יממה אחרי שפרסמנו ב-mako את נוהל הכניסה החדש לבסיס הקריה בימי שיבוש והפגנות, אנחנו מדווחים שחיל האוויר הקים חמ"ל ייעודי שכל תפקידו לסייע לאנשיו במילואים להיכנס במהירות לבסיס ולדלג על הבירוקרטיה של הנוהל החדש.

מתברר שבחיל האוויר מאוד לא אהבו את נוהל הכניסה החדש עליו הכריז מפקד בסיס הקריה, קצין בדרגת אל"מ, עד כדי כך שהם הקימו את אותו חמ"ל ולמעשה, עובדים בנוהל משלהם.

במסגרת אותו נוהל, כל איש מילואים, לא משנה מה דרגתו, יכנס לקריה בימים של הפגנות ושיבוש רק עם צו מילואים תקף לאותו היום. אם אין לו צו יכנס רק עם ליווי של גורם מוסמך ביחידה שהזמינה אותו למילואים. בשאר הימים הנוהל הישן יהיה בתוקף.

מדובר בשינוי משמעותי, משום שאותם אנשים, רובם קצינים בתפקידים רגישים שעושים ימי מילואים רבים בכל שנה, מגיעים בלי צווים בגלל שמדובר במילואים שנקבעים מראש עם היחידה או בהתראה קצרה, לפעמים של יום או של כמה שעות.

לכל קצין מילואים כזה יש כרטיס מגנטי מקודד וייחודי המאפשר לו כניסה מהירה לבסיס, כאשר הפיקוח הוא מעצם הענקת אותו כרטיס. בצבא טענו כי הנוהל החדש נועד רק לעשות סדר בימים של עומס כשיש הפגנות סמוך לבסיס. טענה שנדחתה בתוקף על ידי אותם אנשי מילואים, שלא הבינו איך סרבול תהליך הכניסה מביא לשיפור.

חמור מכך, אנשי המילואים רואים בנוהל החדש כמשהו שמסמל את זה שצה"ל לא סומך על משרתי המילואים שלו. אותם משרתים שנמצאים בתפקידים הכי מסווגים, אותם צה"ל יזמין ראשונים כשתפרוץ מלחמה.

הנוהל נועד למנוע מקרים של פרובוקציה כביכול מצד אנשי מילואים שפעילים במחאה בתחומי הבסיס. אולם הם טוענים שבמקום להעביר אחריות למפקדים על אנשי המילואים שלהם, ושאלה ימנעו שימוש פוליטי ביום המילואים, במעשה זה לתחושתם צה"ל  נוטל מהם סמכויות ובעצם לוקח את האכיפה אליו. "הדבר הזה יוצר מתח מול המפקדים הישירים, זה ניהול היסטרי של המצב", טענו כמה מהם.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:

"צה״ל מוקיר ומעריך את תרומתם המשמעותית של אנשי המילואים לביטחון המדינה ואת שירותם. נהלי הכניסה לקריה לא שונו. בימים בהם יש עומס וחסימות באזור בסיס מטכ״ל בלבד, הנוהל הוא שנדרש להציג צו מילואים בתוקף או להיכנס בליווי משרת מהיחידה אליה הוא מגיע. זאת במטרה לשמור על הסדר בימים עמוסים".