"משרד האוצר מציע במהלך דיוני התקציב להפחית את השכר של אנשי הקבע ולפגוע בפנסיה של גמלאי צה"ל", אמר ביום שני שר הביטחון משה יעלון, במהלך דיון מיוחד שקיימה וועדת העבודה של הכנסת. את הדיון כינס יו"ר הוועדה, חיים כץ, בכדי לדון בשאלה מדוע משרד האוצר לא משלם לאנשי הקבע תוספות שכר שמגיעות להם. למחרת היום (ב') פורסם ב-ynet שצה"ל מתכנן לפטר 4,500 אנשי קבע – ומרגע זה נפתחה למעשה מלחמת ה"גורמים" בין משרד הביטחון למשרד האוצר – הכול על גבם של אנשי הקבע, שמצדם מספרים על חשש גדול מפני העתיד לבוא.
המלחמה הזו בין המשרדים לא חדשה. בכל שנה נזרקים לאוויר מספרים של אנשי קבע שצריך לפטר. ב-2009 איימו לפטר אלף אנשי קבע, באותה שנה דיברו על עוד 1,250, ב-2010 שוב נזרק לאוויר המספר אלף ובשנה שעברה ירדו ל-700. לא תופתעו לגלות שרובם המכריע נשאר בתפקיד. היום ההערכה עלתה וכבר מדברים על 4,500 אנשי קבע שלא ברור מה יהיה עתידם. והם חוששים, חוששים מאוד.
"אשתי בלחץ, לא יודע מה להגיד לה"
"כל שנה יש את אותו הסיפור", אומר סרן נ', קצין לוגיסטיקה. "זה לא עובר מעל לראש הדבר הזה וזה מגביר את הלחץ. אתה לא יודע האם אתה צריך לחפש עבודה ואם כן איפה. גם עכשיו אף אחד לא דיבר איתנו, לא אמרו כלום. הדיבורים האלה משפיעים. יש לי ילדים בבית, אישתי בלחץ ואני לא יודע מה להגיד לה. אני נשאר לא נשאר, יפטרו אותי או לא יפטרו אותי. זה מצב מלחיץ ובלתי נסבל".
רס"ר גלית משרתת בתפקיד עורפי במודיעין, ומספרת גם היא על לחץ גדול. "יותר מעשר שנים אני בצבא ומביאה תלוש של 5,600 עם כל התוספות. זה כל הסיפור. במקום שאני גרה בו אין יותר מדי מקומות עבודה אז אני לא ישנה בלילה. גם שנה שעברה היה את הסיפור הזה ונכנסתי לחרדות של ממש. אני קורעת את התחת בתפקיד שלי וכאילו אומרים לי שאני לא עושה כלום. לכי הביתה".
גם אלה, שמשרתת בבסיס של חיל האוויר, מספרת על תלוש נמוך במיוחד ולחץ גובר. "3,900 שקל זה מה שאני מקבלת. זה אפילו לא שכר מינימום. רק עכשיו נכנסתי לקבע וחשבתי שאני יכולה להישאר בצבא הרבה שנים. אלה התכניות שלי אבל עכשיו אני לא יודעת מה יהיה. בדיוק עכשיו ישבנו בחדר כמה אנשי קבע וכולנו בלחץ. כל אחד סיפר על הילדים שיש לו בבית, על האישה שלא עובדת. יש פה אנשים עם ותק של 20 שנה שמביאים פחות מעשר ולא יודעים מה יהיה איתם. מצד שני אני הייתי בטוחה שזה העתיד שלי ועכשיו כלום לא ברור".
מי ירצה להישאר בקבע?
בניגוד לפרסומים על הרווחים של שכר הרמטכ"ל והאלופים, שכרם של מרבית אנשי הקבע נמוך מאוד. מי שלא מקבל את התוספות של לוחמים (רובו המכריע של הצבא), מקבל שכר מינימום ולפעמים אף פחות. בזמן שהגורמים באוצר נלחמים מעל גבם הלחץ שלהם גובר ופה נוצרת בעיה נוספת. גם ככה קשה לצבא לשמור על אנשים איכותיים בתנאי השכר האלה. עכשיו, כשאין להם אופק שרות, הקושי הזה גדל.
