נפילת הכטב"ם על גן ילדים בעיר נשר: בצה"ל יתחקרו מדוע לא הופעלה אזעקה בנשר לפני פגיעת כלי הטיס ששיגר חיזבאללה מלבנון. אסון גדול נמנע כשהצוות החינוכי בגן הילדים הכניס את הילדים למרחב המוגן בזמן שהכטב"ם התרסק בחצר המבנה.

על רקע האירוע הדרמטי עולה השאלה מדוע לא הופעלה אזעקה במרחב שבו פגע הכטב"ם, למרות שהיה ידוע על חדירת כלי טיס במרחבים סמוכים, באור יום ולא בחשיכה כפי שהיה למשל בעת האסון בבא"ח גולני.

ראשית יש לציין כי מוקדם לומר והצבא יצטרך לבדוק ולתחקר. באופן כללי, במערך ההגנה האווירי מגלים חדירת כלי טיס עוין ואת חלק ממסלול הטיסה, אבל לא תמיד הגילוי רציף וישנם מקרים שבהם "מאבדים" את כלי הטיס, בגלל גודל, גובה טיסה ותוואי שטח.

בהמשך לכל מה שצוין עד כן, אלו הסיבות לכך שלא תמיד יודעים לקבוע את מיקומו הספציפי של הכטב"ם ואז אי אפשר להפעיל אזעקה במרחב שבו הוא בסופו של דבר מתרסק. בניגוד לרקטה, כטב"ם הוא כלי מתמרן שמשנה את מסלול הטיסה שלו בהתאם למטרה שהכניסו לו לפני השיגור, ולכן לא ניתן לחשב מסלול ונקודת פגיעה כמו ברקטה או טיל שהמסלול שלהן הוא קבוע.

גם זה שאזרחים ראו ותיעדו לשנייה את הכטב"ם בשמי המרחב שלהם זה לא מספיק, מערך ההגנה צריך שהגילוי יהיה במכ"ם ואז מכווינים מיירטים. אפשר לכוון כלי טיס גם בעין ובהעברת מידע, אך זה בדרך כלל לוקח זמן רב שאין במקרים מסוג זה.

במקרה של נשר היה מעקב אחרי הכטב"ם, אבל בגלל הגודל וגובה הטיסה היו ניתוקים מדי פעם והקשר אבד. הוזנקו מטוסי קרב ומסוקי קרב אבל הם לא הצליחו לגלות אותו ולהפיל לפני שפגע. "אנחנו מול פיקוד העורף להבין מדוע לא הופעלה התראה, הילדים כולם בסדר, העברנו אותם לגן אחר ומטפלים בזירה, מבקשים מסקרנים לא להגיע", סיפר ראש עיריית נשר רועי לוי בסרטון מזירת הנפילה.

בתוך כך, דובר צה"ל בערבית אלוף-משנה אביחי אדרעי, הוציא הודעת פינוי ל-11 מרחבים ברובע הדאחייה של ביירות, מספר רב יחסית, לקראת תקיפה צפויה של חיל האוויר שם. בלבנון כבר תועדה הימלטות מהאזור והחלו לזרום תמונות וסרטונים שבהם תועדו פטריות העשן.

האש בבירת לבנון (צילום: AFP, Getty Images)
תקיפה בדאחייה | צילום: AFP, Getty Images