אלפי לוחמים בהם רבים שנלחמים בעזה, מוגדרים כתומכי לחימה, מה שמשפיע ישירות על גובה המענקים להם זכאים. מדובר בקצינים ולוחמים במילואים המשרתים בפלוגות הפלס"מ (סיוע מנהלתי ברמת הגדוד) ויחס"ם (יחידות סיוע מנהלתי ברמת החטיבה) שבין המשימות שלהם ניוד לשטחי לחימה, אבטחת צירים, חילוץ פצועים תחת אש. כולם יש לציין הוכשרו כלוחמים והוגדרו ככאלה עד לאותה החלטה.
"התגייסנו ב-7 באוקטובר עוד טרם קבלת הצו בכלל", סיפר ל-mako נ', קצין בחטיבת שריון. "היחידה מורכבת מלוחמים ואפילו קיבלנו משימות של אבטחת צירים והגנה מפני אותם טנדרים שפרצו לעוטף עזה. בתמרון הקרקעי היחידה שלנו אחראית על הכנסת אספקה לתוך עזה וניוד כוחות מגוונים לשטחי הלחימה, וכמובן פינוי פצועים תחת אש. בכל שלבי הלחימה של החטיבה היינו שם".
נ' מספר שתחת היחידה יש כמה "פלוגות של לוחמים מ-א' ועד ת'. 80 אחוז מהיחידה שלי הם בוגרי פלס"ר והשאר נהגי ניוד מבצעי", הדגיש. הוא מוסיף ש"החטא הראשון שבוצע עם היחידה הזאת שהיא הוקמה תחת חיל הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ובעקבות הדבר הזה כולנו מוגדרים כתומכי לחימה. לא היו נותנים לנו לעשות את המשימות שלנו אם לא היו יודעים שאנחנו לוחמים. אבל הצבא בא ואומר מבחינתנו זה המצב".
ל-mako נודע שההגדרה של תומכי לחימה לא חלה רק על גדודי תספוק אלא גם על כוח רפואי לוחם, כוחות שנמצאים שבועות בתוך עזה באזורי לחימה, מפנים פצועים תחת אש ונמצאים בשטח ככוח לוחם לכל דבר. קצין ביחידה כזו, סרן מ', סיפר: "אנחנו כוח המורכב מחובשים ורופאים שכולם היו לוחמים בשירות סדיר, שוהים באזורי לחימה בשטח הרצועה שבועות שלמים כתף אל כתף עם הפלוגות הלוחמות. אנחנו מטפלים ומפנים פצועים במתארים מאויימים, תוך לקיחת סיכון. החלטה זו, מפלה, פוגעת ומזלזלת בחיילים ובמפקדים שמגויסים מ-7 באוקטובר ועזבו הכל ברגע שנקראו למילואים".
בשבוע שעבר התקיים דיון בין מפקדי גדודים לבכירים באכ"א, ושם נאמר בין השאר שהנושא בבדיקה ודורש היערכות. אולם שיש עשרות יחידות מהסוג הזה והדבר דורש תקציב גדול שכרגע לא נמצא, לטענת הצבא. "זה לא מתקבל על הדעת", אמר לנו מג"ד במילואים שהשתתף בדיון. "מדובר בלוחמים שהשאירו משפחות מאחור בלי לחשוב על האינטרס האישי שלהם, והמערכת באה ואומרת להם המחשב אמר את דברו וכרגע אתם לא לוחמים, וזה לא משנה שאתם נלחמים בעזה או בגבול לבנון".
המג"ד איתו שוחחנו הוסיף ש"באכ"א אמרו שנושא החלוקה וגובה המענקים נקבע על בסיס משתנים רבים, בהם גם הגדרת המילואימניק כלוחם או תומך לחימה וזה בלי קשר לתפקיד המעשי שלו, ההסמכה וההכשרה שלו. במקום להתעסק ולהיות מרוכזים בלחימה, הראש שלהם נמצא בבעיות של הבית".
הקצין נ' מצדו הוסיף: "יש כאן מענקים שכולם יכולים לעמוד בהם וזה המינימום בהתחשב בעובדה שהשארנו בבית משפחות, ילדים, נשים בהריון. זה גם הטייטל של התפקיד, אנחנו עושים תפקידים מהשורה הראשונה וזה משפיע על המורל. גם אני כקצין ביחידה שמנסה לשדר לחיילים למטה, שואל מה קורה פה ואיפה שיקול הדעת כשמדברים על רגע האמת. זה רגע האמת. התסכול גדול מאוד וזה קשה למשימות הבאות".
היחידה שלו הייתה אמורה להשתחרר ממילואים, אולם: "החטיבה חושבת שהיא עוד צריכה אותנו, ובצדק, אז השהו את הקיפול שלנו ואנחנו בהמתנה למשימה הבאה". גורמים רבים איתם שוחחנו, אמרו שלמרות המצב, אף לא אחד מהם חשב להתחמק מהמשך השירות במילואים והלחימה בעזה. "זה לא אומר שצריך לנצל אותם ולחסוך על הגב שלהם. הם יישארו תמיד, אבל הבעיה הזו תתפוצץ לנו בפרצוף כשנרצה לגייס אותם בפעם הבאה".
"במסגרת התוכנית הלאומית "מגויסים למילואים", סוכמה שורה נרחבת של מענים ומענקים במדרגות שונות המותאמות על פי ייעוד היחידה. אופן חלוקת המענקים יתבסס על ייעוד היחידה כפי שמוגדר בצה"ל תוך התאמות הנובעות ממאפייני המלחמה הנוכחית.
עם פרסום החלטת הממשלה הסופית, יושלם תהליך ההערכות לתשלום, וכל יחידה תעודכן בזכויותיה על ידי סגלי המשא"ן. יודגש כי החלוקה נעשית ככלל לכל משרתי היחידה על פי הגדרת ייעודה. בתוך כך, יינתן המענה באופן מלא למשרתים ביחידות שייעודן ואזור פעולתן העיקרי הינו בתוך מרחבי הלחימה.
צה"ל מוקיר ומעריך את מערך המילואים המהווה חלק מרכזי בכוחו ועוצמתו ופועל מתוך תחושת שליחות ומחויבות אמיתית. נמשיך לפעול ולעשות את המיטב על מנת לדאוג לרווחת המשרתים וצרכיהם".