"אם נצטרך, ארצות הברית מוכנה להילחם בחלל כבר הלילה", אמר גנרל ג'סי מורהאוס מפיקוד החלל האמריקאי בתדרוך לכתבים מוקדם יותר השבוע. הוא הוסיף ש"אם מישהו היה מאיים על ארצות הברית, או על כל אחד מהאינטרסים שלנו, כולל אלה של בעלות בריתנו ושותפינו שעמם יש לנו הסכמים של תמיכה והגנה הדדית, אנחנו מוכנים להילחם נגד זה".
ארבע מדינות, סין, ארה"ב, הודו ורוסיה, בחנו יכולות אנטי-לווייניות על ידי השמדתם באמצעות טילים מהקרקע. לצד האיום הברור, ניסויים אלה, שארה"ב אסרה באופן חד צדדי בשנה שעברה, מייצרים "ענני פסולת", עצומים שמעמידים לוויינים בסיכון משמעותי למשך עשרות שנים.
כאשר רוסיה הפילה את אחד הלוויינים שלה ב-2021, הפיצוץ יצר יותר מ-1,500 שברים שניתנים למעקב. "כשאתה יוצר את ענן הפסולת הזה והוא נשאר במסלול במשך עשרות שנים, זה כמעט כמו לפוצץ נשק גרעיני בחצר האחורית שלך", אמר מורהאוס. "גם אתה משלם את המחיר", הוסיף באיום מרומז.
גנרל מורהאוס שהתייחס למרוץ החלל. הוסיף גם שארה"ב תמשיך לפתח טכנולוגיות אנטי-לוויינים: "לא בגלל שאנחנו רוצים להילחם הלילה, אלא בגלל שזו הדרך הטובה ביותר להרתיע סכסוך מלהתרחש". עוד אמר שהיא תעשה זאת: "באופן יותר אחראי".
Star Wars: Ready to Battle in Space
Blaming & , the US wants to spend money to build fighting capabilities that are out of this world.
Brig Gen Jesse Morehouse of US Space Command told media at the US embassy in that they are "ready to fight tonight in space if we… pic.twitter.com/xMCZWLEcN0
מרוץ החימוש הנוסף מול רוסיה וסין
לצד פיתוח טילים נגד לווינים, רוסיה וסין מפתחות לטענת האמריקאים גם מערכות חלל נגד לוויינים. מדובר במערכות הנעות בחלל שעוקבות אחרי לוויינים אמריקאים. בשנת 2020 ארה"ב האשימה את רוסיה בשיגור טיל מאחד משני לוויינים שעקבו אחרי לוויין ריגול אמריקאי.
עוד דווח שסין שיגרה לוויין עם זרוע רובוטית המסוגלת לתפוס לוויינים אחרים, ופיתחה דרך להציב בחשאי חומרי נפץ על לווייני מטרה, כלומר אמריקאים, ואחרי הפיצוץ הם יטענו שאין להם קשר ומדובר בתקלה.
מעבר לזה רוסיה וסין גם מפתחות מערכות לחימה אלקטרונית נגד לוויינים, תחום נוסף שמדאיג את האמריקאים. "יש לנו מגוון של יכולות שאנו יכולים להביא לידי ביטוי, ונמשיך לפתח יכולות המאפשרות לנו לשמור על הרתעה אמינה", אמר גנרל מורהאוס.
מאז פלישתה לאוקראינה, רוסיה איימה לפגוע בלוויינים מסחריים מערביים שהיא רואה כמעורבים במלחמה. זמן קצר אחרי הפלישה, אילון מאסק סיפק לאוקראינים גישה ללווייני Starlink - מהלך שסייע להם מאוד ועורר זעם במוסקבה. "תקשורת לוויינית הופכת נפוצה יותר ויותר בצבאות רבים, ולכן התמודדות מולן היא דבר שמדינות רבות מתעניינות בו", אמר גנרל מורהאוס.