לפני שנתיים, קיבלה יחידת יהל"ם (יחידת ההנדסה למשימות מיוחדות) אתגר לא קטן - לנקות את ארץ המנזרים (אזור קאסר אל-יהוד, צפון ים המלח) ממוקשים שהוטמנו באזור לפני יותר מ-50 שנה. 2,036 מוקשים אחר כך, מתקרבת המשימה לסיומה, כאשר השבוע התקיימה פעימה נוספת משמעותית בפרויקט - ופונו מהקרקע 446 מוקשים. סגן ע', סמ"פ סיירת יעל, מגלה לנו כי בקרוב, לאחר שהאזור יזוכה סופית, הוא ייפתח לקהל הרחב מחדש, ויחזור להתפתח תיירותית והתיישבותית.
לפרויקט יש כמה מטרות מרכזיות, בראשן - לשמור על הבטיחות של המטיילים באזור: "המוקשים שנמצאו בקרקע הושתלו שם לאחר מלחמת ששת הימים", מסביר סמ"פ סיירת יעל, "אם בעבר המוקשים היו נ"ט (נגד טנקים), כיום הם נסחפו או השתנו מבנית - ולכן הם יכולים להיות נ"א (נגד אדם)".
המטרה השנייה - ללמוד ולהשתפר. האתר מאפשר הזדמנות פז לסיירת יעל להתפתח, להתאמן ולשפר את הטכניקה בפיצוץ מוקשים. "קשה להפתיע אותנו כשזה מגיע לפיצוצים", סגן ע' מתלוצץ, "רמת המבצעיות והמוכנות היא גבוהה אצלנו, ואנחנו מתאמנים כדי לשמר ולשפר אותה".
המטרה השלישית היא להכשיר את קציני העתיד של החיל לזיכוי שדה מוקשים, ולכן הצטרפו לפיצוץ פלוגת "חץ" (צוערים של חיל ההנדסה). "במשך שבוע הם הוכשרו על ידי לוחמים מסיירת יעל, וביצעו יחד איתם את הפיצוצים", מסביר סמ"פ סיירת יעל, "שיתוף הפעולה היה מוצלח. נחשפתי לרמת מבצעיות מאוד גבוהה של הלוחמים, לירידה לפרטים ולדייקנות. התוצאות מדברות בעד עצמן. בעיניי, היה מדהים לראות את הפיצוץ שעבדנו לקראתו לאורך כל כך הרבה זמן".
על הפרויקט שהתקיים במסגרת "ישראל נקייה ממוקשים" עמלו המון זמן. "בשנתיים האחרונות עבדנו על 2,036 פיצוצים", מתאר סגן ע', "האתגר המקצועי המשמעותי היה התכנון - כי המרשמים שהיו בידינו לגבי מיקום המוקשים לא תאמו את המציאות, אז היה קשה להסתמך עליהם". בנוסף לסיירת יעל, חברו למשימה גם כוחות הנדסה של פיקוד המרכז וחטיבת הבקעה והעמקים.
"בסופו של דבר", מסכם סגן ע', "זה פרויקט שמפתח אותנו, ובעיקר נותן מענה לצרכים של האזור. אני מקווה שהשטח הזה יוכיח את עצמו בהמשך ויהיה אפשר להכשיר את הקרקע לדברים יותר חיוביים ממוקשים".