כבר למעלה משבועיים שכוחות בהם סוכני המוסד ואנשי המודיעין הטורקי פועלים בשיתוף פעולה כדי ללכוד חוליות טרור איראניות ששואפות לבצע פיגוע נגד ישראלים באיסטנבול. הרקע, שורת מקרי מוות מסתוריים של מדענים ואנשי משמרות המהפכה האיראנים, שעל פי פרסומים זרים מיוחסת לישראל.
בתדרוכי מערכת הביטחון בישראל מקפידים לציין את שיתוף הפעולה עם הטורקים, אולם בחינה של המצב בשנים האחרונות מעמידה בספק את טענת "היחסים החמים". רק לאחרונה הטורקים טענו ש"עצרו אנשי מוסד" בארצם, ויש להם עבר מפוקפק של קשרים חמים עם משמרות המהפכה של איראן.
הקשרים הביטחוניים בין ישראל וטורקיה היו חמים ואף מעבר לכך, עד עלייתו לשלטון של הנשיא ארדואן. מאז הם הלכו והתקררו, עד פרשת המרמרה. משם המצב רק החמיר ואסלאמיסטים טורקים תפסו עמדות מפתח בשירותי המודיעין שם. במיוחד לאחר ניסיון ההפיכה הכושל בטורקיה בשנת 2016.
לשכות של מנהיגי חמאס והג'יהאד האסלאמי פועלות בטורקיה כבר למעלה מעשור, באישור המודיעין הטורקי. בעבר חשף שב"כ כי משם בין היתר יוצאות הוראות לביצוע פיגועים בישראל. בין המדינות היו לא מעט משברים, כולל על רקע מלחמת האזרחים בסוריה. אולם מנגד יש ביניהן גם קשרים כלכליים טובים ושיתוף פעולה במספר תחומים.
הבעיה הביטחונית מבחינתה של ישראל, מגיעה בעיקר בהזדהות של קצינים ואנשי מערכת הביטחון טורקים עם האיראנים. לאורך השנים התפתחו קשרי מודיעין בין טורקיה למודיעין האיראני ומשמרות המהפכה, על רקע המלחמה שלהן נגד הכורדים. הקשרים האישיים התפתחו אחרי שארדואן תפס את השלטון והחל להציב מוסלמים דתיים במקומם של החילונים.
השיא היה בשנת 2014, אחרי שנחשף כי ראש המודיעין הטורקי האקן פידאן, נפגש עם אנשי משמרות המהפכה בהם גנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס שמאז כבר חוסל. אחת הפגישות של פידאן עם סולימאני היו תוך כדי ביקור של ארדואן בטהרן. מקור עלום שם טען כי השניים נפגשו בחניה תת-קרקעית, הרחק מעין התקשורת.
בעבר גם עלו טענות כי הביון הטורקי, בראשות פידאן, מסר לאיראנים מידע על רשתות ריגול של ישראל באיראן, כביכול. זה קרה בתקופה בה התקיימו במקביל גם פגישות בין בכירי גופי הביון של ישראל וטורקיה.
המהפך במודיעין של ארדואן
כקצין צעיר, פידאן יצא ללימודי שיעה וככל הנראה כבר אז הכיר גורמים בכוח קודס האיראני. בשנת 2010 ארדואן מינה אותו לתפקיד ראש המודיעין הטורקי, תפקיד אותו הוא ממלא עד היום למעט כמה הפסקות שהיו בעבר. הוא נחשב לאחד האנשים החזקים בטורקיה ומקורב מאוד לנשיא. יש אף כאלה שטוענים כי בפועל הוא משמש כמספר 2 של ארדואן.
פידאן לא לבד. גם בדרגים הנמוכים יותר, יש לא מעט גורמים פרו-איראנים בטורקיה, בעלי אידאולוגיה אסלאמית קיצונית. מספרם של אותם גורמים עלה אחרי ניסיון ההפיכה הכושל נגד ארדואן. בתגובה לאותו ניסיון, החל מסע טיהורים נרחב ואכזרי בצבא, במשטרה ובשירותי המודיעין של טורקיה. את מקומם של אנשי המקצוע תפסו הנאמנים, שרובם מוסלמים הדוקים ולא "חובבי ציון" גדולים.
אנשי הדרג הזה הם אלה שמפקחים על משרדי ארגוני הטרור הפלסטינים בטורקיה. לאור השליטה שלהם במדינה, אם הם היו רוצים בכך, הפלסטינים כבר לא היו יכולים לפעול שם. בשורה התחתונה, בסופו של דבר אותם גורמים בטורקיה מתעניינים באינטרס הצר שלהם, או יותר נכון של הנשיא ארדואן.
האם מישהו מבכירי המודיעין, באופן רשמי או בלי אישור דאג לעדכן את הקולגות שלו מטהרן בפרטי מאמץ הסיכול המשותף שהתנהל בימים האחרונים בין ישראל וטורקיה? תחקירים שפורסמו בעבר חשפו שאני ביון טורקים ובהם פידאן עצמו העבירו מידע לאיראנים גם בלי אישור מהממשל. כך שאי אפשר לשלול על הסף את האפשרות שדבר כזה קרה גם עכשיו.
לישראל אינטרס לחדש את היחסים שהיו עם טורקיה בתחום הביטחוני מצד אחד, אך נראה שהיא תצטרך לעשות זאת בזהירות רבה, כי טורקיה שהייתה בעבר חברה קרובה של ישראל עברה לא מעט מאז.