מאז החלה הפלישה הרוסית לפני כשנה, בפברואר 2022, איבדה אוקראינה 60 מטוסים, בעוד הרוסים איבדו יותר מ-70. כך על פי גנרל ג'ימס הקר, מפקד כוחות האוויר של ארצות הברית באירופה ובאפריקה.
לדברי גנרל הקר, אחרי שחיל האוויר הרוסי, מהגדולים בעולם, לא הצליח להשיג עליונות אווירית בימים הראשונים של המלחמה באוקראינה, עולה מהתמונה האווירית סביבת לחימה של "התחמקות הדדית מעימות אווירי ישיר".
הגנרל, שדיבר בכנס כוחות אוויר וחלל, אמר גם ש"ההצלחה הרוסית, כמו גם האוקראינית, בהגנה אווירית וטילים הפכה חלק גדול מהמטוסים הללו לחסרי ערך". הוא הסביר שמערך ההגנה האווירי המשולב של שני הצדדים היה יעיל נגד מטוסים "ובגלל זה הם לא טסים אחד מעל ארצו של היריב".
"הגנה האווירית הרוסית, מערכות ניידות ברובן, ממוקמת ברוסיה, בלארוס ובחלקים מאוקראינה הכבושה", פרט הגנרל האמריקאי, "זה מקשה על אוקראינה להשתמש בכוח אווירי במתקפת הנגד המשולבת שהם מתכננים לקראת האביב והקיץ". עוד הוסיף כי הדבר מונע מהם סיוע אווירי צמוד לכוחות היבשה.
הטילים והמרוץ ל-16-F
ארה"ב ניסתה לדבריו לחזק את חיל האוויר של אוקראינה עם טילי AGM-88 HARM אותם הצליחו להתאים למטוסי הקרב מתוצרת רוסית של חיל האוויר האוקראיני, כמו הסוחוי-27 והמיג 29. "ברור שהם לא משולבים עם המטוס (האוקראיני) כמו שהם היו על המטוס האמריקאי, ככה שיש להם מגבלות, אבל הם עושים עבודה די טובה". מהדברים אפשר להבין אם כן מדוע אוקראינה כה נחושה לקבל מטוסי קרב מערביים.
ארה"ב סיפקה לאחרונה לחיל האוויר של אוקראינה ערכות JDAM שהופכות פצצות לחכמות ומדויקות. גנרל הקר אמר שפצצות אלה הרחיבו את יכולת התקיפה של האוקראינים. "זה מאפשר להם לפגוע במטרות מעט מעבר לטווח הנוכחי של רקטות ה-GMRLS שנורו על ידי משגרי HIMARS". לרקטות שארה"ב סיפקה לאוקראינה יש טווח של כ-80 ק"מ. נכון להיום ארה"ב מסרבת לספק לאוקראינה טילי ATACMS שביקשה, להם טווח של 320 ק"מ.