מערכת ההגנה האווירית הישראלית המתקדמת "קלע דוד" היא שיירטה הבוקר (רביעי) טיל קרקע-קרקע מסוג "קאדר 1" ששוגר מלבנון לעבר מרכז הארץ. אזעקות הופעלו בגוש דן ובשרון, חיזבאללה קיבל אחריות לירי וטען כי מדובר בתגובה לחיסולים האחרונים של בכירי ארגון הטרור בביירות בירת לבנון ומתקפת פיצוץ הביפרים של פעילי ארגון הטרור אשר יוחסה לישראל. הטיל יורט בהצלחה ללא נפגעים, נזק או שינוי בהנחיות פיקוד העורף.

פיתוח מערכת "קלע דוד" החל בשנת 2006, ובשנת 2018 היה השיגור המבצעי הראשון של המיירט לעבר טילי קרקע-קרקע סוריים מדגם SS21. היירוט של הטילים כשל, ובהמשך נטען שהטיל המיירט נפל בשטח סוריה ונלקח על ידי הרוסים לבחינה מודיעינית ותוצאותיה לא ברורות.

קלע דוד, שבעבר כונתה "שרביט קסמים", פותחה במשותף בידי רפאל מערכות לחימה הישראלית וריית'און האמריקאית. הניסוי הראשון בטיל בוצע בשנת 2012, אז הצליחו לפגוע בטיל מטרה. שנה לאחר מכן היו עוד מספר ניסויים מוצלחים ובשנת 2017 המערכת נכנסה לשירות מבצעי בצה"ל.

מדובר במיירט דו-שלבי, שמסוגל לפתח מהירות של כ-9,000 קמ"ש - מהיר מכל מטרה אפשרית. בין המעלות של הטיל נמצאת היכולת לברור מטרות. המיירט של קלע דוד יכול לתמרן בין מטרות וליירט מתוך המטח ששגר את הטיל המסכן ביותר ובעל הסבירות הגבוהה ביותר לפגוע במטרה שהוא מגן עליה. הטיל המיירט יודע לעשות את הפעולות האלה גם אחרי ששוגר.

יירוט בהנחיה כפולה

הטיל של קלע דוד מיירט את טיל האויב על ידי פגיעה ישירה בו. את זה הוא עושה בין השאר בזכות מערכת הנחיה כפולה ומתקדמת. בגוף הטיל מכ"ם קטן שמכוון אותו למפגש עם המטרה ובנוסף לזה חיישן אלקטרו-אופטי המסייע בהכוונה ותמרון מדויק לטיל האויב. קלע דוד מיירטת טילים אויב, רקטות ומטוסים ללא טייס לאורך כל שעות היממה וכמעט בכל מזג אוויר.

למערכת טווח שנע על פי הפרסומים בין 70 ל-300 ק"מ, שכבת ביניים, ויכולת ליירט את הטילים והרקטות של האויב בגובה עשרות ק"מ. על פי הפרסומים השונים, כל טיל יירוט עולה כמיליון דולר ומחיר סוללה הכוללת מכ"מים, עמדות פיקוד ומספר משגרים כ-200 מיליון דולר.

המערכת (צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages)
מערכת קלע דוד | צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages