דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, מסר הבוקר (שישי) שעל פי ניתוח וממצאים בזירת הפגיעה בתל אביב, הכטב"ם שפגע בבניין והרג אדם אחד היה מסוג "סמאד-3". על פי דובר צה"ל: "מדובר בכלי טיס איראני שהאריכו לו את הטווח", כדי שיגיע למטרות בישראל.

מדובר בכטב"ם שהחות'ים בתימן מפעילים כבר כמה שנים ושוגר בעבר לעבר מטרות באיחוד האמירויות הערביות ובסעודיה. זה גם הכטב"ם שהצליח לחדור לישראל ולהתפוצץ על בית ספר באילת לפני מספר חודשים.

ה"סמאד-3" מבוסס על האבאביל האיראני, ומוצא את מטרתו בהכוונה של תחנת קרקעית ובמקרה של תקיפה מעבר לטווח של 250 ק"מ, על בסיס תכנות מראש של מערכת מבוססת GPS. נראה שהחות'ים הפחיתו ממשקל הראש הקרבי של כלי הטיס, בד"כ כ-50 ק"ג חומר נפץ שנראה כי הופחת במחצית לפחות, ובמקום זה נוסף מיכל דלק שהביא את סך הקיבולת לכ-50 ליטר.

הערכות הן שהטווח של ה"סמאד-3" הן בין 1,500 ל-1,800 ק"מ. לכלי הטיס הזה מוטת כנף באורך של 5 מטרים. גדול ביחס למל"טים בעלי הטווח הקצר יותר. מדובר בכלי טיס איטי שטס לעבר המטרה שלו במהירות של כ-170 קמ"ש ומסוגל להגיע לגובה, כך על פי הפרסומים הזרים, של כ-8,000 מטר.

למטוס מנוע מסוג DLE-170 שמפיק רק 17.5 כ"ס. בגלל הנתונים האלה והכמות הנמוכה של חומר הנפץ שהוא נושא, במיוחד במקרה של טווחים ארוכים כשהמשקל מגיע על חשבון הטווח, אפקט הנזק של האיום הזה קטן יחסית.

פגיעת הכטבם בתל אביב (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
רגעי פגיעת הכטב"ם בתל אביב | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אם החות'ים או כל אויב אחר היו מצליחים לשגר ולחדור את מערך ההגנה האווירית של ישראל עם טילים, שם משקל חומר הנפץ גדול משמעותית ויכול להגיע גם למאות ק"מ, התוצאה הייתה שונה ואפקט הנזק היה גדול משמעותית מזה שנראה הלילה בתל אביב.

מדובר בכלי טיס פשוט, יעיל וזול. בניגוד לדיווחים שהיו בשעות האחרונות אין לכלי הטיס הזה יכולות חתימת מכ"ם נמוכה או כל סוג של חמקנות. ואכן, כפי שדווח בישראל הכלי הזה התגלה במערכות ההתראה לפחות בחלק מזמן הטיסה שלו.

לרוב כלי הטיס האלה מתחמקים ממערכות ההגנה כשהם טסים לאט ומאוד נמוך, מתחת לגובה הגילוי. או במתווה טיסה כזה שנועד להטעות את מערכות הגילוי וההגנה. עדיין לא ברור מה היה הלילה ומה הייתה טעות האנוש. מרגע שכטב"ם כזה מתגלה, אין לו יכולת תמרון והתחמקות מפני מיירטים, ואם היה מתגלה בזמן סביר שהיה מיורט.

בכירי חיל האוויר בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
מפקד חיל האוויר לצד בכירי החיל | צילום: דובר צה"ל

החות'ים מייצרים בתימן מספר סוגים של כלי טיס לא מאוישים, בהם משפחת ה"סמאד". הייצור נעשה על בסיס ידע איראני שגם שלחו להם מכונות ייצור וחלקים. בהתבסס על המפרטים של הכטב"מים החות'ים, כפי שפורסם בשנים האחרונות במספר דו"חות מחקר, ה"סמאד-3" נחשב לכלי הגדול והיקר ביותר שיש בארסנל החות'י. והעלות שלו נעה בין 23,000 ל-31,000 דולרים.

כטב"מים הם חלק מרכזי מיכולות חיל האוויר החות'י, שגם מפעיל מספר מטוסי קרב מיושנים. בשנים האחרונות החות'ים ביצעו מאות תקיפות כטב"מים, בעיקר נגד סעודיה ובחודשים האחרונים נגד ישראל. מה שאפשר ביצוע של מספר דו"ח חקירה של ארגוני ביון ומכוני מחקר, בהם עלו פרטים ועובדות על יכולות הכטב"מים החות'ים וכיצד איראן סייעה להם בבניית הזרוע האווירית הזו.