על רקע הדיווחים על התגבשות העסקה לשחרור חטופים ישראלים משבי חמאס בעזה, צה"ל מתכונן ל"יום שאחרי", למימוש תוכנית ההגנה החדשה על תושבי עוטף עזה במסגרת של קווי הגנה חדשים, שחלק מהם עדיין בבנייה. במסגרת תוכנית ההגנה יוצבו יותר חיילים לאורך הגבול, ובעוטף כבר נבנים מוצבים ובסיסים חדשים. על הפרק גם הקמה של יחידות חדשות. חלק ממרכיבי ההגנה יהיו גלויים גם כדי להשרות תחושה של ביטחון על התושבים.
העסקה תכלול כמהשלבים. בשלב הראשון ישוחררו 33 חטופים, גברים שגילם למעלה מ-50 וכאלה שמתחת לגיל זה, שמוגדרים הומניטריים. ישראל תשחרר מאות מחבלים והפסקת אש תימשך 42 יום, ובמהלכה ייסוג צה"ל מציר נצרים ופילדלפי. ביום ה-16 להפסקת האש יימשך המשא ומתן בין ישראל לחמאס, שאמור להביא לשחרור החטוף האחרון. ביום ה-42 להפסקת האש צפויים יציאת צה"ל מעזה וסיום המלחמה.
אם אכן זה יתממש, צה"ל אמור להיות מוכן בהגנה בעוד כחודש וחצי. תחילה כוחות רבים שייצאו מעזה יישארו במרחב העוטף עד שיסיימו לבנות ולייצב את קו ההגנה החדש, שאת פרטיו אנחנו חושפים כאן במסגרת המגבלות של ביטחון מידע ובאישור הצנזורה.
קו ההגנה החדש מתחלק בין שני מרכיבים עיקריים, האחד מבוסס מודיעין וחוזי באוויר, ים ויבשה. המרכיב השני כולל את פריסת הכוחות בשטח העוטף במספר קווים, שחופפים אחד לשני.
קו ההגנה הראשון כולל את מרחב החיץ (הפרימטר) והמכשול שצה"ל משקם מאז נפרץ ב-7 באוקטובר. למרחב זה תיאסר כניסת תושבי עזה באופן גורף. הפקודה – ירי חי לעבר כל מי שיכנס לשם. במרחב הזה לא תהיה כל פעילות חקלאית, בנייה וכל כניסה.
בכיר בצה"ל שדיבר עם תושבי הקיבוצים הבהיר: "זה לא שנהרוג כל ילד שיכנס לפרימטר. וגם צריך להבין שמדובר בהחלטה מדינית, ככה שבעוד שנה או יותר יכולה להתקבל החלטה על צמצום הפרימטר או אפילו לביטול המרחב הזה. גם לזה אנחנו מוכנים ונדע להתאים את קו ההגנה", אמר.
הלקח הבסיסי שהבינו בצה"ל הוא שהמכשול הוא גורם מעכב ומכפיל כוח של החטיבות, כזה שלא עומד בפני עצמו. לכן, בניגוד לעבר אז חלק מהכוחות היו "בגב" של היישובים בחלק מהגזרה ואף התרחקו מהגדר בימים של מתיחות, בקו ההגנה החדש נבנים מוצבים חדשים לאורך הגדר עם רצועת עזה ואלה יאוישו על ידי לוחמי החטיבות המתמרנות של צה"ל בסדיר ובמילואים.
בנוסף לזה, צה"ל מקים ומרחיב בסיסים שנמצאים בגב של אותו קו הגנה ובין המוצבים. כך לדוגמה מוצב הבית הלבן, שממנו קפצו מחלקת שריון וחי"ר לגדר ב-7 לאוקטובר גדל בחודשים האחרונים, והוצבו בו מספר גדול של מבנים חדשים.
צה"ל יציב כוחות לוחמים במוצבים וגם לתגובה מהירה. המשמעות היא סד"כ גדול הרבה יותר מזה שהיה בשנים האחרונות, מבלי שניתן להיכנס למספרים. קו הגנה נוסף יהיה גם בתוך כל אחד מהקיבוצים צמודי הגדר. מדובר בכוח לוחמים שיהיה מוצב במקום קבע בתוך תחומי הקיבוץ, שמטרתו תהיה להגיב מידית לכל אירוע. בנוסף לכוח הזה, צה"ל מחזק את כל כיתות הכוננות שהכפילו את גודלן וזכו לציוד כבד וחדש, כולל מקלעי מא"ג, קלעים, רחפנים ואמל"ח חדש.
מעל כל זה קיימים כוחות נוספים. צה"ל כבר הקים כוח מילואים איכותי ללוחמה בטרור שמבוסס על תושבי האזור, לוט"ר עוטף עזה, שדומה ללוט"ר אילת. רוב הלוחמים ביחידה יוצאי יחידות מובחרות ואזרחים שחוו על בשרם את אירועי השבת השחורה.
בנוסף ישנה כוונה להקים יחידות נוספות. באזור מוקמת גם חטיבה 189 "הנגב" של אוגדה 96, שהלוחמים שלה יגיעו גם מהאזור העוטף ובמטרה להגיב במהירות לכל אירוע קיצון, הציוד כולל וסט לחימה ונשק יהיה בבית שלהם.
מעבר לזה שבמרחבי ההגנה יהיו הרבה יותר חיילים וטנקים, מרכיבי ההגנה ישולבו במרכיבים טכנולוגים חדשים ואימונים משמעותיים. בצה"ל מוסיפים שהמרכיב החשוב ביותר יהיה המדיניות של ישראל לתגובה לכל אירוע והפרה מעזה. זה אומר שכל פרובוקציה ואירוע טרור יזכה לתגובה אגרסיבית, בדומה למה שקורה בימים אלה בלבנון. יש לציין שמדובר במדיניות שהממשלה, הנוכחית ואלו שיבואו אחריה יצטרכו להקפיד עליה.
ישנה בעיה נוספת, והיא שמכיוון שלא נעשו תחקירי עומק ולא הוקמה ועדת חקירה, צה"ל לא בדק עד היום את הכישלון המערכתי של קרב ההגנה ב-7 באוקטובר, מפקדים בכירים לא תוחקרו על קרב ההגנה שניהלו והדילמות הערכיות שנאלצו להתמודד איתן. מכיוון שזה לא תוחקר ונבדק, ייתכן שמרכיבי הגנה שאולי לא עבדו לפני שנה, לא נבדקו והתגלו.