למעלה מ-1,000 אנשי חיל האוויר הודיעו בסוף השבוע שהם משהים את התנדבותם למילואים אם תאושר החקיקה בנושא עילת הסבירות. לפני המהלך אנשי חיל האוויר התייעצו עם דמויות מפתח בעולם המשפטי והגיעו למסקנה, שאם החוק מאושר, עצמאות בית המשפט אכן תיפגע, והדבר יעמיד אותם בסכנה, מה שבין היתר הוביל אותם לצעד הקיצוני של הפסקת התנדבות.
בין המומחים איתם התייעצו אנשי המילואים מחיל האוויר על משמעויות החקיקה, היו אביחי מנדלבליט ושרון אפק. שניהם היו פרקליטים צבאיים ראשיים, מומחים לדין הבינלאומי ובעיקר, כפי שמספר גורם המעורה בפרטים, הם כבר הצילו עשרות טייסים מאימת בית הדין הבינלאומי בהאג.
ביטחון אזרחי מדינת ישראל נשען על משרתי הסדיר ומשרתי המילואים, אלה טובי אנשינו ואנו מלאי הערכה לתרומתם.
בצה״ל התקבל בשעות האחרונות מכתב החתום על ידי למעלה מ-1,100 שמות הכתובים בראשי תיבות של אנשי מילואים בחיל האוויר.
צה״ל בודק את הפרטים ובהתאם יבחן את המשמעויות.
בעבר היו מקרים רבים בהם נפתחה חקירה נגד צוותי אוויר בגין "פשעי מלחמה" ורוב החקירות האלו נסגרו לאחר פעילות שנעשתה מתחת לפני השטח. עוד משהו שלא יודעים, הוא שיש כמה חקירות פתוחות וישנם מספר טייסים במילואים, חלקם בכירים, שעד היום לא יכולים לטוס למספר מדינות משום שיש נגדם שם צו מעצר.
לפני למעלה מעשור, פורסמה באתרים פלסטיניים רשימה של עשרות רבות של טייסים ונווטים פעילים בחיל האוויר, כולל תמונה שלהם, מספר אישי ועוד. בזמנו זלזלו באותה רשימה, בעיקר משום שבין השאר הוצגה בה צעירה בשנות ה-20 לחייה כטייסת בדרגת אל"מ. הבעיה, שרוב הרשימה הזו הייתה נכונה, והיו עוד רשימות כאלה שהתפרסמו בכל העולם.
החשיפות האלו הביאו לכך שאחרי פעולות לסיכול ממוקד, במבצע עופרת יצוקה, צוק איתן ונוספים, הוגשו תלונות לבית הדין בהאג ונפתחו חקירות, כולל צווי מעצר במדינות אירופאיות רבות. להאג ולמערכת המשפט של אותן מדינות הוגשו השמות והתמונות של אותם טייסים ונווטים, ועל בסיס זה הוציאו נגדם צווי מעצר בינלאומיים. כל זה קרה במשך שנים מתחת לפני השטח ומבלי שאזרחי ישראל שמעו על כך.
כך למשל, אחרי מבצע צוק איתן, כאשר נפתחו שוב חקירות כאלה עם שמות וצווי מעצר, מנדלבליט ואפק הביטחו לטייסים שתוך כמה שבועות הם יטפלו במצב וינקו את שמם, וזה בדיוק מה שהיה. זו הסיבה שלפני שהודיעו על השהיית התנדבותם למילואים התייעצו הטייסים ובעלי התפקידים האחרים בחיל האוויר בשניים הללו.
אחת הסיבות שישראל הצליחה לבטל או לסגור חקירות בינלאומיות נגד הטייסים, היא בזכות העצמאות של מערכת המשפט הישראלית (שזה משהו שכלל המומחים מסכימים) והחוק הישראלי. החשש שלהם הוא שביטול עילת הסבירות תגרום להחלשת מהערכת המשפט ושזו תהיה כפופה לדרג הפוליטי, מה שישנה לחלוטין את המצב הזה. זו רק אחת מכמה סיבות, שמבחינת אותם אנשי חיל האוויר הביאו אותם לצעד הקיצוני בו נקטו.