התחקיר המבצעי על המתקפה והקרב בעיר שדרות ב-7 באוקטובר הושלם וממצאיו הוצגו בצה"ל ומשטרת ישראל, למשפחות השכולות ולעיריית שדרות. צוות התחקיר בראשות אלוף-משנה נתאי עוקשי, שלקח פיקוד על מרחב העיר בבוקר השמונה באוקטובר, קבע שצה"ל כשל במשימת ההגנה על שדרות.

בקרב בעיר שדרות כלל המחבלים חוסלו או נתפסו, תוצאה ייחודית במתקפת 7 באוקטובר. לפי ממצאי צוות התחקור חדרו לשטח העיר כ-41 מחבלים אשר ביצעו מסע הרג ברחבי העיר. על פי התחקיר, בשטח העיר חוסלו כ-39 מחבלים ועוד שניים נתפסו ונעצרו.

בהתקפה האכזרית על העיר נרצחו 37 אזרחים. כוחות הביטחון והאזרחים שלחמו בעיר פעלו בגבורה ובחירוף נפש. במהלך הלחימה נפלו 16 אנשי כוחות הביטחון ונפצעו אזרחים ולוחמים רבים. בתחקיר צוין כי גבורתם של שוטרי משטרת ישראל, כוחות צה"ל, לוחמי כיתת הכוננות ותושבי העיר שדרות והיוזמה שנקטו במהלך שעות המתקפה - ראויים להערכה.

התחקיר ארך חודשים ארוכים וכלל שיחות וראיונות עם כוחות הביטחון וחברי כיתת הכוננות, תחקור יומני המבצעים של הכוחות, איסוף סרטונים, תיעוד מתצפיות, הקלטות ותמלולי קשר, קטעי וידאו, תמונות ממצלמות שהמחבלים נשאו על גופם וכן חומרים מודיעיניים, על מנת לגבש תמונת מצב של השתלשלות האירועים כפי שהייתה, ככל הניתן.

התחקיר הינו תחקיר מבצעי צבאי אשר מתמקד בהשתלשלות האירועים, ניהול הקרב והתנהלות הכוחות, ואין בו מסקנות אישיות. צוות התחקיר חילק את מוקדי הלחימה בעיר לשלושה: הלחימה בתחנת משטרת שדרות, הניסיון הכושל של המחבלים להשתלט על קניון "מול 7" והלחימה בתחנת הרכבת ובכביש 34, וכן הלחימה בשכונות 'האחוזה' ו'נאות הנביאים'.

6:29 - תחילת המתקפה וחדירת מחבלים ראשונה

התרעת "צבע אדום" הראשונה הופעלה בעיר שדרות בשעה זו. עם תחילת ההתרעות, הופעלה המערכת האוטומטית לפתיחת המיגוניות בעיר, אך עקב תקלה טכנית במערכת, 11 מיגוניות לא נפתחו, ביניהן המיגונית מול הספרייה, אשר 13 גמלאים שהיו בדרכם לטיול נאלצו להישאר מחוץ לה וכך נרצחו על ידי מחבלים, נהג המיניבוס נפצע אך הצליח לברוח.

06:58 לערך, 26 מחבלים חדרו לעיר על גבי שני טנדרים ורכב אזרחי גנוב ונסעו ישירות לכיוון תחנת המשטרה בעיר. בדרכם רצחו המחבלים שני תושבים.

7:03 – הפשיטה על תחנת המשטרה

תחקיר צה"ל 7 באוקטובר בשדרות (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

המחבלים ירדו מהטנדרים ומיקמו חוליות לבידוד התחנה. במקביל, זיהו המחבלים שוטר שהגיע למרחב התחנה, והרגו אותו. באותה שעה חדרו תשעה מחבלים נוספים על גבי טנדר אחד והחלו במסע רצח של אזרחים לאורך דרך מנחם בגין.

