מומחים צבאיים מעריכים כי בתקיפות של ארה"ב בתימן הושמדו חלק ניכר מהיכולות הצבאיות והטיליות של החות'ים. כך דיווח ביממה האחרונה העיתון "א-שארק אל-אווסט". עוד התייחסו שם גם אל טענת החות'ים כי יכולותיהם לא נפגעו, וציינו כי ירי הטילים שלהם לעבר ישראל פחת משמעותית – רק כ-13 טילים מאז 17 במרץ, וכולם יורטו. בנוסף, שוגר רק מספר כטב"מים מוגבל.
בדיווח בעיתון ציינו כי מאז תחילת המבצע האמריקאי בהנחיית טראמפ, התקיפות נמשכות ללא הפסקה במשך יותר מחמשה שבועות, והעריכו כי הן צפויות אף להסלים – במיוחד עם הצטרפות נושאת המטוסים "קרל וינסון" לנושאת הארי טרומן שפועלת במרחב מתחילת המבצע. הטרומן עוגנת בצפון הים האדום והווינסון עם קבוצת הקרב שלה בים הערבי.

"עוצמת התקיפות האוויריות והימיות מצביעה על כוונה אמריקאית לנהל מבצע שיימשך חודשים, וייתכן שיכין את הקרקע למבצע קרקעי של כוחות ממשלת תימן בסיוע אמריקאי, במטרה לחסל את איום החות'ים על הקרקע." עוד נכתב בדיווח הערבי כי רעיון המבצע הקרקעי מקבל חיזוק לנוכח התקפות מאסיביות לאורך קווי החזית עם כוחות הממשלה במאריב, אל-ג'וף, חודידה ומוקדים נוספים.
"בנאום שנשא ביום חמישי האחרון, הודה מנהיג החות'ים עבד אל-מלכ אל-חות'י ביותר מ-900 תקיפות אוויריות וימיות בתוך חמישה שבועות – מספר שמתקרב לכלל התקיפות שבוצעו בתקופת ממשל הנשיא הקודם ג'ו ביידן במשך שנה שלמה", ציינו בדיווח. בנוסף גם ניתחו והוסיפו כי "הדבר מעיד על עוצמת המבצע שיזם טראמפ ועל חריגתו מעבר לפעולה הגנתית או מקדימה".
תוצאות התקיפה בנמל והשוני מהתקיפה הישראלית
24/7 operations for the USS Harry S. Truman (CVN 75) and USS Carl Vinson (CVN 70) against Iran-backed Houthis...#HouthisAreTerrorists pic.twitter.com/zFKb3oCiC4
— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 18, 2025
נמל ראס עיסא הנשלט על ידי החות'ים נהרס בסדרת תקיפות אוויריות עוצמתית שהייתה סוף השבוע. לפי המידע האחרון שמסרו החות'ים, בתקיפות נהרגו 80 בני אדם ו-150 נפצעו.
מהתיעוד עולה שבתקיפה האמריקאית הושמדו כל מבני האגירה של הנמל כולל מבנים שהם החלו להקים אחרי התקיפה הקודמת של חיל האוויר הישראלי. בנוסף הושמד מסוף האנרגיה ומטוסי הקרב האמריקאים השמידו גם את כל הצנרת שהחות'ים החלו לפרוס בחודשים האחרונים, דרכן פרקו אוניות עם קיבולת פריקה של 6 אוניות במקביל.
כדי להתגבר על הפגיעה בנמל חודידה ובראס עיסא בתקיפות הקודמות, החות'ים השתמשו בספינות ובמשאיות לטעינה וגם אותן האמריקאים השמידו. בתיעוד מהקרקע שבוצע על ידי התימנים ניתן לראות את ההרס האדיר ומשאיות רבות שנשרפו והושמדו.
המשמעות היא שלחות'ים אין בשלב הזה אפשרות לייבא דלקים בשום נמל, גם חודידה הותקף בעוצמה על ידי האמריקאים אחרי התקיפות של ישראל, והלכה למעשה הם תחת מצור אנרגטי. מומחים שבחנו את התיעוד מתימן אמרו שלחות'ים יהיה קשה מאוד לפרוס מחדש צנרת בלחצים גבוהים כדי לשקם את היכולת לשבור את המצור, גם אם לא היו מותקפים תוך כדי משום שמדובר בפרויקט הנדסי ולוגיסטי מורכב.
