דיון ביטחוני חיוני בלשכת ראש הממשלה בוטל הערב (שלישי) בעקבות אולטימטום שהציב שר האוצר בצלאל סמוטריץ', אשר סירב לשבת בחדר אחד עם ראש השב"כ רונן בר עקב הפרשה החדשה שנחשפה. הדיון המתוכנן היה אמור לעסוק בסוגיות קריטיות הנוגעות להמשך הלחימה בעזה: אפשרות להפסקת אש, היבטים הומניטריים וכמובן בעסקת שחרור החטופים שנמצאת כעת על הפרק.

ההדלפה והחקירה - עושים סדר בפרשה
ההדלפה והחקירה - עושים סדר בפרשה

המתיחות מגיעה על רקע חקירת השב"כ בנוגע לדליפות מידע רגיש. השב"כ חקר 20 מקרים של דליפת מידע במהלך השנה האחרונה, כאשר העברת מידע מסווג וניצול נגישות לחומרים רגישים מהווה עבירה על החוק המחייבת חקירה. המשבר הנוכחי עלול לפגוע ביכולת המודיעינית של ישראל, כאשר מקורות וגורמי מודיעין עשויים לחשוש מחשיפה ולהימנע משיתוף פעולה עם השב"כ.

בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' (צילום: reuters)
שר האוצר סרב - והדיון בוטל (ארכיון) | צילום: reuters

ביטול הדיון הביטחוני בשל סירוב פוליטי לשבת עם ראש השב"כ מדגיש את המשבר העמוק בין הדרג הפוליטי לבין מערכת הביטחון. המציאות היא שאין כיום "מבוגר אחראי" שיעצור את ההסלמה בעימות הפנימי, בשעה שהמדינה זקוקה לשיתוף פעולה הדוק בין כל זרועות הביטחון וההנהגה הפוליטית.

הפרשה הביטחונית שנחקרת

בית המשפט האריך היום ביממה את מעצרו של א', עובד השב"כ החשוד בהדלפת מידע לשני עיתונאים ולשר עמיחי שיקלי. הרשויות החוקרות קרובות למיצוי החקירה הביטחונית שהותרה לפרסום אתמול. כתב אישום יוגש נגד א', עם זאת, עולה השאלה באיזו עבירה הוא יואשם. 

א' חשוד בהעברת מסמכים לעיתונאים עמית סגל ושירית אביטן כהן, ולשר שיקלי מהליכוד. מהחקירה עולה שהוא התכוון להעביר חומרים לשלושה עיתונאים נוספים. אחד העיתונאים שאליהם הוא פנה - כלל לא האמין לו, ולכן הוא לא הצליח להדליף את המידע. 

א' לא הדליף חומרים בהיקף רחב וחריג, אבל גורם שמעורב בחקירה הסביר שהוא לא נתקל במסמכים במקרה. "הוא מיין חומרים ואחר כך 'עבד בזה'", הוא אמר. "הוא הפיץ לעיתונאים וניסה לעניין אחרים". 

ההתלבטות של רשויות החקירה היא אם להאשים את א' במסירת ידיעה למי שאינו מורשה, שבגינה עונש מאסר של עד שלוש שנים, או להאשים את החשוד במסירת ידיעה סודית, שזו עבירה שבגינה ניתן להטיל עונש מאסר של עד 15 שנים.