ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה (בן 62) חוסל אמש בתקיפה בטהראן יחד עם אחד משומרי הראש שלו, לאחר שהשתתף בטקס השבעתו של הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן - כך אישר הבוקר (רביעי) ארגון הטרור.

הנייה שימש ראש הלשכה המדינית של חמאס מאז מאי 2017, לאחר שהחליף בתפקידו את ח'אלד משעל. חיסולו נחשב למכה משמעותית לחמאס - בשל היותו במידה רבה אחד מהמנווטים המרכזיים של ארגון הטרור. בין היתר ניהל קשרים עם הציר השיעי, שמזרים סיוע כספי לחמאס ומעניק לו תמיכה, ועמד בקשר עם נסראללה ומנהיגי משמרות המהפכה.

ב-7 באוקטובר התפרסם תיעוד של הנייה ובכירי חמאס מתפללים "תפילת הודיה" בזמן שצפו בשידורי ערוץ אל-ג'זירה בחדשות על הטבח הרצחני של מחבלי חמאס בעוטף עזה. הסרטון פורסם ממקום המסתור של הנייה בחו"ל.

מעמדו של הנייה, שנולד ב-1962 במחנה הפליטים שאטי, הלך והתחזק לאורך השנים, וקיבל תנופה של ממש בימי האינתיפאדה השנייה. הנייה נמנה עם מובילי עסקת שליט לשחרורם מהכלא הישראלי של 1,027 אסירים פלסטינים. ביולי 2014, במהלך מערכת צוק איתן, הפציץ חיל האוויר את ביתו, אך זה לא נפגע מכיוון שלא שהה בבית באותה עת.

בנעוריו עבד הנייה בישראל כטייח כדי לסייע בפרנסת משפחתו. בשנות ה-80 היה פעיל במסגרת מועצת הסטודנטים של האוניברסיטה האיסלאמית של עזה, ואף כיהן כיו"ר המועצה למשך שנתיים. בתקופה זו הרבה להתעמת עם מוחמד דחלאן, לימים ממנהיגי תנועת פתח. 

 

בשנת 1987 קיבל תואר בספרות ערבית מהאוניברסיטה האיסלאמית של עזה. באותה שנה הושם במעצר מנהלי לחצי שנה. החל מ-1989 נשא עונש מאסר של שלוש שנים בכלא קציעות. בסיום התקופה גורש לדרום לבנון ב-1992, חזר לעזה כעבור שנה יחד עם יתר 416 המגורשים, והתמנה למזכיר חבר הנאמנים של האוניברסיטה האיסלאמית בעזה ולמנהלה האדמיניסטרטיבי. 

ב-1997 מונה הנייה לראש לשכתו של מייסד חמאס השיח' אחמד יאסין ונחשב לאחד מתלמידיו. ב-6 בספטמבר 2003, במבצע קטיף כלניות שנועד לחסל את צמרת החמאס, הוא נפצע קל בזרועו מפצצות שהטיל חיל האוויר, כאשר שהה בדירה בעזה עם צמרת חמאס ובהם יאסין.

איסמעיל הנייה מתפלל

בדצמבר 2005 נבחר לעמוד בראש רשימת חמאס, ובבחירות שהתקיימו ב-25 בינואר 2006 הוביל את התנועה לניצחון על פתח ונבחר לראשות הממשלה של הרשות הפלסטינית החל מ-19 בפברואר 2006.

ב-14 ביוני 2007 הודיע נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן על פיטורי הנייה מתפקיד ראש הממשלה בעקבות העימותים ברצועת עזה. חמאס סירב לקבל את פיטוריו והנייה המשיך לשלוט ברצועת עזה. בתפקידו זה הוביל את רצועת עזה במבצע "עופרת יצוקה". באותו מבצע נהרגו 1,166 פלסטינים והוחרבו מרבית בנייני הממשל, וכן בתיהם של פעילי חמאס רבים.

בנובמבר 2023 נהרגו נכדו הגדול ונכדתו של הנייה. באפריל 2024 נעצרה אחותו שגרה בתל שבע בחשד לקשר עם מחבלי חמאס והסתה לטרור. באותו חודש נהרגו שלושה מילדיו ושלושה מנכדיו יחד בתקיפת חיל האוויר הישראלי במחנה הפליטים שאטי.