הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר החליט להדיח את סגן-מפקד סיירת גולני ולתת נזיפה פיקודית בתיק האישי של מפקד חטיבה 14. זאת אחרי סיכום התחקיר על אירוע הירי על שיירת האמבולנסים בעזה, שעוררה ביקורת בעולם אחרי שתיעוד של האירוע נחשף ב"ניו יורק טיימס".
מאז התקרית הצבא הציג מספר גרסאות לאירוע וכעת, בגרסה השלישית, מתברר שבניגוד למה שצה"ל טען בשבוע שעבר, הרכב הראשון עליו הכוח ירה ושהחל את שרשרת האירועים, לא היה רכב של משטרת חמאס כי אם אמבולנס עם צוות רפואי. למרות זאת בצבא קובעים שלא היה כשל מוסרי, ומדובר בטעויות של זירת מלחמה.
לאחר הסרטון שפורסם בטיימס, שסתר את טענות צה"ל על כך ששיירה נעה ללא סימני זיהוי ואורות מהבהבים (צ'קלקות), בצבא מגיבים בפעם השלישית לאירוע, שבו נהרגו 15 עובדי רפואה וכבאות ברצועת עזה, מירי של כוח סיירת גולני.
התחקיר, אותו הוביל באופן אישי אלוף במיל' יואב הר-אבן, ראש מנגנון התחקור המטכ"לי, הוצג ב-16 באפריל לרמטכ"ל זמיר, שהחליט כאמור על הדחת סגן מפקד סיירת גולני ונזיפה פיקודית למפקד חטיבה 14, שהכוח היה תחת פיקודו והוא גם זה שהחליט על כיסוי האמבולנסים והגופות.
בצה"ל אמרו ש"היו שגיאות ותקלות באירוע, כולל שגיאות אישיות אבל נקבע שלא היה עניין של פעולה בזדון ופעילות שלא תואמת את ערכי צה"ל". עוד נמצא בתחקיר שחלק מהמפקדים והחיילים לא אמרו אמת בתחקיר, לפחות בתחקיר הראשוני, וזה גם מה שהוביל למספר גרסאות.
על פי התחקיר ב-23 במרץ אוגדת עזה וחטיבה 14 עם סיירת גולני וסיירת גבעתי יצאו להתקפה לכיתור שכונת תל א-סולטאן ברפיח. הם מיקמו מארב של כוח שהתמקם בסביבות שלוש לפנות בוקר, במטרה לפגוע במחבלים שפעלו באזור, בדגש על אלה שינסו לברוח.
הכוח מזהה רכב שזוהה בטעות כרכב של משטרת חמאס, כך על פי התחקיר הקודם שצה"ל הציג לציבור. זה קרה כי מפקד הכוח קישר בטעות את הרכב הזה לחסימה של משטרת חמאס באזור. הכוח פתח באש, הם התקרבו לרכב וזיהו שם שני הרוגים ואדם נוסף בחיים שנלקח לתשאול. בצה"ל טוענים שאחד מההרוגים היה איש חמאס. אולם לא מפרטים מעבר לזה. בניגוד לפרסום האחרון של הצבא משבוע שעבר, כעת מתברר שזה לא היה רכב משטרה ומדובר היה באמבולנס עם צוות רפואי ולא היה שם נשק.
למרות הטעות שהחלה את שרשרת האירועים הטרגיים שגרמו לישראל נזק הסברתי בעולם, התחקיר קבע שבשלב הזה הכוח היה בדילמה אם נחשף או לא נחשף אבל חזר למארב. בתחקיר ציינו שעברו שם גם שלושה רכבים ואופנוע, גם כבאית ולא פותחים לעברם באש. ב-04:47 הכוח מזהה שני אנשים הולכים על הציר. מכיוון שלא זיהו איום והם לא נעו מבצעית, הכוח עוצר אותם. מדובר באב ובנו בן ה-13 שיצאו לדוג. בצבא אומרים שעצם זה שהכוח לא ירה, מראה שהם פעלו רק כשהרגישו איום, באזור מלחמה.
בשעה 05:06 הם מקבלים מאמצעי חוזי ש"ששיירה נעה לכיוון שלכם". הם לא יודעים איזו שיירה זאת. היא עוצרת כ-20 מטר מהכוח הקדמי של המארב. מפקד הכוח נמצא שוכב במחפורת כשהוא רואה מולו בגלל תוואי השטח רק את הכבאית ולא את שאר האמבולנסים, ואז הם מזהים אנשים שפורקים במהירות מכלי הרכב. מדובר בצוות הרפואי שפרקו כדי להגיש עזרה לנפגעים באמבולנס הראשון שנפגע, אבל החיילים שראו דרך אמצעי ראיית לילה לא זיהו שזה צוות רפואי. מפקד הכוח מזהה בטעות את הכבאית כמשאית, בשחזור שנעשה לטענת צה"ל נקבע שגבולי לזהות את הצ'קלקה של הכבאית, למרות שהיא אדומה בוהקת בלילה מלא.
