בחיל האוויר נעשים בימים אלו מספר צעדים במטרה לשמור על סביבת שירות בטוחה בבסיסים. בחיל מסבירים כי מטרת העל היא "שמירה על כבוד האדם": לנסות למנוע ככל האפשר מקרים של הטרדות מיניות ואחרות, ובכל מקרה של הטרדה כזו ליצור מצב שבו החייל, החיילת או אנשי הקבע מרגישים בטוחים מספיק לפנות למפקדים או לגורם רלוונטי אחר, לספר, לשתף ובמקרים המצריכים זאת אף להגיש תלונה. אלו הם הצעדים המרכזיים שנעשים במסגרת תוכנית שלמה:
סקר כבוד האדם
בחיל האוויר מציינים כי השנה התקיים לראשונה "סקר כבוד האדם" – שאלון אנונימי לאנשי החיל על התחושות כחלק מהשירות, נוחות לפנות למפקדים בנוגע לאירועים חריגים, איכות הטיפול בראיית החיילים, ביטחון אישי וקבוצתי, אווירה בטוחה ומכבדת בסביבת העבודה וסביבת הפנאי ועוד.
לאחר עיבוד נתוני הסקר שהתקיים בשנת 2021, אומרים בחיל האוויר כי ניתן לראות בבירור שרוב המשרתים בחיל מרגישים בתחושת הביטחון והכבוד בין גברים ונשים.
עוד ציינו כי בעיבוד הנתונים, בכל מקום שמזהים הערות חריגות הנושא מועבר לטיפול מפקדים. עיבוד נתוני השאלון, הופץ למפקדים בדרגת אל"ם, כל המפקדים בדרגת מפקד גף (רס"ן) מקבלים את התוצאות בנוגע לגף שלהם.
בחיל האוויר יש תוכנית חיילית למניעת הטרדות מיניות, במסגרתה קיים נוהל מסודר להגשת דיווחים, תוכנית הדרכות והכשרות מפקדים.
הלב – הולכים למקום בטוח
פרויקט פיילוט חיילי שעתיד להיערך בשלושה בסיסים שונים ומטרתו לייצר שינוי התנהגותי, תרבותי וחברתי, להעלאת המודעות לתופעת הפוגענית המינית ולצמצומה ככל הניתן.
במסגרת הפרויקט, יעברו חיילי החובה בבסיס הדרכה בנושא פוגענות מינית והדרכים להתמודד עימה. בחיל אף הפיצו ספרון המזכיר בצורתו "בד"ח" (בקרה ודיווח) שיהווה סוג של מדריך למפקדים בנושא.
את פרויקט הלב מוביל צוות חיילי שמכשיר צוות בכל בסיס הלוקח חלק בפיילוט ובין היעדים שלו לאפשר שיח בטוח ופתוח שיסייע בהתמודדות עם מקרי הטרדות בחיל.
בחיל האוויר מספרים כי חיילים פנו לגורמים הצבאיים גם במקרים של פגיעות שקרו להם בחיים האישיים ולא בנסיבות צבאיות, ומאמינים שהדבר מעיד על כך שהם רואים בגורמים הצבאיים ככאלה שהינם קשובים ואכפתים.
דו"ח רבעוני ואגרת לאנשי קבע
אחת לשלושה חודשים מופץ דו"ח על ידי רלכ"א (ראש להק כוח אדם) המיועד לאנשי הקבע בחיל האוויר ובו הנחיות ברורות ליצירת סביבת עבודה תקינה ומכבדת. איתו מופצות גם הנחיות כיצד ניתן לתמוך ולסייע לחייל או חיילת שנפגעו מינית, בין אם באמצעות אוזן קשבת ובין אם בהגשת תלונה.
הערכת מצב חצי שנתית
אחת לתקופה (חצי שנה) נערכת בבסיסי חיל האוויר הערכת מצב יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר) בסיסית על ידי ממונת היוהל"ם, בראשות מפקד הבסיס.
במסגרת הערכת המצב מציגים נתונים, אירועי דגל ומתקיים תהליך למידה והתנהלות במקרים שונים. המטרה היא לייצר סנכרון ומודעות למצב הקיים בין המפקדים, מציאת כלי עזר לטיפול ומיגור אירועים ולקיים שיח בנושא.
תכנית החינוך החילית
הנושא השנתי שקבע מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף עמיקם נורקין, בתכנית החינוך החיילית של חיל האוויר הוא "אדם לאדם אדם". בעקבות הנושא הועברו בחיל האוויר תכנים חינוכיים וערבי מפקד ערכיים על התנהלות בין אישית על כל גווניה, עם התייחסות לערכי כבוד האדם, סבלנות וסובלנות - מתוך ההבנה שתכנים חינוכיים מגיעים אל כל קצוות החיל ומחלחלים עמוק למשרתים.
תכנית "מפקדות"
תכנית שנבנתה בחיל כדי לממש את פוטנציאל המשרתות והמיועדות לשירות, להבטיח את איכות ההון האנושי ולנצל באופן מקסימלי את האיכויות הטמונות בחיילים ובחיילות, באמצעות הרחבת שוויון ההזדמנויות בתחומים שונים.
ראש תחום מפקדות
חיל האוויר מינה ראש תחום מפקדות בדרגת סא"ל, שתפקידה טיפול בבניין כוח ובתנאי הנשים בחיל האוויר. מטרת המינוי הוא ליצור תשתית טובה, שתאפשר לחיילות המשכיות והגעה לתפקידים בכירים בחיל האוויר.
לסיכום, אומרים בחיל האוויר כי בחיל: "עושים מאמצים כבירים כדי ליצור מערכת עוטפת ותומכת המסייעת לנפגעות ולנפגעים, מכשירים את מפקדי החיל בדרגים שונים, על הדרך בה יש להתנהל במקרה של דיווח מצד חיילת או חייל, ומעבירים תכנים לכלל החיל על הנושא בכדי למגר את התופעה ולייצר אצל המשרתים הבנה שיש למי לפנות".