התצפיתניות של צה"ל סיכלו בשנים האחרונות אירועים ביטחוניים רבים, מהברחות ועד ניסיונות פיגועים. בימים אלו עובר התפקיד תהליך שינוי: מיונים, צמצום מחזורי הגיוס כדי לרכז יותר חיילות בכל מחזור, וייעול ההסמכה לתפקיד - שגם יקצר את אורכה.
"אנחנו מתחילים תהליך של שילוב יכולות התצפיתנית בתוך תפקיד הבקא"סית (בקרית איסוף יבשתית), כך שבעוד פרק זמן תקן התצפיתנית ייסגר", חשף ראש ענף תכנון בחיל הגנת הגבולות, סא"ל שי ברדה, בראיון לירדן מושליון מאתר צה"ל.
מיון ראשוני חדש
בצבא מסבירים כי עד כה תפקיד התצפיתניות לא דרש מיון מקדים אך זה עומד להשתנות בקרוב. בצה"ל קבעו מדד חדש שעל פיו יבדקו התאמה לתפקיד ויבצעו מיון ראשוני. "אספנו נתונים מכמעט 11,000 תצפיתניות ובקא"סיות (בקרית איסוף יבשתית) לאורך עשור, חקרנו את הביצועים ולמדנו מהי הדמות שהכי מתאימה לתפקיד וגם תבצע אותו בהצלחה יתרה", הסביר סא"ל ברדה.
את תוצאות חקר הביצועים חילקו לסולם של 1-5 כאשר חיילת המדורגת 5 היא המתאימה ביותר לתפקיד. דירוג זה נקבע על פי הציונים והמגמות בתיכון לצד ציוני יום המיון הצה"לי, "יום המא"ה". רע"ן התכנון ברדה הצהיר כי "מהגיוס הבא אנחנו מתכוונים להביא רק בנות עם דירוג 4 או 5, כדי שיהיו הכי מתאימות וייהנו מהשירות".
קיצור הסמכה וצמצום גיוסים
שינוי נוסף שהודיעו עליו בצה"ל, הוא צמצום מחזורי הגיוס לתפקיד מ-10 מחזורי גיוס תצפיתניות בשנה לארבע מחזורים בלבד, במטרה להגדיל את מספר החיילות שמתגייסות לתפקיד בכל מחזור ולמנוע פערים של חוסר בכוח אדם בגזרות השונות.
ההסמכה לתפקיד צפויה להתקצר גם כן משמעותית, החל מאוגוסט הקרוב. "אנחנו מתכוונים להקטין את הזמן הזה פי שלושה", הסביר סא"ל ברדה. "עד היום הבקא"סיות והתצפיתניות ראו את הגזרה שלהן לראשונה רק כשהגיעו אליה. בעקבות השינוי, כבר בהכשרה הראשונית הן יתרגלו על-פי הגזרות שלהן, דרך סימולטורים המדמים את החמ"לים השונים".
בצה"ל מסבירים כי מה שיאפשר את ייעול וקיצור ההסמכה, הוא בין היתר הוספת סימולטורים חדשים לבסיס ההכשרה, ושילוב של החומר העיוני שעד היום נלמד רק בגזרה, כבר בשלב הקורס.
צירוף חברות ושיפור בתנאים
בצבא מציינים גם כי בימים אלו יוצא לפועל שינוי נוסף - 'חברה מביאה חברה'. לפי התוכנית, מלש"בית ששובצה כתצפיתנית או כבקא"סית יכולה לבקש שגם חברתה תשובץ בתפקיד. בצה"ל אומרים כי לא רק שהן יתגייסו ויעברו את ההכשרה יחד, בסוף המסלול הן יוצבו באותה גזרה מבצעית. עוד מוסיפים כי חיילות בסדיר יוכלו לבקש בסיום ההכשרה שיבוץ לחברה נוספת, שעדיין לא התגייסה.
בראיון אמר סא"ל ברדה גם כי תנאי השירות של החיילות בתפקיד ישופרו: "ממגורים חדשים בהכשרה, דרך בניית חמ"לים ומגורים משודרגים בגזרות הסדירות, ועד לשחרור מהשירות, בו החל מהשנה הזאת הן זכאיות לקחת חלק בתוכנית 'מקצוע לחיים', שעד עכשיו הייתה פתוחה רק ללוחמים".
עבודה בצמוד ליחידות לוחמות
בתפקידן התצפיתניות והבקא"סיות מפעילות מערכות גילוי, מבצעות מעקב על גדר המערכת בגבולות המדינה לזיהוי התנהלות חשודה, עובדות עם גורמי מודיעין, רחפנים וכלל היחידות הלוחמות. אחרי חצי שנה בצבא הן יכולות להתקדם למסלולי פיקוד וקצונה, בהם יפקדו על טירוניות, חניכות בקורסים ובקווים המבצעיים.
"מלש"בית שקיבלה הודעה שהיא מיועדת למערך התצפיות צריכה לדעת שמדובר בזכות גדולה. להכיר גזרה מאפס ולדעת שהכוחות בשטח מסתמכים עליך, שאת מוקד הידע המקצועי והמבצעי, לוקחת חלק בפעולות חשובות ומיוחדות. לסכל אירועים. להבין שאת שותפה למשהו גדול. עבורי זאת זכות להגן על הלוחמים פה, להיות העיניים שלהם", סיפרה לאחרונה בראיון ל- mako סגן ליאור אוחיון, מ"מ איסוף בחמ"ל תצפיות שבאוגדת עזה.