דאגה אמיתית בשרון בקרב תושבי קו התפר: מחבלים מטול-כרם פתחו השבוע באש לעבר היישוב בת חפר שבעמק חפר ותיעדו זאת. כבר כמה חודשים שפעילות הטרור במרחב טול-כרם מתגברת, בסיוע גורמים איראניים שהגבירו את המעורבות שלהם בכסף ובהברחות מאז שפרצה המלחמה ברצועת עזה.

מוקדם יותר השבוע, כ-30 שב"חים תועדו חוצים את חומת ההפרדה לתוך שטח מדינת ישראל, סמוך לקיבוץ בחן שבעמק חפר. בעקבות האירועים התושבים באזור יצאו להפגנות ספונטניות ודורשים מהמועצה האזורית עמק חפר, מהממשלה ומצה"ל לתגבר משמעותית את הכוחות סביב היישוב ולייצר אזור חיץ.

גלית שאול, ראש המועצה האזורית עמק חפר: "מי שמכיר את ההיסטוריה של קו התפר ואת האזור שלנו, יודע שאנחנו כבר כמה שנים מתריעים על סיפור היריות ועל אירועים לא פשוטים של שב"חים שעוברים באזור שלנו. אין ספק, וזה גם מוכח מספרית, שאחרי ה-7 באוקטובר יש עלייה בתדירות, בתכיפות האירועים ובמספר שלהם. בשבועות האחרונים אנחנו רואים מספר רב של אירועים, כמו רחפנים שהגיעו לאזור. אנחנו רואים פעילות מאוד אינטנסיבית של צה"ל בטול-כרם, עבודה כל הזמן, איסוף אמל"ח, תפיסת מחבלים, ואנחנו מבינים שהגזרה חמה, לא פשוט באזור הזה. המצב אחר, יותר אינטנסיבי".

מה אתם דורשים?
"אנחנו מבינים שיש פערים שחייבים לטפל בהם. חייבים לתגבר את הכוחות באזור, גם את הכוחות הפנימיים, כלומר את כיתות ההגמ"ר. ב-1 במאי הופחתו מספר רב של ימי מילואים לכיתות ההגמ"ר. הכיתות מאוד צומצמו. ראינו תהליך דומה כמה שבועות לפני כן לבני המקום מיישובים שנמצאים לאורך קו התפר, בני המקום שגויסו תקופה על ידי פיקוד העורף. אני מבינה את האתגרים של המדינה ושהחיילים נמצאים בצפון ובדרום, אבל מי שנמצאים בתוך היישוב יכולים בשעה כזאת לסייע במידה ויקרה משהו".

אילו תרחישים מדאיגים אתכם?
"אנחנו לא יודעים איזה סוג של אירועים יקרו. אחרי ה-7 באוקטובר, כל תרחיש יכול לקרות. אנחנו לא רוצים להתייחס לסימנים ולאירועים האלו בלי לתת מענה. נקודה משמעותית נוספת, שאנחנו תקופה ארוכה מדברים עליה, זה יצירת אזור חיץ מהצד המזרחי של קו התפר. אם לא יוכלו להתקרב, לא יוכלו לירות. הרעיון מוכר, זה לא משהו חדש. רצועה בת כמה מאות מטרים שאף אחד לא יוכל להגיע קרוב לקו התפר ולירות. היריות האלה אולי לא גורמות נזק ברכוש או בנפש כרגע, אבל אנחנו יודעים שהפגיעה הפסיכולוגית לא פשוטה. יש ילדות וילדים שחוששים, יש משפחות שדואגות. אם רוצים להמשיך ולשמור על השגרה, אנחנו מחויבים לטפל בדבר הזה. הדבר הנוסף והמאוד משמעותי, זו החלטת ממשלה שהייתה בחודש דצמבר שהעביר שר הפנים משה ארבל. הוא הבין שמה שקורה לנו היום בקו התפר מחייב את הרשויות לנקוט הרבה מאוד צעדים שעולים הרבה כסף. הוא אישר העברת 100 מיליון שקלים לרשויות שלצד קו התפר. ההעברה הזאת עדיין לא קרתה עד עכשיו, בגלל כל מיני עניינים כמו ייעוץ משפטי. אנחנו דורשים שהכסף הזה יועבר אלינו, על מנת שנוכל לטפל כמו שצריך בתושבים שלנו".