גם הבוקר (ראשון) נמשכים הדיונים בצה"ל ובקבינט בראשות ראש הממשלה, בדבר התגובה הישראלית למתקפה האיראנית, הצפויה לצאת לפועל בכל יום. על פי הדיווחים הזרים מסוף השבוע, האיראנים הקימו חמ"ל משותף כדי לתאם את התקיפה נגד ישראל ממספר זירות, מאיראן עצמה, דרך חיזבאללה מצפון וגם מעיראק ותימן.

המהלך הזה שהאיראנים מובילים אמור ליצור "חתימת מודיעין" גדולה, ונוסף על זה, גם הכנות של טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים הם דבר שמייצר חתימת מודיעין, וישראל כבר הוכיחה עד כמה היא חדרה לאיראן ולמדינות נוספות. אל מול כל זה, בירושלים צריכים לשקול אם לצאת למתקפה על מרחבי השיגור, בטרם התקיפה האיראנית. מהלך שגם אם באופן חלקי, יכול להקל משמעותית על מערכי ההגנה האווירית.

במערכת הביטחון הישראלית מתייחסים לתגובה האיראנית על חיסולו של איסמאעיל הנייה בטהרן, כעובדה מוגמרת. ההערכה היא שהתקיפה האיראנית תכלול שילוב של טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים, בדומה לתקיפה שביצעו באפריל השנה, אבל שהיא תהיה נרחבת יותר ותצא ממספר זירות במקביל. זאת במטרה לאתגר את מערך ההגנה האווירי של ישראל ומדינות האזור, שחברו לקואליציה האזורית שהוכיחה את עצמה במתקפה הקודמת.

אופן ההתנהלות של האיראנים וחיזבאללה, מעלה לא מעט שאלות בדבר אופן ההתנהלות של מדינת ישראל. מאז החיסול של הנייה, הם לא מסתירים את הכוונות שלהם, ואת ההסתה והאיומים הם מפיצים מעל כל במה אפשרית. ביממה האחרונה אף פורסם תיעוד של הטילים שישוגרו מאיראן לישראל, לכאורה.

במצב הזה, ואחרי שהייתה כבר מתקפה אחת ישירה מאיראן על ישראל, מצופה ממשלת ישראל לפעול בכל מוסד עולמי, מהאו"ם ועד ממשלות מערביות. להניע מהלכים מדיניים שינצלו את המצב לטובת ישראל. בדיוק כפי שהצד השני עושה על כל מהלך ישראלי.

חמינאי והנייה בפגישה האחרונה (צילום: KHAMENEI.IR/AFP via Getty Images)
מנהיג איראן חמינאי וראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה לפני שחוסל בטהרן | צילום: KHAMENEI.IR/AFP via Getty Images

מעבר לכל זה, ראש הממשלה ושר הביטחון צריכים להפגין מנהיגות ואומץ ולהורות לצה"ל, במידה ואכן יזהו את ההכנות לשיגור כפי שאמור להיות, לצאת למתקפה נרחבת ככל הניתן כנגד אותם מרחבי שיגור. גם מהלך זה מחייב כמובן מהלך מדיני מגביל ובנייה של תיק תקשורתי, שיהיה מוכן להפצה מיד עם רגע התקיפה.

חשוב להדגיש, לנוכח הרגישות בנושא בעיקר מול האמריקאים, שמעניקים לישראל גיבוי בלתי מתפשר, שלא מדובר במתקפת מנע כי אם סיכול של מתקפת טילים וכטב"מים נגד ישראל, במטרה להציל חיים של אזרחים ישראלים באופן ישיר.

מבחינה מבצעית, יש לישראל את היכולת לבצע תקיפות ארוכות טווח ומדויקות, כפי שהוכח בין השאר בתקיפת נמל חודידה בתימן. ויש גם את היכולת המודיעינית האיכותית שתזהה את ההכנות ומרחבי השיגור. בסופו של דבר, מדובר בעניין של החלטה מנהיגותית ומדינאים שאמורים לעשות את תפקידם, צבאית ומדינית.

הלוי, ראש הממשלה ושר הביטחון (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל, רה"מ ושר הביטחון בבור | צילום: דובר צה"ל