על רקע ההכנות לתגובה האיראנית בעקבות חיסול ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה בטהרן, צבא ארה"ב ממקם מחדש ומעביר כוחות נוספים למזרח התיכון, כדי להתגונן מפני המתקפה האירנית הצפויה על ישראל וככל הנראה גם על בסיסים אמריקאים באזור.

שר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, הורה על פריסת משחתות וסיירות נוספות של הצי, ספינות הנושאות טילים בליסטיים לתקיפה, ומיירטים. בנוסף, הפנטגון נוקט גם בצעדים לחיזוק ההגנה מפני טילים, ומעביר עוד טייסת מטוסי קרב "כדי לתגבר את הסיוע האווירי ההגנתי", אמרה סברינה סינג, דוברת הפנטגון.

עם הגעת כוחות התגבור האמריקאים למזרח התיכון, עולה מספר ספינות הצי במרחב ל-31 כלי שיט מסוגים שונים, לא כולל צוללות, לגביהן ארה"ב לא מפרטת איזה נמצאות באזור, אם וכמה הגיעו למזרח התיכון כחלק מכוחות התגבור של הצי. האמריקאים לא פרטו אילו כלי שיט ויחידות יהיו מעורבים בפריסה, אך הוסיפו שאלה יתווספו ל"מגוון הרחב של היכולות שצבא ארה"ב שומר באזור".

נושאת המטוסים (צילום: Seth C. Peterson/U.S. Navy/Getty Images)
נושאת המטוסים אברהם לינקולן | צילום: Seth C. Peterson/U.S. Navy/Getty Images

שר ההגנה האמריקאי הורה לפרוס את נושאת המטוסים "אברהם לינקולן" שמגיעה עם ספינות ליווי בעלות יכולת תקיפה, גילוי והגנה מפני טילים. נושאת המטוסים הזו מגיעה עם ארבע טייסות מטוסי קרב, עוד טייסת מטוסים ללוחמה אלקטרונית, מסוקים ועוד ובסה"כ הכל כ-90 כלי טיס.

נושאת אחרת, ה"תיאודור רוזוולט", נמצאת גם היא באזור והייתה במפרץ עומאן ביום שישי, כשגם היא מלווה במספר ספינות מלחמה אחרות, אחרי שקבוצת הקרב הזו עברה לאחרונה מהמפרץ הפרסי. גם כאן מדובר על ספינה שנושאת כ-90 כלי טיס שונים, בהם מטוסי קרב מסוג F-18F ומטוסים ללוחמה אלקטרונית מסוג EA-18G, כלי טיס שבחודשים האחרונים יירטו מספר רב של כטב"מים וטילי שיוט, ששוגרו מתימן.

נושאות המטוסים של ארה"ב שבעצמן נושאות אמל"ח התקפי והגנתי, הן חלק ממערך ורסטילי של האמריקאים להגנה והתקפה, ואליהן צרפו גם ספינה אמפיבית שהיא סוג של נושאת מטוסים קטנה יותר, ה"וואספ" עליה מגוון של מטוסי קרב, מסוקי קרב ומסוקי סער כמו גם המטוס-מסוק V-22.

מטוס-מסוק לכוחות מיוחדים (צילום: בואינג)
מטוס-מסוק לכוחות מיוחדים V-22 | צילום: בואינג

מדובר למעשה בספינת תקיפה אמפיבית עליה כ-1,500 לוחמי מארינס כשגם על כלי השיט הזה יש מערכות מכ"ם ואמצעי הגנה מפני טילים וכטב"מים. גם ה"וואספ" מגיעה כקבוצת קרב, עם ספינות ליווי להתקפה והגנה.

האמריקאים פרסו ומפעילים באזור לפחות 14 משחתות טילים וסיירות בהן "אייג'ס" מסדרת "ארלי בורק". כל ספינה כזאת נושאת מכ"ם מסוג SPY-1, המיועד לגילוי מטרות כמו כטב"מים, טילים ומטוסים בטווחים של כ-370 ק"מ. כל מכ"ם כזה מסוגל לטפל ב-800 מטרות בו זמנית.

על הספינות האלה מיירטים מסוג SM-6 להם טווח דומה לזה של הגילוי. מדובר במערכות שהוכיחו את עצמן מבצעית באירועים רבים, כולל בליל הטילים האיראני של חודש אפריל, אז ספינות אלה שהוצבו כחלק מההגנה על ישראל גם יירטו לראשונה טילים בליסטיים ששוגרו על ידי האיראנים.

הפריסה של הספינות האלה במקומות שונים בים, יחד עם עשרות מטוסי קרב אמריקאים מסוג F-15E, F-16 ואחרים וסביר שכמו בפעם הקודמת זה ישתלב עם מערך ההגנה ומטוסי קרב ישראלים וזרים, אמור לחסום את כל נתיבי החדירה של המתקפה האיראנית הצפויה נגד ישראל.

מטוס הקרב  (צילום: CENTCOM)
מטוס קרב F-15E שארה"ב שלחה למזרח התיכון | צילום: CENTCOM

חשוב לומר שהמענה של המערך הזה לשיגורים מלבנון יהיה נמוך יותר, בגלל הטווח, זמן המעוף ותוואי השטח. אולם ההערכה היא שהפעם, במתקפה ישתתפו גם החות'ים מתימן ומיליציות פרו איראניות בעיראק, שם המערך האמריקאי שכולל גם סוללות הגנה אווירית צפוי להיות יעיל.

יש להוסיף שמעבר לכך שהתקיפה האיראנית צפויה להיות נרחבת יותר, סביר להניח שבטהרן יש מי שבחנו ותחקרו את המתקפה באפריל השנה, וייתכן שהפיקו לקחים לשיפור התקיפה המשולבת. בסופו של דבר ההגנה האחרונה והטובה, היא התנהלות נכונה של האזרחים בישראל משום שגם מול מערך עוצמתי שכזה, סביר להניח שיהיו כמה טילים שיחדרו את ההגנה ויפגעו במטרה שלהם.