בריטניה מכינה תוכניות חירום לפינוי אזרחיה מישראל על רקע החשש ממתקפה של איראן. כך מדווחים ביממה האחרונה בממלכה. "הממשלה חרדה יותר ויותר מהאיום של תקיפה איראנית שתרחיב את הסכסוך במזרח התיכון", נכתב ב"דיילי מירור", שם ציינו כי על פי ההערכות, נמצאים בישראל כ-60 אלף אזרחים בריטים.

כזכור בשבוע שעבר דווח בבריטניה על תוכנית פינוי 16 אלף אזרחים בריטים בלבנון בסיוע הצי הימי והמארינס של הצבא הבריטי. "משרד החוץ קורא לדחות כל נסיעה לא חיונית לישראל, בעוד לבריטים בלבנון השכנה נאמר שהם צריכים לעזוב", נכתב בממלכה.

במסגרת תוכנית הפינוי ללבנון "מבצע מטאוריק" הציבו הבריטים מטוסי קרב מסוג טייפון בכוננות בבסיס האווירי אקרוטירי שבקפריסין במטרה לאבטח במידת הצורך פינוי שכזה, גם מישראל.

טייפון בריטי (צילום: Stephen Pond/Getty Images)
מטוס טייפון בריטי | צילום: Stephen Pond/Getty Images

דובר ממשלת בריטניה אמר בנושא: "בעוד שאנחנו ממשיכים להשתמש בכל המנופים הדיפלומטיים כדי למנוע הסלמה, הצוות שלנו עובד מסביב לשעון לתכנן את כל התרחישים כדי לשמור על ביטחון אזרחי בריטניה. אזהרת המסע שלנו מתעדכנת כל הזמן כדי לשקף את ההערכה העדכנית ביותר".

הבריטים ציינו בדיווחים שלהם כי ראש הממשלה הבריטי קיר סטארמר הפציר בנשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, שלא לתקוף את ישראל, במהלך שיחת טלפון בין השניים ביום שני האחרון בערב, שתוארה כ"שיחה קשה".

"במהלך שיחת הטלפון, סטארמר הזהיר את פזשכיאן מ"חישובים שגויים" ואמר כי מלחמה אינה באינטרס של אף אחד. אבל המנהיג האיראני אמר שיש לו את הזכות להגיב לפעולה שבה חוסל מנהיג חמאס וטען שזה ימנע תוקפנות עתידית", הוסיפו ודיווחו הבריטים.

"איראן דחתה את מנהיגי אירופה והאשימה אותם בשתיקה על מעשי ישראל בעזה", ציינו הבריטים והוסיפו שטהרן כינתה את בקשת המנהיגים להימנע ממתקפה על ישראל כ"בקשה מוגזמת".

בתגובה, מדווחים הבריטים כי "מנהיגי אירופה הזהירו כי מתקפה של איראן עלולה לבטל את שיחות הפסקת האש בעזה. הם תמכו במאמצים של קטאר, מצרים וארה"ב לתיווך בעסקה להפסקת הלחימה ולהשבת החטופים הישראלים שמוחזקים בשבי חמאס".

הנייה לפני החיסול בטהרן (צילום: Veronique de Viguerie/Getty Images)
השבעת נשיא איראן החדש לפני חיסול הנייה | צילום: Veronique de Viguerie/Getty Images

ב"דיילי מייל" נכתב ביממה האחרונה בנושא כי גורם ביטחוני בכיר בטהרן אמר שהם יפתחו במתקפה ישירה רק אם השיחות ייכשלו. בעוד מומחים רבים טוענים כי לאף אחד מהצדדים אין רצון למלחמה ישנו חשש בעולם מהסלמה דרמטית ולא מכוונת.

אדמונד פיטון-בראון, יועץ בכיר לפרויקט המאבק בקיצוניות ולשעבר שגריר בריטניה בתימן, אמר לדיילי מייל כי "הכל יכול בקלות רבה לצאת משליטה. אני חושב שאיראן וישראל שתיהן יעדיפו להימנע מהסלמה ללא שליטה. אבל איראן וחיזבאללה רוצים להראות שהם מגיבים לחיסולים הישראליים. קשה יותר להימנע מהסלמה עם כל סבב נוסף של התכתשות".