בשלב זה, ולאחר שהמחבלים קיבלו תגבורת של רכב נוסף, שוטרים ששהו בתחנת המשטרה וזיהו את המחבלים, קיבלו החלטה לקחת נשקים ותחמושת מהנשקייה בתחנה ולעלות לגג התחנה. בשעה 07:07 המחבלים זיהו מספר אזרחים שהגיעו לקרבת התחנה באמצעות רכבם ורצחו אותם.

7:10 מספר חוליות מחבלים נאספו מחוץ לתחנת המשטרה ובמקביל מחבלים נוספים נערכו לפריצה לתחנה, ולאחר שהקיפו אותה פרצו דרך דלת הכניסה הראשית. שוטר ששהה על גג התחנה זיהה מספר מחבלים שטרם נכנסו אליה, וחיסל ארבעה מחבלים.

באותה עת, החלו להגיע כוחות משטרה ראשונים לתגבור התחנה, המחבלים ששהו בחוץ זיהו אותם ונכנסו פנימה. בשלב זה, התפתח קרב בין המחבלים בתוך התחנה לבין השוטרים שהתבצרו על הגג. במהלך קרב זה, שני שוטרים נהרגים.

7:19 מפקד מחוז הדרום של המשטרה הגיע לתחנה עם כוח שהורכב מלוחם ימ"מ, שוטרים נוספים, קצין אג"ם תחנת שדרות, רבש"ץ שדרות, חברי כיתת הכוננות ואזרחים שהצטרפו ללחימה. הכוח החל להסתער לעבר התחנה לצד הכוחות הנוספים שנלחמו במחבלים.

7:20 המחבלים בנסיעה על טנדר לבן בשדרות בגין, ובדרכם רצחו מספר אזרחים ועובדים זרים.

7:28 כוח של שישה לוחמי ימ"מ הגיע לצומת שדרות דרום והתפצל לשתי חוליות. דקה לאחר מכן, המחבלים הגיעו למתחם 'מול 7' ופרקו מהטנדר בתחנת דלק 'תפוז' אליה ניסו לפרוץ ללא הצלחה. לאחר שלא הצליחו לחדור לתחנה, המחבלים עזבו את המקום ונסעו לכיוון צומת שדרות דרום, שם נתקלו בכוח הימ"מ. במקום התפתח קרב במהלכו חוסלו שלושה מחבלים נוספים, שישה מחבלים ברחו לכיוון תחנת הרכבת ונפצעו שני שוטרים מכוח הימ"מ, אחד מהם נפטר מאוחר יותר מפצעיו.

7:34 חדירת מחבלים לשכונות 'האחוזה' ו'נאות הנביאים'

המחבלים הגיעו לשכונת האחוזה בעיר והחלו להיכנס לחצרות הבתים. כרבע שעה לאחר מכן המחבלים נכנסו לבית ברחוב האחוזה 10, ניסו לפרוץ את דלת הממ"ד ביריות ללא הצלחה. מהירי נרצח אזרח.

7:39 מפקד מחוז הדרום של המשטרה הזעיק את מפקד מג"ב דרום. השניים חברו למפקד התחנה ועודכנו על ידו בהשתלשלות האירועים. בשלב זה מפקד מג"ב דרום ארגן כוח פריצה לתחנה הכלל 6 שוטרים וחיילים.

8:01 הכוח ניסה לפרוץ לתחנה, אך נתקל באש תופת. רק שלושה מכוח הפריצה הצליחו להיכנס לתחנה. כמה דקות לאחר מכן שני שוטרים נוספים הצליחו להיכנס לתחנה והתפתח קרב עם המחבלים. הכוח החל בסריקות בבניין, כשבמקביל כוחות משטרה נוספים עושים את דרכם לכיוון התחנה.

8:30 החלו להתקבץ כוחות משטרה וצה"ל בצומת שדרות וצומת שער הנגב, כאשר חלקם החלו בסריקות, בעקבות דיווחים של ארחים על מחבלים באזור צומת שדרות. במהלך הסריקות הכוחות נתקלו בשני מחבלים וחיסלו אותם.