התקיפות האלה מלמדות גם על הפער בין היכולות של חיל האוויר הישראלי לאמריקאים, שיכולים לפרוס מטוסי קרב קרוב יחסית ליעדים וגם מאומנים יותר בטיסות לטווחים ארוכים. לאמריקאים גם היכולת להפעיל כמות גדולה של מטוסי קרב לאורך זמן. אם נתייחס להודעות דובר צה"ל על התקיפות שהיו בתימן, חיל האוויר הישראלי שלח לתימן מספר קטן יחסית של מטוסי קרב, ועיקר הסד"כ שיצא לשם היה המעטפת שלהם.
עוד חשוב לציין שכאשר ישראל תקפה את נמל חודידה, נמל ראס עיסא לא היה קיים כמעט והיה חסר משמעות. אחרי התקיפות של ישראל החות'ים ניסו לפתח את הנמל הזה בחשאי, עד שהגיע למה שהוא כיום. יכולת שכאמור הושמדה לחלוטין על ידי האמריקאים בתקיפות שהיו ב-18 באפריל, כפי שעולה מהתיעוד החדש שיצא משם.
ארה"ב לא עוצרת, עימות פנימי בתימן
יום לאחר סדרת התקיפות בנמל, בוצעו תקיפות אוויריות על מאגרי נשק מבוצרים בצנעא ובפרבריה וכן בסעדה – המעוז המרכזי של החות'ים בצפון – ובמחוז הסמוך א-ג'וף. ההערכות הן שחלק מהתקיפות האחרונות התקיפות כוונו למחסני נשק מוסתרים במערות ובהרים. עוד הותקפו מחסני נשק מבוצרים מזרחית לבירה. בתוך צנעא עצמה, סדרת תקיפות פגעה באזור שבו הוסתרו מחסני נשק תת-קרקעיים.
בכל הקשור למצב הפנימי בתימן, בא- שארק אל-אווסט נכתב כי החות'ים מנסים להציג את התקיפות כהזדמנות לזכות בתמיכה עממית ולגייס לוחמים, אך ממשלת תימן מאשימה אותם בהרס שיטתי של המדינה – "הן בהתקוממותם נגד ההסכמה הלאומית והן באמצעות עידוד התקיפות האמריקאיות והישראליות".
שרים בממשלת תימן האשימו את החות'ים שהם משקרים שמגינים כביכול על משאבי תימן, בעוד לטענתם החות'ים הרסו את התשתיות מאז ההפיכה שביצעו בשנת 2014. "הם תקפו מאז נמלים, שדות תעופה, כבישים וגשרים", טען אחד השרים.
"מדובר בתוכנית הרס שיטתית שמקדמת את האג'נדה האיראנית, שמטרתה להפוך את תימן לבסיס שמאיים על ביטחון האזור והעולם", הוסיף וציין אותו שר. לדבריו, "פעולות החות'ים הן הגורם המרכזי לסבל של העם התימני, דווקא כאשר המדינה זקוקה ליציבות ושיקום".

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הורה על פתיחת המבצע נגד החות'ים ב-15 במרץ, במטרה לאלץ אותם לחדול מאיומים על ספינות ותקיפות נגד ישראל. הוא התחייב להשתמש ב"כוח קטלני" ו"לחסל אותם לחלוטין", מה שגרר תגובה מצד החות'ים, שקיבלו אחריות לתקיפות על כוחות הצי האמריקאי ולשיגור טילים וכטב"מים לעבר ישראל. עד כה אלו יורטו על ידי מערכות ההגנה של ישראל וארה"ב, מרביתם מחוץ לגבולות המדינה.
למרות ההצלחה הגדולה של הצי וחיל האוויר האמריקאי, גם כעת הערכה היא שהחות'ים לא יפסיקו לשגר טילים וכטב"מים לעבר ישראל ולעבר ספינות בים האדום. ניתן להעריך גם שבגלל זה האמריקאים "יעלו מדרגה" ויגבירו את התקיפות על יעדים נוספים שלא הותקפו עד היום, כמו תשתיות אסטרטגיות של החות'ים ובעיקר חיסול של המנהיגים הבכירים ביותר.
תגובות