על פי נתוני הצבא, מאז פרוץ 7 באוקטובר נהרגו עשרות מפקדים בצבא הסדיר והמילואים, מפקדי מחלקות ועד לדרג מפקדי חטיבות. במקביל להמשך המלחמה ומילוי השורות, צה"ל פועל להכשיר בקורסים מקוצרים מפקדי שדה חדשים, שימלאו את המקום של שורת המפקדים שנפלו. החשש הוא שההכשרה המקוצרת והמספרים הגדולים יפגעו באיכות הפיקוד, אך בצה"ל מבטיחים שזה לא יקרה ולקורסי הפיקוד יוצאים מפקדים עתירי ניסיון מבצעי.
על פי נתוני צה"ל, 93 מפקדי מחלקות וסגני מפקדי פלוגה (שחלק מהם סוכמו לפיקוד על פלוגה). בנוסף נהרגו 13 מפקדי פלוגות, 6 קצינים בדרגת סגן-אלוף בהם מפקדי גדודים, 2 קציני אג"מ ועוד 4 מפקדי חטיבות. כמו כן נהרגו 7 קצינים בדרגות שונות, מפקדים שהצטרפו ללחימה כשהיו בחופשת שחרור או בתקופת לימודים. לאלה יש להוסיף עוד עשרות מפקדים בדרגות דומות, שנפצעו ולא חזרו לשירות, חלק לא יחזרו בגלל מצבם הרפואי.
כדי להתמודד עם המחסור שנוצר במפקדי השדה, צה"ל יפתח לראשונה מזה עשרות שנים קורס קציני מילואים למפקדי שדה. עד היום קורס קצינים במילואים היה רק למפקדים עורפיים בתחום הלוגיסטיקה והמודיעין. כעת, לראשונה מזה עשרות שנים, יפתח קורס קצינים קרביים, שבסיום יהפכו למפקדי מחלקות לוחמות ומשם יתקדמו בדרגות. הקורס הראשון כבר נפתח עם 70 משתתפים והקורס הבא צפוי להיות גדול יותר.
בנוסף, צה"ל הגדיל דרמטית את כמות המשתתפים והמסיימים של קורס מפקדי פלוגות לקצינים בסדיר ובמילואים. המחזור האחרון של קורס מפקדי פלוגות במילואים היה גדול ב-50 אחוז מקורסים שהיו בימי שגרה ושל קציני הקבע היה גדול ב-20 אחוז מהממוצע. בקורס מפקדי הפלוגות הבא שיסתיים בקרוב, במספר הבוגרים יהיה גדול ב-40 אחוזים.
את השינוי ניתן לראות גם בקורס מפקדי הגדודים, שבימי שגרה נמשך 18 חודשים ויקוצר לקציני המילואים, שיעברו קורס מפקדי גדודים שימשך רק חודשיים וחצי, כשגם שם מספר המשתתפים צפוי להיות גבוה מביימי שגרה.
הרבה מאוד מחקרים נכתבו לאורך השנים על מיקומו של המפקד בשדה הקרב, בדגש על הדרגות הבכירות. מאז הקמת המדינה, העקרון של הפיקוד בצה"ל נשען על הדוגמה האישית וה"אחריי". לצד הדוגמה האישית של המפקד הישראלי, המיקום שלו מקדימה מאפשר גמישות והבנה טובה של תמונת הקרב, מכאן גמישות ותגובה מהירה למצבים משתנים בתנאי לחץ. אולם יש לזה מחיר כבד, ובמלחמה הזו המחיר הזה כבד מאוד.