לראשונה, חיל האוויר של סין (PLAAF) משתף פעולה עם חיל האוויר המצרי במסגרת התרגיל המשותף "נשרי הציוויליזציה 2025", המתקיים על אדמת מצרים, מהמחצית השנייה של אפריל ועד תחילת מאי.
התרגיל מתקיים בעיתוי רגיש במזרח התיכון, ובפרסומים הזרים מציינים את חשיבותה של מצרים כמעצמה אזורית לנוכח שליטתה בתעלת סואץ – עורק ימי דרכו עוברות כ-12% מהסחורות העולמיות. עבור סין, שיתוף הפעולה מהווה חלק מהתרחבות והחדרת השפעה כלכלית וצבאית לאורך מסלולי סחר מרכזיים.
גורמים מערביים, ובראשם ארצות הברית, עוקבים מקרוב אחר התרגיל, שנתפס כהרחבת טביעת הרגל הצבאית של סין באזור, שעד כה נשלט ברובו על ידי ארה"ב, רוסיה ומדינות אירופה. ישראל לא צוינה בדיווחים השונים כמי שעוקבת אבל ניתן להניח שכן.
לדברי מומחים סיניים, התרגיל הוא חלק מהדגש שמעניקה סין להפגנת כוח, במיוחד באזור המזרח התיכון, שבו נוכחותה הצבאית הייתה מוגבלת בעבר. שני הצדדים מרוויחים מבחינה מבצעית – סין רוכשת ניסיון בשטח זר, ומצרים בוחנת את רמת הכשירות של חייליה.
על פי הודעת משרד ההגנה הסיני, סין שלחה למצרים כוח אווירי נרחב הכולל מטוסי קרב מדגם J-10C ו-J-10S, מטוס התראה מוקדמת מסוג KJ-500, מטוס תדלוק אווירי YY-20A, וכן מטוסי תובלה מדגם Y-20, שנחתו במצרים ב-15 באפריל כשהם נושאים ציוד וחיילים.
Chinese air force in Egypt for the Eagles of Civilization 2025 military exercise. pic.twitter.com/0Ap9FcxGO0
— Zhao DaShuai 东北进修 (@zhao_dashuai) April 20, 2025
מהצד המצרי משתתפים מטוסי קרב מסוג מיג-29, בעוד שחיל האוויר המצרי מחזיק בצי מגוון נוסף הכולל מטוסי F-16 אמריקאיים ומטוסי ראפאל צרפתיים – מתוך מדיניות של מצרים לגוון את מקורות הנשק ולא לפתח תלות בספק אחד - שמשבר ביחסים מולו עלול ליצור בעיה עבורה.
בעבור מצרים, התרגיל עם סין הוא הזדמנות להעמיק קשרים צבאיים עם מעצמה עולה ולהרחיב את שיתופי הפעולה הביטחוניים, מעבר לשותפות המסורתית עם המערב.
התרגיל כולל תמרונים למרחקים ארוכים, תיאום לוגיסטי, תדלוק אווירי, ולראשונה – שיתוף טקטי בין שני חילות האוויר. מטרת התרגיל הרשמית היא לחזק את היכולת המבצעית המשותפת, לשתף ידע בטקטיקות לחימה אווירית מודרניות, ולבחון את שיתוף הפעולה המבצעי בין המדינות.
תגובות