הזווית הישראלית: קולומביה שבדרום אמריקה נמצאת כך נראה בעיצומו של מרוץ חימוש במיליוני דולרים, כולל מהתעשיות הביטחוניות של ישראל.
את שרשרת הדיווחים על הציר בין דרום אמריקה למזרח התיכון, פתח דיווח בשבועות הקודמים על כך שהקולומביאנים עומדים להחליף את מטוסי הכפיר של חיל האוויר שלהם, מתוצרת התעשייה האווירית לישראל, ש-19 יחידות ממנו מהפעילים הקולומביאנים כבר ארבעה עשורים.
למרות הדיווחים על סגירת מחליף, בימים האחרונים מדווחים בקולומביה כי על אף "תנאי רכש חלומיים" - תחילת תשלום רק בעוד 5 שנים ופריסת תשלומים ל-20 שנה – העסקה למכירת מטוסי "ראפאל" מתוצרת צרפת לקולומביה לא נסגרה עד ל"דד ליין" שהוצב לה.
שר ההגנה הקולומביאני הודה בריאיון לתחנת רדיו מקומית, שבשלב זה לא ניתן להגיע להסכם שמטרתו רכש מטוסי קרב חדשים, לא עם דאסו שהיו המועדפים עם מטוסים הראפאל ולא עם סאאב השוודית שהציעה את הגריפן שלה.
מהדיווחים בקולומביה עולה כי התנאי היה לסגור את העסקה עד ה-31 לדצמבר, זאת משום שהיה להם תקציב התחלתי פנוי של כ-670 מיליון דולר, אותו הם לא ניצלו עד לסוף שנת 2022. מכיוון שלא הגיעו להסכם סופי וניצול תקציב, כעת הם נדרשים לאשר תקציב חדש וגם לפתוח שוב את המו"מ עם הצרפתים.
כמו שזה נראה, מטוסי הכפיר הישראליים אותם הם רוצים להחליף יישארו באוויר עוד כמה שנים. בינתיים הקולומביאנים כן מצאו תקציב לעוד כמה עסקאות נשק, עליהן חתמו עם חברות מישראל.
הרכש הקולומביאני מישראל
קולומביה בחרה ב"אטמוס" של אלביט כתותח העתידי של צבא היבשה שלה. בתמורה לרכש של 18 תותחים ניידים אותם יקבלו על פני שמונה שנים, קולומביה תשלם כ-101 מיליון דולר. מדובר בתותח 155 מ"מ המורכב על משאית טטרה, בעל טווח של 41 ק"מ, מדויק ובקצב אש גבוה.
הבחירה בתותח של אלביט, שכבר נרכש על ידי מדינות רבות, הייתה מפתיעה מאחר והוא הועדף ברגע האחרון על פני תותח צרפתי שמחירו עלה ב-12 אחוזים, מה שגרם לקולומביאנים "לרדת ממנו" ולבחור בתותח של החברה הישראלית על פני דגם נוסף שהיה מועמד, מתוצרת טורקיה.
קולומביה גם הודיעה על כך שתרכוש מערכות הגנה מסוג ברק MX של התעשייה האווירית בהיקף של כ-130 מיליון דולר. כבר בחודש מאי צבא קולומביה הביע רצון לרכוש את המערכת הישראלית ואספקת הטילים צפויה להתבצע עד לסוף חודש ספטמבר 2026.
נזכיר גם שב-2021 קולומביה רכשה מישראל 3,771 רובים מסוג גליל ACE-23 בשווי של 4.5 מיליון דולר וזאת אחרי ששנה קודם רכשו רובים מהסוג הזה בהיקף של עשרה מיליון דולר. בסך הכל יש להם 54,709 רובי גליל ACE-23 - כפי שעלה מפרסום של אגף הלוגיסטיקה בצבא קולומביה.
למה קולומביה צריכה נשק
על רקע רכש האמל"ח המוגבר של קולומביה עולה השאלה למה צריכה המדינה בדרום אמריקה את כל הנשק הזה. הסבר לכך ניתן למצוא בין היתר בעובדה שבקולומביה מתנהלת כבר כמעט 60 שנה מלחמת אזרחים נגד ארגוני גרילה ובעיקר, נגד קרטלי הסמים הגדולים שפועלים במדינה. דבר הגורר עימותים מול חוליות מבריחים ומורדים שונים.
לפני כשלוש שנים נרצחו 8 בני אדם בפיגוע בבית הספר לשוטרים בעיר בוגוטה בקולומביה. באזהרת מסע שפרסה שגרירות ארצות הברית בקולומביה בחודש מאי 2021 נכתב בין היתר כי למרות שממשלת קולומביה חתמה על הסכם שלום עם ארגון הטרור "צבא השחרור הלאומי" ה-ELN ישנן עדיין כמה קבוצות בארגון המסרבות להתפרק מנשקן.
"ארגון הטרור של צבא השחרור הלאומי ממשיך לתכנן פיגועים בקולומביה", נכתב במסמך של השגרירות. "הם עשויים לתקוף ללא אזהרה מטרות כמו שדות תעופה, מבני ממשל, אתרי תיירות ועוד". מדובר בארגון שמוגדר כצבא המורדים הגדול בדרום אמריקה, שבשנים האחרונות השתלט על אזורים בהם המשטר בוונצאלה השכנה איבד שליטה.