מפתיע לגלות שבאוצר כלל לא מבינים מאיפה הגיע המספר הזה של מפוטרים. לדברי גורם בכיר באוצר זו בכלל לא הדרישה העיקרית שלהם. "אני חושב שזה נתון שמישהו החליט לזרוק בתוך הצבא כדי להפחיד את שר האוצר וראש הממשלה", אמר הבכיר. "לא ניכנס לחישובים מדויקים אבל כמות כזו של אנשי קבע עם השכר הממוצע שלהם תחסוך למשרד הביטחון סביב ה-250 מיליון שקל. מאוד רחוק מהדרישה. וגם זה לא מדויק כי בהתחלה אתה צריך לשלם להם פיצויים".
עוד אמר, "האגו של הצבא פה מיותר. הכותרות לא נכונות. הדרישה האמיתית היא לגעת בפרות הגדולות והקשות ששם נמצא הכסף הגדול. שם יהיה החיסכון האמיתי. זה אומר להעלות את גיל הפרישה של אנשי הקבע, אולי לא ל-67, אבל לפחות בחמש שנים. לבדוק למי הם משלמים קצבאות נכות. גם שם אפשר למצוא מאות מיליונים, אם לא יותר, שהולכים לאנשים הלא נכונים. זה קשה אבל אלה המקומות כי חייל, כמו שהיה לפני שנתיים, שנהרג בתאונה כשהוא עריק משפחתו לא אמורה לקבל קצבאות. יש לא מעט כאלה. או חיילים שנפגעו בזמן חופשה בגלל אירוע פלילי. לא חסרות דוגמאות. אבל מה לעשות זה מקום מקודש ויותר קל לעשות כותרות כשמאיימים לפטר את לובשי המדים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "יש תקציב שאישרה הממשלה וגם משרד הביטחון צריך לעמוד בזה. שימצאו את הדרך הנכונה. הם הגוף המקצועי לעניין שלהם. צריך להבין שכל תוספת תקציב תבוא על חשבון של משהו אחר". גורם במשרד מסר לכתבנו כי, "אין כסף שמחביאים במרתפי האוצר. יש תכנית הדרגתית מאוד להעלאת גיל הפרישה. זה מהלך שיושלם עוד שנים רבות ושאנחנו מחויבים לו. גיל הפרישה עולה בחצי שנה כל שנתון. תהליך מאוד ארוך. הממשלה קבעה לפני חמישה חודשים תקציב למשרד הביטחון והתקציב אושר בממשלה. היום הם באים ואומרים חסרים לנו ארבעה מיליארד שקלים. זה בערך 75 אחוז מתקציב משרד הרווחה. רק כדי לסבר את האוזן - אנחנו ממש לא באים ואומרים 'תפטרו'. זה התקציב ועכשיו צריך לבנות תכנית עבודה. ממש לא תפטרו, משרד הביטחון צריך לבנות את התכנית. אין לנו אמירה כזו או אחרת. הם אומרים כל השנים שהתקציב הוא קשיח ואנחנו באים אליהם עם כל מיני הצעות שניתן להגמיש. הם למשל נותנים הגדלות אחוזיות ביציאה לפנסיה - עם כל הכבוד, זה ממש לא קשיח"
במשרד הביטחון טוענים שהקיצוץ בתקציב כפול ממה שתוכנן ומגיע, על פי המשרד, לשבעה מיליארד. שם טוענים שאין מנוס מלפטר אנשי קבע אל מול הדרישות ודוחים בתוקף את טענות האוצר.
אין ספק שישנו צורך לקצץ בשומנים של הצבא אבל נראה שאת המלחמה כולם מנהלים על השקל שנמצא מתחת לפנס ולא על זה שמחוץ לאלומת האור.
מדובר צה"ל טרם נמסרה תגובה.