30 רקטות שוגרו לצפון רמת הגולן על ידי חיזבאללה אתמול (יום שבת), אחת מהן הייתה הרקטה שפגעה במגרש הכדורגל במג'דל שמס, שהביאה למותם של 12 ילדים ועוד עשרות פצועים. הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, הגיע לשם אחרי האירוע הקשה יחד עם בכירי פיקוד צפון ואמר "אנחנו יודעים בדיוק מאיפה שוגרה הרקטה היום. בחנו כאן על חומת מגרש הכדורגל, את שרידי הרקטה, אנחנו יודעים לומר, זו רקטת פלק עם ראש קרב של חמישים ושלושה קילוגרם".

מדובר ברקטה מסוג "פלק-1" לטווח קצר שפותחה על ידי האיראנים בשנות ה-90. לרקטה בקוטר 240 מ"מ ראש קרב במשקל 50 ק"ג והטווח שלה מגיע לכעשרה ק"מ. האיראנים פיתחו ושדרגו את ה"פלק-1" על בסיס רקטה רוסית מסוג "BM-24".

לא מדובר ברקטה עתירת משקל, כמו הבורקאן לה מאות ק"ג של חומר נפץ, אבל בגלל הצפיפות שהייתה במגרש הכדורגל והרסס הרב שהיא מייצרת, נגרמו אבדות כבדות כתוצאה מהפגיעה. במהלך המלחמה חיזבאללה שיגר מספר רקטות מהסוג הזה לעבר קו העימות וצפון רמת הגולן, לעבר מוצבי צה"ל וישובים במטרה לגרום לנפגעים רבים עם הרסס שהרקטה מייצרת.

הטווח הקצר של הרקטה ותוואי השטח ההררי, מקשה על מערכות ההגנה האווירית של ישראל את היירוט של אותן רקטות. למרות שרבות מהן יורטו על ידי מערכות כיפת ברזל, היו גם לא מעט רקטות "פלק-1" שהצליחו לחדור את מערך ההגנה ולפגוע במטרות שלהן בישראל.

בצה"ל כבר הודיעו שהחלו לתחקר את האירוע ולבדוק מדוע הרקטה לא יורטה. אבל מוסיפים שאין מאה אחוזי יירוט גם בתחום הרקטות. עוד יש לציין שישראל נמצאת כמעט עשרה חודשים במערכה הגנתית, וחיזבאללה לומד את ההגנה של צה"ל, ואחרי חודשים ארוכים של לחימה הגנתית מצד ישראל ארגון הטרור גם מצליח למצוא את נקודות התורפה.

הרקטה (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
רקטת חיזבאללה "פלק 1" המבוססת על דגם של איראן | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בידי חיזבאללה גם דגם מתקדם יותר של הרקטה הזאת שפותח על ידי האיראנים, ה"פלק-2". לרקטה הזו שהקוטר שלה גדול יותר, 333 מ"מ, ראש קרב במשקל 120 ק"ג מזה כ-60 ק"ג חומר נפץ. גם במקרה של הדגם הזה חיזבאללה עשה שימוש רב בטווחים הקצרים, בעיקר נגד מוצבים ושטחי כינוס של הכוחות בצפון.

בינתיים בישראל ממשיכים להתקיים דיונים בדבר אופי התגובה לאירוע הקשה במג'דל שמס. צה"ל הגיש לאישור הדרג המדיני מספר תוכניות מגירה מוכנות לתגובה בלבנון אבל לא מן הנמנע שנראה תגובה שונה ממה שהכרנו עד היום, גם בדרך הפעולה וגם במטרות שיפגעו. לפחות באופן רשמי, הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס בשעות אחר הצהריים כדי לאשר את התגובה, אחרי שראש הממשלה, שעושה את דרכו מארה"ב, יגיע לישראל. אישור שנדרש בשל העובדה שהיקף ועוצמת התגובה הישראלית, עשויים להוביל להשלכות נוספות.

מניתוח המערכות המבצעיות בצה"ל עולה כי השיגור למרכז מג'דל שמס בוצע משטח הממוקם צפונית לכפר שבעא בדרום לבנון. "על פי המידע המודיעיני המהימן המצוי בידי צה"ל, מי שעומד מאחורי השיגור הוא ארגון הטרור חיזבאללה", נמסר.

זירת הנפילה הקטלנית במג'דל שמס (צילום: דובר צה"ל)
זירת הנפילה הקטלנית במג'דל שמס | צילום: דובר צה"ל

דובר צה"ל בשפה הערבית, אל"מ אביחי אדרעי חושף את זהותו של מפקד השטח בחיזבאללה שעומד מאחורי הירי לעבר מג׳דל שמס: עלי יחיא, מפקד מתחם השיגור באזור שבעא."למרות ניסיונותיו להכחיש חיזבאללה הוא האחראי לטבח במג'דל שמס והרג הילדים והצעירים באצטדיון הכדורגל", כתב אדרעי.

הבוקר הודיע דובר צה"ל כי מטוסי קרב תקפו במהלך הלילה שורת מטרות טרור של ארגון חיזבאללה, בעומק ובדרום לבנון, בשבעה מרחבים במקביל. בין היתר הותקפו מצבורי אמל"ל ותשתיות טרור בבקאע, כפר כילא, אל-חיאם ומרחבים נוספים.