246 חטופים ו-30 נעדרים, אלה המספרים העדכניים נכון להבוקר (רביעי) - כך הודיע האלוף במיל' מאיר כליפי, מי שמונה על ידי גל הירש לתפקיד ראש צוות ליווי משפחות החטופים והנעדרים. לדברי כליפי, בצוות משרתים למעלה מ-200 קצינים אשר נמצאים בקשר שוטף עם משפחות החטופים והנעדרים.
"הגדרת 'חטוף' אמורה לעמוד בקריטריונים מודיעיניים שאוספים אותם ומצליבים מידעים", מסביר כליפי, "האלוף ליאור כרמלי עומד בראש המנהלת שאוספת את המודיעין ומגבשת תמונת מצב לגבי הנעדרים. כשמישהו 'חטוף ודאי', כלומר עומד באותם קריטריונים, מודיעים למשפחה שהוא חטוף ודאי. יש כאלה שיש לנו אינדיקציה שככל הנראה הם נמצאים ברצועת עזה, אבל אנחנו לא יודעים לומר את זה בוודאות מוחלטת. אנחנו מודיעים למשפחות על ידי הקצינים שנמצאים בצוותים שלנו, שיש לנו מידע אבל שאנחנו לא יכולים לומר בוודאות שהם במצב חטוף".
"מספרי החטופים עולים כתוצאה מזה שנכנס מידע מודיעיני נוסף ואלה שהיו בגדר 'חטופים בספק' הופכים להיות חטופים. זה ההבדל בין המספר ההתחלתי, 198, ל-246 היום. אנשי המודיעין עושים עבודת קודש, מערכים שלמים מנתחים את המודיעין האזרחי, הגלוי והסמוי, כדי להגדיר בסוף בצורה חד משמעית את סטטוס הנעדרים שהיו לנו. התחלנו עם מעל 1,300 נעדרים, היום אנחנו עומדים על 32 נעדרים, מתוכם 16 ישראלים ו-16 זרים".
כמה עובדים זרים נמצאים בין 246 החטופים?
"חוץ מהחטופים האזרחים והחיילים, יש סדר גודל של 30 פלוס עובדים זרים. מי שמטפל בהם זה לא המערך שלי, אלא משרד החוץ, כפי שמטפלים בזרים האחרים. המספרים שלהם סך הכל נמוכים, אבל כל אחד עולם ומלואו".
מה העבודה היום-יומית שלכם?
"תפקיד המערך להיות בקשר הדוק ואישי עם משפחות החטופים והנעדרים האזרחיים. אנחנו לא מטפלים באלו ששייכים לצה"ל, צה"ל עושה את זה. אנחנו אוזן קשבת, כתף תומכת, מביעים אמפתיה, שומעים את כאבן, נותנים למשפחות לומר את מה שהן מרגישות. לפעמים אתה יושב ושומע דברים קשים מאוד. אנחנו הגורם המרכזי שאליו הן מנתבות את הפערים והצרכים שיש להן בתחומים אזרחיים, אל מול משרדי ממשלה, הביטוח הלאומי, משרד הרווחה, נושא הדרכונים הזרים מול משרד החוץ ועוד".
כמה עובדים במערך?
"המערך בנוי כרגע על יותר מ-70 צוותים שפועלים בשטח, כולם מתנדבים, ממני ומטה. אנשים נפלאים שנשאו במשרות בכירות לשעבר, בין אם בגופים של מערכת הביטחון כמו המוסד, השב"כ וצה"ל, ראשי רשויות לשעבר, אנשים שנרתמו מלשכת עורכי הדין ועוד. כולם פועלים בנחישות ובמסירות מדהימה, זה מרגש לראות אותם. תוך 72 שעות הוקם המערך הזה".
יש משפחות שחשות בכעס ואכזבה, בגלל שלא מדברים איתן ולא מתעניינים בהן.
"מרגע שהוגדר למישהו הסטטוס הרשמי חטוף, נעדר או חלל, חברנו אל המשפחה תוך 24-48 שעות. אני לא שופט שום אמירה של משפחה ושום ביקורת שנאמרת. 250 קצינים גוייסו ב-13 לחודש וכבר יצרו מגע עם כל המשפחות. אנחנו לא מתקשרים אליהן, אלא מגיעים ויושבים עין בעין איתן, נמצאים איתן בקשר הדוק. נפגשתי באופן אישי עם משפחות רבות באילת, בים המלח ובפזורה הבדואית. אנחנו יושבים עם משפחה-משפחה באופן אישי, בין 45 דקות לשעה. אחר כך מגיעים לביקורים נוספים. הקשר בין המשפחות לראשי הצוותים שהתנדבו, זה קשר לכל החיים. היו מקרים שבהם מצב סטטוס 'נעדר' הפך ל'חלל' ובאותו הרגע, לפי הנוהל, ראש הצוות היה צריך להתנתק מהמשפחה. היו מקרים שאמרו לי: 'כליפי, אתה יכול לנתק אותי, אתה יכול להוריד אותי מהרשימות אצלך, אני את המשפחה הזאת מלווה לנצח'".