ישראל ניצבת בפני נקודת הכרעה משמעותית בכל הנוגע להתמודדות עם האיום מצפון. מאחורי הקלעים מתנהלים דיונים אינטנסיביים בדרג המדיני והביטחוני לגבי המשך המערכה מול חיזבאללה. בעוד שפעולות טקטיות מרשימות מתבצעות, השאלות המרכזיות נותרות: מהי האסטרטגיה הכוללת ומהי המדיניות הישראלית?
בחדרי הדיונים נשמעים קולות שונים ומתקיימות משיכות חבל בין הגורמים השונים. לפי שעה, ההחלטה שהתגבשה בהסכמה בין רה"מ בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל הרצי הלוי, היא להעלות את רף הפעילות בהדרגה, מבלי לפתוח באופן ישיר במלחמה כוללת. עם זאת, קיימת הסכמה רחבה על נכונות לקחת סיכונים גוברים בלבנון, גם אם המשמעות היא הידרדרות למלחמה.
המטרה הכפולה של המהלכים מול נסראללה הללו היא לנתק את הזירה הצפונית מהמערכה בעזה, ובמקביל לדחוק את מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, לפינה. זאת, מתוך הבנה כי המצב הנוכחי אינו יכול להימשך וכי נדרשת פעולה משמעותית לשינוי המציאות הביטחונית בצפון, שבסופה יחזרו תושבי קו העימות לבתיהם לאחר כמעט שנה.
עם זאת, יש גם בחדר הדיונים עמדה ולפיה ישראל צועדת במדרון חלקלק, שבו יהיה קשה לעמוד במשימה ולנתק בין חזית הצפון לעזה - ושיש הישגים משמעותיים מול חיזבאללה ונכון לתרגם אותם לסולם שיוריד את נסראללה מהעץ ויביא להסדר מדיני-דיפלומטי שישיב את התושבים לבתיהם. אלא שנראה שאין לעמדה זו כרגע קשב בקרב מקבלי ההחלטות.
לא זו אף זו, גורם מדיני בכיר ששוחח עם N12, אמר: "הרכבת נוסעת בכל הכוח על המסלול הצבאי, כרגע אין אפשרות לעצור ולהגיע להסדרה מול חיזבאללה".
בדיונים עולות גם דעות נחרצות יותר הקוראות לפעולה נרחבת. ישנם קולות הדוגלים בפעולה קרקעית, לצד תקיפות אוויריות באזור הדאחיה בביירות, המהווה מעוז של חיזבאללה. יתרה מזאת, חלק מהמשתתפים בדיונים קוראים לפעולה עוצמתית גם מול מדינת לבנון עצמה, מתוך תפיסה כי יש להטיל את האחריות גם על הממשלה הלבנונית.
למרות הקריאות לפעולה מיידית ונרחבת, ההסכמה של נתניהו, גלנט והלוי על פעולה מדורגת נובעת ממספר שיקולים מורכבים. בין אלה ניתן למנות שיקולים מבצעיים הנוגעים ליכולות הצבא ולמוכנותו, וכן הצורך בהשגת לגיטימציה בין-לאומית לפעולה נרחבת יותר.
"מגבים אתכם - אך הישמרו מלבצע מהלך שמשמעותו מלחמה כוללת"
בימים האחרונים הממשל האמריקני העביר שורה של מסרים לישראל, המגבים את פעולותיה נגד חיזבאללה אך מזהירים מפני הסלמה למלחמה כוללת - כך פרסמנו לראשונה אמש במהדורה המרכזית. על פי גורמים מדיניים, וושינגטון הבהירה לירושלים כי היא תומכת בפגיעה ביכולות הארגון, אך מדגישה את הצורך להימנע ממהלכים שעלולים להוביל לעימות רחב היקף.
המסר האמריקני מתייחס לפעולות הישראליות האחרונות בלבנון, הכוללות תקיפות על משגרי רקטות, מחסני אמל"ח, מתקני ייצור ושיגור כטב"מים ושטחי היערכות של כוח רדואן בקרבת הגבול. למרות שארה"ב הייתה מעדיפה שישראל תימנע מפעולות אלו, היא מביעה הבנה למצב שנוצר ולצורך הישראלי להגיב.
עם זאת, הממשל האמריקני הדגיש כי אינו תומך בהחלטה יזומה של ישראל להיכנס למלחמה או בהיגררות מודעת לעימות כולל. גישה זו משתקפת גם בדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול לחברי ועדת חוץ והביטחון, בהם הדגיש כי ישראל מעדיפה להימנע ממלחמה.
הרמטכ"ל הלוי בבסיס תל נוף: נכה בחיזבאללה עד שיבין
הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, נשא אמש הצהרה בבסיס תל נוף, כשמטוס קרב מאחוריו, בה התייחס להסלמה בגבול הצפון ולפעילות צה"ל מול חיזבאללה. בדבריו, הדגיש הרמטכ"ל את נחישותה של ישראל להגן על אזרחיה, את המסר החזק שנשלח לאויביה באמצעות הפגיעה בשרשרת הפיקוד של חיזבאללה, ואת המחויבות המתמשכת להשבת החטופים. במקביל, שר הביטחון גלנט ביקר בפיקוד הצפון ואמר: "השבוע האחרון - הקשה בתולדות חיזבאללה. נמשיך בכל האמצעים עד למימוש מטרותינו".
הרמטכ"ל ציין כי צה"ל פגע בשרשרת הפיקוד של יחידת רדואן של חיזבאללה, כולל חיסול המפקד הבכיר איברהים עקיל. "זו יכולת חשובה בחיזבאללה, ואני יודע עד כמה זה מטלטל את הארגון", אמר הלוי. הוא הוסיף כי המפקדים בחיזבאללה שנפגעו היו אחראים לתכנון פיגועים נגד ישראל ולהריגת ישראלים רבים לאורך השנים.
"הפגיעה בפיקוד של חיזבאללה היא מסר ברור לארגון ולמזרח התיכון כולו - אנחנו נדע להגיע לכל מי שיאיים על אזרחי ישראל", הדגיש הרמטכ"ל. הלוי תיאר את הפעילות הנרחבת של צה"ל נגד הארגון: "זו לא הפגיעה המשמעותית הראשונה ברדואן, מתחילת המלחמה אנו תוקפים ומשמידים את היכולות והתשתיות של הכוח הזה בדרכים ותחבולות".
אל מול ההיערכות, חיל האוויר ביצע וממשיך לבצע תקיפות נרחבות בכל רחבי לבנון, ובמסגרת זו פוגע צה"ל בכל המערך הרקטי של חיזבאללה. רק בשבוע האחרון הותקפו 700 מטרות, ובהן 330 שהותקפו אתמול, אולם לחיזבאללה יש די מלאי רקטי.
בינתיים נסראללה ממשיך בירי, וחיזבאללה וישראל נכנסות לנתיב של הסלמה. במסגרת זו צפויה הגברה של התקיפות כבר בשעות הקרובות. בנוסף יש חשיבות גדולה של ישראל לשמר את היוזמה ולאותת כי חוקי המשחק השתנו.