המתקפה הנרחבת של רוסיה על אוקראינה, כנקמה על פיצוץ גשר קרים, כללה שימוש נרחב בטילים ומטוסים ללא טייס שנשלחו מאיראן. בניגוד לרוב צבאות המערב, הרוסים הזניחו את תחום המל"טים, וגילו את הטעות אחרי שפלשו לאוקראינה. במיוחד לאור השימוש הנרחב של הצד השני בכלים האלה.
כדי להתגבר על הבעיה, הרוסים רכשו כמויות גדולות של מל"טים ו"חימוש משוטט" מאיראן. אלה נחשבים לאיום על מדינות רבות, בהן ארה"ב וישראל שכעת אוספות מודיעין על המל"טים האיראניים שמופעל על ידי הרוסים.
בניגוד לשימוש של איראן והחותים בתימן במטוסים ללא טייס נגד מטרות תשתית אסטרטגיות, כמו מתקני הנפט הסעודיים, הצבא הרוסי משתמש בהם נגד עמדות של צבא אוקראינה. נגד סוללות תותחים, מחסני תחמושת ויעדים נוספים מסוג זה.
"חיזבאללה ישתמש במל"טים נגד צה"ל"
"חיזבאללה יפרוס מול צה"ל רחפנים ומל"טים ויעשה בהם שימוש דומה לזה שהרוסים עושים באוקראינה", צוטט ניקולס הראס, מנהל אסטרטגיה וחדשנות במכון ניו ליינס שבוושינגטון, בכתבה שפורסמה במגזין stars and stripes.
"במלחמה עם צה"ל, חיזבאללה ישתמש במל"טים וכלי טיס לא מאוישים זעירים כאמצעי לחימה משלים לחוליות הלוחמות בשטח. השלמה טקטית והפעלה בעיקר בטווחים קרובים נגד הצבא הישראלי", הוסיף הראס. המל"טים האלו, משמשים כבר היום גם לתקיפה של בסיסים אמריקאים בעיראק וסוריה.
כמי שהצבא שלו גם כן מתמודד איתם, המודיעין האמריקאי עוקב מקרוב אחר הפעלת המטוסים ללא טייס תוצרת איראן בסוריה. לא פחות מזה, אחרי דרכי ההתגוננות של אוקראינה מפני אותם כלים.
לפחות כרגע, נראה שמערך ההגנה האווירית של צבא אוקראינה לא מצליח ליירט ולמנוע את רוב התקיפות. על פי הדיווחים מארה"ב, "חלק מהמל"טים שהופלו התגלו עם רכיבים שעמידים לשיבוש וחסימה אלקטרונית". כך אמר פרזין נאדימי, עמית מחקר במכון וושינגטון. "האוקראינים מנצלים את השברים וכל כלי שנפל לידם, כדי למצוא את הדרך לעקוף את ההגנה של אותם מטוסים".
יש לציין שדרך טובה להגן מפני המל"טים האיראניים היא באמצעות מערכות הגנה כמו "C-RAM" ו"פטריוט" שהוכחו יעילות בסעודיה ולא נמצאות באוקראינה. שני הצדדים מפיקים לקחים בתחום, כל צד ומה שנכון לו. לקחים שמאוד יעניינו את ישראל, כמי שמתמודדת עם האמל"ח האיראני ובעתיד עשויה להתמודד מולו באופן נרחב.