התמורה לתיווך בעזה? רגע לפני שהוא מתחלף, הממשל האמריקני אישר ביום שישי האחרון מכירת ציוד צבאי ביותר מ-5 מיליארד דולר למצרים. מחלקת המדינה הודיעה לקונגרס שאישרה מכירת ציוד של 4.69 מיליארד דולר עבור 555 טנקי M1A1 אברמס מתוצרת ארה"ב המופעלים על ידי מצרים, 630 מיליון דולר עבור 2,183 טילי אוויר-קרקע "הלפייר" ו-30 מיליון דולר לתחמושת מונחית-מדויקת.

"מצרים הפכה לשותפה קרובה יותר ויותר בתיווך המשבר בעזה למרות חששות חמורים לזכויות אדם", נכתב בארה"ב על המדינה שגובלת בישראל ושם דווח ביממה האחרונה גם על התקדמות במגעים לעסקה בין ישראל לחמאס שבה מתווכים המצרים.

הטנק האמריקאי (צילום: WOJTEK RADWANSKI/AFP/GettyImages)
טנק אברמס אמריקאי | צילום: WOJTEK RADWANSKI/AFP/GettyImages
הטיל (צילום: David Bathgate/Corbis, GettyImages)
הלפייר | צילום: David Bathgate/Corbis, GettyImages

"מאז פרוץ המלחמה בעזה ב-2023, מצרים וארה"ב עבדו באופן צמוד יותר ויותר". נכתב עוד בדיווחים בארה"ב. "קהיר היא אחת המקבלות הגדולות ביותר של סיוע ביטחוני מארה"ב מאז הסכם השלום עם ישראל ב-1979".

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, נכנס לתפקידו בשנת 2021 ולמרות הצהרות על קו נוקשה יותר באשר ליחסו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי לזכויות האדם בארצו, ממשל ביידן המשיך שוב ושוב בעסקאות נשק עם מצרים. עוד ציינו בארה"ב כי במכירת הנשק הם יתמכו במצרים, כמדינה מרכזית שאינה חלק מברית נאט"ו אך כן שותפה אסטרטגית חשובה במזרח התיכון.

בין מצרים לישראל יש כידוע הסכם שלום, אך מתחת לפני השטח קיים תמיד החשש שההתעצמות הצבאית חסרת התקדים של המדינה הערבית השכנה תופנה יום אחד כלפי ישראל. מצרים רוכשת בשנים האחרונות צוללות, ספינות מלחמה, כלי טיס רבים, נשק מכל הבא ליד – וממדינות מגוונות – מארה"ב, מרוסיה, מצרפת ומספקיות נוספות – כדי שאם אחת מהן תטיל עליה אמברגו, היא תוכל לתמרן למרות זאת.