צה"ל פרסם היום (שני) את תשובתו לעתירה על הדרישה לפתוח תפקידי לוחמה נוספים לנשים, ובה חשף את המחסור הקיים בטנקים ובתחמושת בעקבות המלחמה. "במהלך המלחמה נפגעו טנקים רבים, שמושבתים בשלב זה ואינם משמשים ללחימה או לאימונים", הובהר. בנוסף, בצה"ל הדגישו: "לא צפויה בקרוב הכנסתם של טנקים חדשים לחיל".

לתשובה המלאה לעתירה - לחצו

"באופן דומה, היקף התחמושת והמשאבים הנדרשים לתחזוקת הכלים מוגבלים מאוד. צה"ל פועל כל העת להרחבת היקף התחמושת אך לא ניתן להיערך בשלב זה לפתיחת ההתנסות במועדה, משלא ניתן להבטיח כי יהיו די כלים ותחמושת לצורך עמידה ביעדי ההתנסות", עוד נכתב.

בעקבות המחסור, בצה"ל הודיעו כי הפיילוט לשילוב נשים בשריון המתמרן - יידחה בשנה, לנובמבר 2025. "משמעות הדברים היא כי היקף הטנקים הקיים בחיל השריון אינו מספיק, הן למאמצי המלחמה והן לביצוע התנסות בו-זמנית", הסביר צה"ל בתשובה לעתירה. 

"בהינתן מכלול הנסיבות והאילוצים האובייקטיביים הנובעים מן המלחמה והשלכותיה האמורות על חיל השריון, לעמדת הגורמים המקצועיים בזרוע היבשה, לא ניתן לפתוח את ההתנסות בשריון המתמרן במועדה המקורי; שכן פתיחת ההתנסות במועד זה תוביל בהכרח לפגיעה ביכולת החיל לתת את המענה המבצעי הנדרש במלחמה, עד כדי פגיעה ביכולת לממש את תפקידי החיל בלחימה, וכן תוביל לפגיעה בהתנסות עצמה", טענו בצה"ל.

כוחות צה"ל פועלים ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
צה"ל מודה: אין מספיק טנקים בחיל, רבים נפגעו ויצאו משימוש. ארכיון | צילום: רויטרס

עד כה צה"ל פתח התנסויות לנשים בתפקידי לחימה רק ביחידות 669, יהל"ם וסיירת מטכ"ל - ולא בכל היחידות כפי שנדרש בעתירה. צה"ל מצידו טוען שאין צורך להמשיך בעתירה, כי אכן נפתחו התנסויות ביחידות שונות. 

"בשלב זה, בטרם מוצו התחקיר והלמידה בנוגע ללחימת נשים במלחמה ובטרם נבחנו מסקנותיהם על ידי הגורמים המקצועיים והפיקודיים הרלוונטיים – לא ניתן לגבש מסקנות באופן מקצועי, אחראי ומבוסס כנדרש, ולקבל החלטות בעניין שיבוץ נשים בתפקידי לחימה נוספים", נכתב בתשובה לעתירה. "יובהר כי לאחר סיום הליך התחקור והלמידה ובחינת מסקנותיו על-ידי הגורמים המקצועיים והפיקודיים הרלוונטיים, ייבחן אם יש בהן כדי להשליך על שילוב נשים בתפקידי לחימה נוספים".

לוחמות מתגייסות (צילום: דובר צה"ל)
הפיילוט לשילוב נשים בשריון המתמרן - יידחה לנובמבר 2025 | צילום: דובר צה"ל

עורכי הדין ינור ברטנטל, עדי קליין ועמיחי ויינברגר שמייצגים את העותרות, מסרו לאחר התשובה של צה"ל: "למרות גבורת הטנקיסטיות ב-7.10, נשאר הרמטכ"ל בעמדתו המקורית שלא לגייס נשים לחיל השריון וקובע שרק בעוד שנה יחלו בפיילוט נוסף בחיל. לנו אין עוד מילים כדי לתאר את הזלזול של צה"ל בלוחמות שהיו בין הראשונות להילחם ביום המחדל".

מטעם פורום דבורה נמסר: "הפורום מאוכזב מהודעת צה"ל שלפיה על אף ההכרה בגבורת החיילות והלוחמות שנלחמו בעוז לא חל שינוי בעמדת הצבא והרמטכ"ל, העומד בראשו, בנוגע לשילוב ושיבוץ חיילות בתפקידי לחימה נוספים". 

עוד אמר הפורום: "חבל שההצהרות שהשמיעו שר הביטחון והרמטכ"ל על כך שהחיילות הוכיחו את עצמן בקרב ושיחול שינוי דרמטי ביחסו של צה"ל לסוגיית פתיחת כל התפקידים לחיילות - נותרו ריקות מתוכן ואינן מתורגמות למעשים. לא כך נבנה אמון. לא כך ימוצה מלוא פוטנציאל ההון האנושי שצה"ל כה זקוק לו בימים אלו. מבחינתנו – הדיון לא הסתיים". 


צה"ל מסר בתגובה: "בהמשך לתגובה שהוגשה היום לבג"ץ בנושא עתירה בעניין שירות נשים בתפקיד לחימה נדגיש כי אמצעי לחימה במערך השריון, לרבות טנקים וחימושים, מוקצים בעת הזו למלחמה בעדיפות על פני הכשרה והרחבת התנסויות, בהן התנסות בהכשרת לוחמות לתפקיד לחימה בשריון מתמרן".