צוללת Scirè של הצי האיטלקי תועדה כשנכנסה הבוקר לנמל הצבאי בחיפה, כחלק מביקור רשמי של הצי בישראל. מדובר בביקור שני בתוך שבוע, אחרי שב-21 לחודש הגיעה לישראל הצוללת האיטלקית "Romeo Romei". כשמדובר בצוללות שהן כלי חשאי, הביקור מעורר לא מעט עניין וסקרנות, כאשר לרוב ביקורים מהסוג הזה הם חלק מתרגילים משותפים.
ביקורי נמל של ציים נחשבים לאירוע שגרתי, במקרה של חיל הים הקטן לרוב מדובר בביקור לצורך תרגיל משותף. בלא מעט מקרים, צי זר קובע להיכנס לנמל ישראלי, ואז מחליטים על "תרגיל מעבר" – - "PASEX"מינימלי, שמטרתו העיקרית להציג שיתוף פעולה ולחזק את הקשרים בין חילות הים.
צוללת מהמתקדמות והשקטות בעולם
#פידצבא זה כבר ממש מעניין. הבוקר תועד ביקור נוסף של צוללת איטלקית מדגם ITS Scirè בבסיס זרוע הים בחיפה. הביקור האחרון שלה היה ב27 למרץ.
מדובר בביקור רביעי לצי האיטלקי לשנת 2022.@mako_feed
קרדיט: אנתוני הרשקו pic.twitter.com/Y9hf0yXDXr
הצוללות האיטלקיות הן מסדרת סדרת טודארו המבוססת על הצוללת מסוג "טייפ-212" אותן גרמניה ואיטליה מייצרות. מדובר באחת מצוללות הדיזל-חשמל המתקדמות ביותר בעולם ומהשקטות ביותר שיש.
שימוש במערכת AIP - מערכת הנעה ללא תלות באוויר חיצוני, הופכת אותן לשקטות וחשאיות עוד יותר. יכולת קריטית בפעולה של צוללות. לצד זה, המתכננים השתמשו בטכנולוגיה המזכירה את תחום החמקנים בעיצוב גוף הצוללת החלק והחומרים שעוטפים אותה, כך שיהיה קשה לגלות אותה.
הצוללת חמושה בטורפדו וטילי שיוט לטווח קצר ובינוני. בזכות הפיתוחים הטכנולוגיים, הצוות שלה מונה 28 חיילים בלבד. לצי האיטלקי יש כיום ארבע צוללות מהסוג הזה, ועד לשנת 2030 ארבע נוספות אמורות להיכנס לשירות.
תפקידן המבצעי של הצוללות
באופן מסורתי צוללות בציי העולם משמשות לאיסוף מודיעין ואת לוחמי יחידות הקומנדו הימיות, לחדירות חשאיות במשימות מגוונות. אופן ההפעלה החשאי של צוללת מאפשר להן לחדור לשטח הימי של האויב מבלי להתגלות ואז, להצמיד מוקשים לספינות שאמורות להיות באזור מוגן, לחדור בכדי לאסוף מודיעין, לבצע פשיטות ימיות ועוד. הן גם פלטפורמה חשאית לשיגור טילים.
בעבר חיל הים הישראלי התאמן עם האיטלקים בחילוץ מצוללת שטבעה. האיטלקים הם בין הציים המעטים שמחזיקים בכלים ויכולת חילוץ מסובכת מסוג זה.