שר הביטחון גלנט נתן היום (ראשון) סקירה בישיבת הממשלה על הצורך בהארכת שירות חיילי החובה והמילואים. הוא הזהיר כי האיום גובר וסדר הכוחות צומצם באופן משמעותי וכי העניין דורש פעולה דחופה: "מאיפה אתם מתכננים שנביא חיילים? איך אתם רוצים שצה"ל ימשיך להילחם?". אלא, שרה"מ נתניהו תקף: "מה שאתם עושים עם חוק הגיוס זה שיא הציניות והפוליטיזציה".

במהלך הדיון עקץ גלנט את נתניהו ואת שאר השרים: "הצורך בשטח ברור אבל כבר חודשים שהצרכים הפוליטיים והרצון להרוויח כותרות גדולים יותר. על כל יושבי החדר הזה מוטלת האחריות לתת לצה"ל את התנאים היסודיים בשביל להמשיך להלחם. האנשים הוא הראשון שבהם. בלי זה אין כלום".
 
 

פעילות כוחות צה"ל ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל

נתניהו לא נשאר חייב והשיב לשר הביטחון: "מה שאתם עושים עם חוק הגיוס זה שיא הציניות והפוליטיזציה.
יש חוק. מגדיל משמעותית את גיוס החרדים. הצורך לתת לבני גנץ את הוטו זה פוליטיקה. המחנה הממלכתי לא רוצים גיוס חרדים. הם רוצים משבר".

לאחר מכן, גלנט השיב בחזרה: "״זוהי שעה רגישה - צריך לעשות הסכם להשבת החטופים - הניסיון הפוליטי לקשור בין שחרור החטופים לבין פטור מגיוס לחרדים הוא מסוכן וחסר אחריות".

שירות החובה אמור היה להתקצר מ-32 חודשים ל-30, אך בעקבות המלחמה דרשו בצה"ל להאריך את השירות ולהחזיר אותו למתכונת של 36 חודשים, עקב המחסור ההולך והגובר בחיילים בצד האיום המתמשך בזירות השונות. 

בתגובה לאזהרה של שר הביטחון, שאל אותו שר התקשורת שלמה קרעי בישיבת הממשלה: "איך את הארכת שירות הסדיר אתה מסכים להעביר שלא בהסכמה רחבה ובחוק הפטור מגיוס אתה מתעקש על ההסכמה של גנץ?". גלנט הבהיר כי ביטחון ישראל נמצא מעל הכל: "ביטחון ישראל זה לא פוליטיקה. ביטחון הוא התנאי לקיום שלנו. יש הבדל בין הצורך לגייס חיילים לבין הצורך לפטור אנשים משירות". 

גילה גמליאל (צילום: חיים גולדברג, FLASH90)
תקפה את חוסר הענייניות של קרעי. גילה גמליאל | צילום: חיים גולדברג, FLASH90

גם שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל התערבה לאחר אמירתו התמוהה של קרעי והאשימה את שר התקשורת בחוסר ענייניות: "זה מה שיש לכם להגיד עכשיו? מגיע לכאן שר ביטחון וזועק את זעקתו - שיח חייב להיות רק ענייני". 

בצל מאמץ הקואליציה לפטור חרדים מגיוס ונשיאה בנטל השירות, צה"ל דורש להאריך את שירות הסדיר והמילואים, והזהיר כי אם לא תאושר - תפקוד הצבא עשוי להיפגע: "ההתנגדות לחוק הארכת שירות סדיר תפגע בעמידה במטרות המלחמה", אמר גורם בצה"ל. "היא תוביל לרידוד סד"כ תוך זמן קצר".

גיוס חרדים  (צילום: פלאש 90, דובר צה"ל)
בצד פטור מגיוס לחרדים הקואליציה מקדמת הארכת שירות לנושאים בנטל | צילום: פלאש 90, דובר צה"ל

דברי אותו גורם ביטחוני שצוטט מתייחסים לדרישה של צה"ל לתקן את חוק הגיוס וחוק המילואים. התיקון כולל הארכת השירות הסדיר ל-36 חודשים, הגדלת מספר ימי המילואים לפי מדרג לחיילים ולמפקדים, והעלאת גיל הפטור.

בנוסף לכך, שר הביטחון גלנט מינה לפני כמה חודשים ועדה בראשות האלוף במילואים אליעזר שקדי שתבחן איך ניתן לשלב חרדים ומיעוטים בצבא ובשירות לאומי ואזרחי. זאת, מתוך ההבנה שלא ניתן להמשיך במתכונת הקיימת כי הנטל על כוחות המילואים לא סביר, עד כדי ריסוק המערך.

פעילות כוחות צה"ל ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
"מאיפה אתם מתכננים להביא חיילים?". פעילות כוחות צה"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל



ההצעה שהגיש צה"ל בנושא מתמקדת בהארכת השירות הצבאי הסדיר למשך 36 חודשים, לגברים ולנשים כאחד כמענה ארוך-טווח לבניין הכוח הצבאי. על פי ההצעה, יוארך השירות הצבאי של חיילים וחיילות (בתפקידים המוגדרים (16א) ל-3 שנים.

גם סדר הכוחות של המילואים צפוי לגדול פי חמישה, באם יתוקן חוק שירות המילואים. כך למשל מוצע לשנות את משך השירות, להגדיל את משך התעסוקה המבצעית מ-25 ימים ל-40, להעלות את גיל הפטור ולשנות את מתווה התגמולים למשרתים.