מאז סיום הלחימה בלבנון ובמיוחד בתקופה האחרונה, התגבר הלחץ הבין-לאומי על ישראל שתגדיל את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. בחלק מהמדינות אף מאשימים את ישראל בהרעבה של תושבי עזה. בישראל טוענים מנגד שהמדינה מאפשרת הזרמה של מאות משאיות ביום אך הסיוע לא מגיע ליעד וחלק גדול ממנו נשדד בדרך, כפי שגם מעלות העדויות שהגיעו ל-mako.
לוחמי הנדסה במילואים דיווחו שבאחד מהלילות של השבוע האחרון צה"ל פעל להכנסת מאה משאיות סיוע הומניטרי למרחב רפיח. המשאיות נבדקו בידי הצבא ואחרי שהתארגנו באזור שבשליטתו המשיכה השיירה לנקודות חלוקה של הארגונים הבין-לאומיים. על פי עדות הלוחמים, מתוך מאה משאיות - רק אחת הצליחה להגיע ליעדה בשלום.
מעדותם עולה עוד שלאחר שהשיירה ההומניטרית יצאה מהגזרה שבה צה"ל פועל, המשאיות נשדדו תוך הפעלת אלימות קשה כלפי הנהגים וחלק מהמשאיות אף נגנבו כשהנהגים נטשו בצד הדרך.
לוחמים ומפקדים מדווחים שבכל פעם כשאמורה להיכנס שיירה הומניטרית, הם רואים בעיניים שלהם את החמושים עומדים בנקודות שולטות בצירים ומחכים למשאיות. ההערכה היא שלפחות חלק מהנהגים ולא כולם, מודיעים להם מאיפה השיירה נכנסת ומתי היא תעבור. זאת הסיבה שלמרות העובדה שהשיירות נכנסות בכל פעם דרך ציר אחר, יש חמושים שמחכים להן ושודדים אותן.
מדי כמה זמן צה"ל מדווח על חיסול חמושים שמנסים לשדוד משאיות ואף תקיפות מהאוויר של הגורמים שאחראים על אותם חמושים מחמאס או כנופיות של עבריינים. אבל מעדות הלוחמים עולה שברוב המקרים שבהם צה"ל מכניס לרצועת עזה סיוע הומניטרי, נאסר עליהם לפתוח באש לעבר החמושים מסיבות שונות, כמו זה שלא תוקפים בציר ההומניטרי בזמן מעבר שיירה, 'כלכלת חימוש' ועוד.
לאחרונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במהלך דיון שהתקיים בוועדת החוץ והביטחון שהוא נתן את ה"הוראה שעד יום חמישי הקרוב יגישו תוכנית לביצוע על חלופה לחלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה". קצין בכיר אמר על כך בשיחה עם mako: "אין תוכניות אופרטיביות למהלך כזה ומעולם לא הייתה כוונה להטיל את האחריות על צה"ל, לא היו הנחיות כאלה מהדרג המדיני". וככל שהדבר נבדק הדברים נכונים גם להיום.
עוד אמר הקצין, "זה שלוחמי צה"ל יאבטחו שיירות הומניטריות לא ימנע מחמאס לשים את היד על הסיוע. הם ישדדו את זה מנקודות ההמשך". הוא הוסיף ש"צה"ל מבצע ויבצע כל הנחיה של דרג מדיני, שלאף אחד לא יהיה ספק בזה". אבל הוא הדגיש, "יש לזה משמעות שצריך לשקף, כולל חיילים הרוגים ופצועים במשימות חלוקת סיוע הומניטרי". בינתיים, ישראל לא לוקחת אחריות על האירוע ועדיין סופגת ביקורת קשה בזירה הבין-לאומית, שמשפיעה עד כדי אמברגו נשק ממדינות שונות.