האם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה תשפיע גם על המלחמה ברצועת עזה? בכיר בלשכה המדינית של חמאס אמר הבוקר (רביעי) לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, שגם ארגון הטרור העזתי "מוכן להסכם הפסקת אש", שלדבריו יכול גם לכלול עסקת חטופים.

לטענתו, חמאס הודיע למתווכים במצרים וקטאר שהם מוכנים להפסקת אש ול"עסקת חטופים רצינית", והוא האשים את ישראל בשיבוש ההתקדמות בנושא. בשלב הזה לא ידוע על שינוי במדיניות של ממשלת ישראל, שמתעקשת על כך שהמלחמה לא תסתיים ולא תהיה יציאה של הכוחות מעזה. מה גם שחמאס מדבר על הפוגה זמנית ולא סיום מוחלט של המלחמה והחזרת כל החטופים, דבר שיאפשר להם להתארגן ולחזור ללחימה.

גורמים בצה"ל אומרים שהפסקת האש בלבנון תאפשר להם לחזור להתמקד בעזה ולהגביר שם את הלחץ הצבאי, אחרי רענון של האוגדות שנלחמות כבר למעלה משנה. בשלב זה כמעט ואין לחימה בעזה. חמאס והג'יהאד האיסלאמי שולחים חוליות גרילה וצה"ל מנגד פועל בעיקר במתווה של "הגנה התקפית". עיקר הפעילות של הצבא היא הגנה על הכוחות שפועלים בעזה וסריקות אחרי תשתיות טרור, מנהרות ואמצעי לחימה. בנוסף פעילות מודיעינית בעיקרה, בנושא החטופים שמוחזקים בעזה.

בצבא אומרים שסיום הלחימה בלבנון יאפשר להם לקדם תוכניות לפעולה במרחבים שבהם הצבא לא פעל חודשים ארוכים, למשל ח'אן יונס וצפון רפיח כמו גם מחנות המרכז ועזה העיר, בשני האחרונים יש מגבלה בגלל הריכוז של האזרחים העזתים שפונו לשם. בצה"ל יודעים לומר שבמקומות האלה יש אלפי מחבלים, מנהרות וכמות אדירה של אמצעי לחימה. בנוסף לזה, חמאס חיזק שם את האחיזה השלטונית שלו וזו אחת ממטרות המלחמה שעליהן הדרג המדיני הכריז לפני התמרון הקרקעי.

סיום הלחימה בלבנון גם יאפשר לצבא לתגבר את הכוחות שפועלים בצפון רצועת עזה, שם יש על פי הערכות עוד מאות מחבלים שלצערנו גם מצליחים לגרום לנפגעים. דילול הכוחות עם תחילת התמרון הקרקעי בלבנון אילץ את צה"ל להעביר את האחריות על הלחימה בדרום הרצועה לאוגדת עזה, שלה יש משימות נוספות, בעיקר באזור החיץ (הפרימטר) שעוד נמצא בתהליך בנייה ויהיה חלק ממרכיבי ההגנה על יישובי עוטף עזה, ביום שאחרי המלחמה.

פעילות החטיבה (צילום: דובר צה"ל)
החטיבה הדרומית באוגדת עזה בפאתי ח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

כעת צה"ל יוכל להחזיר מפקדה אוגדתית לדרום הרצועה ולאפשר לאוגדת עזה להתמקד באותן משימות, כולל הגנה מפני ניסיונות התקרבות לגדר וחדירה, שחמאס עדיין מנסה לבצע. היום הודיע צה"ל כי בהכוונת מרכז האש של אוגדת עזה, כלי טיס של חיל האוויר תקף וחיסל בעיר עזה את המחבל מוראד רג'וב, אחד משני המחבלים שביצעו את פיגוע המטענים במאי 2002 בבאר שבע, שבו נפצעו כעשרה אזרחים. רג'וב נשפט ל-38 שנים בכלא ושוחרר בעסקת שליט.

לא רק על הקרקע, גם באוויר תהיה לישראל אפשרות להגביר את התקיפות והלחץ על חמאס ושאר ארגוני הטרור שפועלים בעזה. הלחימה בלבנון הסיטה משאבים רבים בחיל האוויר, כולל מטוסי סיור וכטב"מים שהופנו לצפון לצד מטוסי הקרב. כמות גיחות התקיפה בעזה ירדה בתקופה הזו, וכעת היא צפויה לעלות. בצה"ל גם מבינים שלפחות בשלב הזה, אין לדרג המדיני כוונה לסיים את המלחמה בעזה. מה שדורש מהם בנייה של עוד תוכניות לחימה וסדר כוחות שיפעלו שם.