום שאחרי חמאס".
גם שר הביטחון יואב גלנט הדגיש בהצהרתו כי מטרת התמרון ברצועה - הוא להכריע את חמאס, והבהיר כי צה"ל יגיע גם לרפיח. כלומר, גם מבחינת שר הביטחון נסיגת צה"ל לא תתקיים ללא הכרעת חמאס - ואף הצהיר על יעד נוסף שצה"ל עתיד להיכנס אליו.
בנוסף, השר וחבר קבינט המלחמה בני גנץ, הבהיר אמש זמן קצר לפני פרסום תשובת ארגון הטרור שצה"ל לא ייסוג בשלב זה - "עד שנסיר את האיום של חמאס". גם בחודש דצמבר אמר גנץ כי "אנחנו נחזיק בשטחים ברצועה לאורך תקופה ארוכה".
השלב השלישי
דרישת חמאס מישראל: צפי לסיום המלחמה, לשיקום רצועת עזה ולשחרור גופות מחבלים
התמורה: שחרור גופות החטופים
דרישה זו היא האחרונה בשלבי העסקה, ובה גם עולים פערים בין ישראל לחמאס. המכשול העיקרי הוא הציפייה של חמאס לסיום המלחמה, שכן כבר בשלב השני על פי התבטאויות הדרג המדיני - ישראל לא צפויה להסיג את צה"ל מהרצועה. זאת בנוסף להבהרה של גלנט שצה"ל צפוי להגיע גם לרפיח שבדרום הרצועה, ולהצהרתו של נתניהו: "יש לנו מחויבות להשיג את כל יעדי המלחמה - לחסל את החמאס, להשיב את החטופים ולהבטיח שעזה לא תהיה עוד איום על ישראל. אין לנו שום אפשרות אחרת מלבד ניצחון מוחלט. גם אם זה ייקח זמן - לא נרפה מהמשימה".
בהתייחס לשיקום רצועת עזה עולה פער באשר לגורם המבצע: בדרג המדיני מצפים לכך שביום שאחרי סעודיה ואיחוד האמיריות יממנו זאת - ולא ישראל. באשר לשחרור גופות מחבלים, ישראל על פי הדיווחים כבר אישרה מתווה שלפיו בסופו ישוחררו גופות - במסגרת השלב השני והשלישי. כך שבסעיף זה, לא צפוי פער בין הצדדים.
הפער העיקרי - שחרור רבי מרצחים
עוד צוין בדיווח בתקשורת הזרה כי חמאס דורש במסגרת העסקה שחרור של 1,500 מחבלים - 500 מהם אסירים ביטחוניים כבדים ששפוטים במצטבר ל-500 מאסרי עולם. עם זאת, לא נמסר באיזה שלב ארגון הטרור דורש את השחרור.
דרישה זו נחשבת לפער תהומי בין ישראל לחמאס, שכן ראש הממשלה נתניהו התחייב באחת מהצהרתו האחרונה כי "לא ישוחררו אלפי מחבלים" במסגרת העסקה. בהתבטאות נוספת אמר נתניהו: "אני שומע אמירות על כל מיני עסקאות, אז אני רוצה להבהיר - אנחנו לא נוציא את צה"ל מרצועת עזה, ואנחנו לא נשחרר אלפי מחבלים. כל זה לא יקרה".