תחום מדעי הנתונים, שהוא הבסיס לכל פעילות מחקרית, הפך להיות קריטי בפעילותו של צה"ל בכלל ואגף המודיעין בפרט. לאור זאת, צה"ל והטכניון הקימו את "אלונים" - תוכנית עילית המכשירה תלמידים מצטיינים בהכשרות אקדמיות וצבאיות, שהותאמו במיוחד לסביבה עתירת נתונים בצה"ל.
התוכנית, לתואר ראשון ושני מזורז בארבע וחצי שנים, כוללת גם תזה (עבודת מחקר) בהנדסת נתונים ומידע בטכניון, ולאחרונה, הסתיים המחזור הראשון שלה.
שלב המיונים
"המיון לתוכנית מאוד אינטנסיבי", אומר ל-mako גורם בצה"ל. "בפן הצבאי יש ראיון אישיותי ומקצועי, כנסי מבדקים בדומה לתפקידי מודיעין וראיון פסיכולוג. בפן האקדמי הטכניון מנתח את נתוני המועמדים לעומק".
"מטרת המיון המקיף", ממשיך אותו גורם צבאי, "לזהות מועמדים שמסוגלים 'לרוץ מרתון בקצב ספרינט' - לעמוד בעומס, לנהל זמנים, להתמודד עם כישלונות בצורה מיטבית ולחזור לתלם במהירות". בנוסף, עליהם להיות –"בעלי אינטליגנציה גבוהה ביותר, ובנוסף יתאימו לקצונה צבאית והובלת פרויקטים של מחקר ופיתוח בתחום ה-AI בצבא".
על אף שהבוגרים סיימו את לימודיהם במסלול מזורז מאוד, מדגישים בתוכנית, רובם היו מצטייני נשיא ומצטייני דיקן לאורך התואר, זכו בפרסים על מחקריהם והספיקו לפרסם כבר יחד עשרה מאמרים – הישג משמעותי.
מטרת ההכשרה
ביחידה 8200, שמובילה את התוכנית, חוקרי הדאטה סיינס אחראים על התמודדות עם אתגר "היצף המידע". בעידן הנוכחי המכונה ה"ביג דאטה", צה"ל מוצף במידע ממגוון רחב של אמצעים (מודיעין אנושי, כלי סייבר, מודיעין ויזואלי, חיישנים ועוד).
מבחינת המודיעין זה אומר שצריך לבנות מערכות בינה מלאכותית שמסננות את פיסות המודיעין הרלוונטיות. המערכות, יחד עם חוקרי הדאטה סיינס שמפתחים אותם ועוזרים במחקר הנתונים, נועדו לגשר על הפער הזה. לשפר משמעותית את היכולת לעבור על מודיעין רלוונטי ולהפוך כך את צה"ל ליותר אפקטיבי.
בכירי התוכנית מציינים כי בתפקידיהם, יתמודדו הבוגרים עם אתגרים מודיעיניים ומבצעיים קריטיים במערכת הביטחון ויסייעו לייעול יכולת הפקת המודיעין של היחידה, ולשיפור האפקטיביות של כלל יחידות צה"ל בפעילויות השוטפות והמבצעיות.
הצעד הבא
את המחזור הראשון סיימו כ-14 חיילים, אשר עתידים לעבור קורס קצינים. הבוגרים קיבלו סיכות גמר מסלול של אלונים ותעודת סיום אשר מאפשרת להם להשתלב בתפקידי מחקר ופיתוח, וכן לתפקידי פיקוד והובלה במערכים הנסמכים על נתונים ומידע ובינה מלאכותית בצה"ל, מיד לאחר סיום קורס קצינים.
בטקס הסיום שהתקיים במפקדת 8200, נכחו מפקד 8200 תא"ל י', הרפרנט הצה"לי של מדעי הנתונים אל"מ י', תא"ל במילואים פרופ' יעקב נגל, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון, דיקן הפקולטה פרופ' רן סמורודינסקי, הורים ובני משפחה קרובה.
"אני סמוך ובטוח שהחיילים שסיימו את המחזור הראשון יעזרו לנו להפוך את צה"ל למעצמה עולמית של בינה מלאכותית", אמר רס"ן ט', ממובילי התוכנית מטעם מרכז הבינה המלאכותית והדאטה סיינס ב-8200. "הידע שרכשו והיכולות הייחודיות שפיתחו, במסלול יאפשרו לצה"ל לעמוד במשימותיו בעידן היצף המידע".
פרופ' אורן קורלנד ממייסדי התוכנית הוסיף כי "התוכנית מכשירה את הדור הבא של מדעני הנתונים, להשתמש במגוון כלים שיסייעו לשמור על בטחון המדינה מפני איומים מבחוץ", זאת מאחר ו"המערכה הצבאית המודרנית מבוססת נתונים ומידע", כך לדבריו.
הפקולטה למדעי הנתונים וההחלטות בטכניון הוקמה ב-1958 כפקולטה להנדסת תעשייה וניהול. בינואר 2023 עברה שינוי לטובת מיקוד בתחום מדעי הנתונים וקבלת החלטות. הפקולטה מהווה כיום את חוד החנית של המחקר האקדמי וההוראה בתחומי הידע של מדעי נתונים Science Data - מדעי ההחלטות (Sciences Decision) והשילוב ביניהם.