בשלב זה סגן-מפקד סיירת גולני פותח ראשון באש לעבר השיירה ואז על פי הנוהל כולם, למעלה מ-20 לוחמי הסיירת, פותחים באש. אומנם מפקד הכוח ירה ראשון והזיהוי שלו, לטענת צה"ל היה גבולי, עדיין לא ברור מדוע שאר הכוח שמזהה את האמבולנסים והכבאית שמגיעים מוארים ועם אורות חירום, פתחו גם הם באש ולא עדכנו את המפקד במה שהם רואים.
בצה"ל טוענים שבגלל שמבחינתם חמאס משתמש באמבולנסים הם ראו בהם חמאס. לא ברור מדוע זאת הייתה המחשבה, אחרי שכבר פגעו בטעות באמבולנס וכבר הרגו שני אנשי רפואה, להם לא היה קשר לחמאס.

על פי התחקיר הירי וההסתערות נמשכו כשלוש דקות. זמן השהייה של כוח גולני לאחר מכן ליד האמבולנסים נמשך עוד כ-3, 4 דקות. כחלק מהתחקיר צה"ל סנכרן בין הסרטון שפורסם בניו יורק טיימס לבין התיעוד של הרחפן והכטב"ם שתיעדו את התקרית.
בצבא אומרים שלפי זה ניתן לקבוע שלא הייתה הוצאה להורג ולא כפתו אף אחד מהעזתים. בצבא אומרים שהסבירות שמישהו ב-4 דקות הוציא גופה, כפת אותה וירה בה, לא תיתכן. אחרי 4 דקות הכוח חוזר לנקודת המארב. מבחינת צה"ל, ראייה נוספת שהם לא ירו בלי הבחנה, היא שזיהו פרמדיק חי שאותו הכוח עצר.
כאן קרה אירוע שעל פי התחקיר מהווה עבירה על הנהלים ופקודות הצבא. זה קרה כשטנדר של אונר"א מגיע לאותה נקודה ב-05:18. הוא מגיע בין הכבאית ואמבולנס שנורו בירי השני. למרות שאין פריקה וגם לא איום, הכוח מבצע ירי על הרכב ועובד אונר"א שהיה בו נהרג. פה למעשה נגמר האירוע המבצעי.
הדיווח הראשוני היה שהשיירה חשוכה בלי אורות. בתחקיר התגלה דיווח שני שהיא לא חשוכה ומשום מה הדיווח הזה לא "עלה במעלה שרשרת הדיווחים ולכן יצא דיווח לא נכון". נזכיר שבתיעוד ברור שהרכבים נסעו עם אורות מלאים.
בתחקיר הגדירו שלושה מוקדים על פי פרטי האירוע. ירי ראשון על אמבולנס, ירי שני על שיירת האמבולנסים והכבאית שנקבע כי קרה בגלל תקלות מבצעיות אבל "לא בעיות ערכיות", והירי השלישי שבו נהרג עובד אונר"א שהיה "תקלה ועבירה על הפקודות".
בנסיבות המבצעיות, תחושת האיום שהכוח הרגיש, הירי שבוצע, הזיהוי שבוצע בטעות, הביאו למסקנה בתחקיר שההתנהגות של הכוח הייתה סבירה. לגביי רכב האו"ם הייתה טעות. בתקרית נהרגו 15 אנשים מהם צה"ל טוען שזיהו 6 כאנשי חמאס בדיעבד.
התחקיר מצא תקלה ועבירה על הנהלים במוקד הרביעי של האירוע, מעיכת האמבולנסים וקבירת הגופות של אנשי הרפואה הפלסטינים. בצבא טענו שמכיוון שהולכים לעבור שם אלפי פלסטינים שמפנים מאזור הלחימה אליו צה"ל נכנס, מח"ט 14 החליט להסתיר את הרכבים ולכן מעכו את האמבולנסים וקברו אותם.
ב-27 במרץ אישרו הגעה של פינוי אבל מצאו רק גופה אחת. ב-30 במרץ מגיע קצין בכיר שחושף את כלל הגופות ומסמן אותם ואז מפנים את יתר הגופות. "תוצאה מצערת שלא הייתה צריכה לקרות. לא היו אמורים לירות על רכבי הצלה, בשטח כשלא היה איום ולא היה ידוע על איום. התוצאה לא טובה", אמרו בצבא. עוד הוסיפו שלא הייתה כוונה להסתיר את האירוע "אחרת לא היו מתאמים מול ארגונים בינלאומיים".
בסיכום התחקיר נקבע שבחלק מהמוקדים, בעיקר הירי על רכב האו"ם ומעיכת האמבולנסים וקבירת הגופות, הכוח פעל באופן לא מקצועי. בנוסף שלא כולם דיווחו אמת. לכן הרמטכ"ל החליט שמפקד חטיבה יקבל הערה פיקודית על אחריות כוללת לאירוע, לרבות נוהל הקרב וניהול הזירה לאחר האירוע.
סגן מפקד סיירת גולני יסיים את תפקידו בשל אחריותו לאירוע ומה שהוגדר כדיווח חסר בתחקיר. מדובר בקצין מילואים שהתפטר מעבודתו בחו"ל והגיע להחליף את סגן מפקד הסיירת שנפצע קודם בלחימה. הוא בעצמו נפצע בלחימה בעזה וחזר להילחם. התחקיר יעבור לפרקליטות הצבאית והפצ"רית תחליט מה יהיה המשך הטיפול.
תגובות