08:40 לערך, הגיעו ל'שכונת האחוזה' ו'נאות הנביאים' כוחות לוט"ר וימ"מ, והחלו בסריקות. במהלך הסריקות כוח ימ"מ חיסל שלושה מחבלים בחילופי אש, כאשר כוח לוט"ר ביצע סריקות בין חצרות הבתים וחיסל במהלכן מחבל נוסף. במהלך ההיתקלות נפל לוחם מיחידת הלוט"ר ונפצע לוחם ימ"מ. בשעה 9:15 לערך הסתיים הקרב בשכונות 'האחוזה' ו'נאות הנביאים'.

9:00-16:00 הקרב במשטרה וסריקות צה"ל

תחקיר צה"ל 7 באוקטובר בשדרות (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

9:00 למרחב תחנת המשטרה הגיעו כוחות ימ"ס וימ"מ והחלו להתארגן לקראת ניסיון פריצה שני לתחנה.

09:30 מג"ד בא"ח צנחנים תפס פיקוד על העיר וביחד עם קצין נוסף מאוגדת איו"ש פתחו חפ"ק בתחנת מד"א, על מנת לרכז ולתאם את מאמצי הסריקות בעיר. באותה שעה, מפקד חטיבת גבעתי הגיע עם כוח ראשוני לעיר. במקביל, חולקה העיר לגזרות והחלו סריקות.

10:00 כוח משטרה החל לסרוק לכיוון תחנת הרכבת. במהלך הסריקה הכוח נתקל במחבלים שהשליכו רימון ופתחו בירי. הכוח חיסל שניים מהמחבלים, כאשר השלישי ברח לכיוון תחנת הרכבת וחוסל על ידי צלפים שהיו על גג התחנה.

10:30 צה"ל בשליטה מבצעית בעיר שדרות, כאשר מלבד תחנת המשטרה לא היו מחבלים נוספים בעיר. כוח תגבור ראשון מאוגדת איו"ש הגיע לעיר, ובמקביל בוצעה העברת מקל לפיקוד על העיר ממג"ד בא"ח 35 למח"ט גבעתי.

11:04 כוח הימ"מ שפרץ לתחנה זיכה את הקומה הראשונה וחילץ את השוטרים, במהלך הטיהור חוסל מחבל שהסתתר בתחנה. עד השעה 13:00 בוצעו ניסיונות חילוץ נוספים של שוטרים שהיו על הגג, אך ללא הצלחה.

13:20 הוחזר הפיקוד על העיר למג"ד בא"ח צנחנים, ומח"ט גבעתי וגדוד 'רותם' פנו לקיבוץ כפר עזה בעקבות דיווחים על עשרות מחבלים בקיבוץ.

13:30 חולצו השוטרים שהיו על גג תחנת המשטרה בשדרות על ידי כוח ימ"מ בסיוע כוחות כבאות והצלה. כוח לוחמי הימ"מ פרץ מכיוון הגג לעבר הקומה השנייה, על מנת לטהר אותה ממחבלים ולשלול הימצאות שוטרים נוספים בתחנה. במהלך הסריקות חולץ שוטר נוסף שהסתתר. כוח הימ"מ ירד לקומה הראשונה וספג אש כבדה. מהירי נהרג לוחם. בעקבות כך, החליט הכוח לצאת מהתחנה דרך הגג ופינה את השוטר והלוחם ההרוג.

16:00, לאחר הערכה כי אין שוטרים נוספים בתחנה, כוח ימ"מ החל לכתר את התחנה בנוהל 'סיר לחץ'. במקביל, כלל הכוחות שבודדו את התחנה המשיכו בירי לעברה וכרזו למחבלים לצאת ממנה ולהיכנע.

19:00 – 1:50 חיסול המחבלים בתחנה והריסתה

תחקיר צה"ל 7 באוקטובר בשדרות (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

ארבעה מחבלים ניסו לברוח מתחנת המשטרה וחוסלו על ידי כוח ימ"מ. בשעה 22:23 בוצע ניסיון בריחה נוסף של חמישה מחבלים, בחילופי האש נפצעו שני לוחמי ימ"מ.

22:37 לוחמי הימ"מ הכווינו לעבר התחנה כלי טיס של חיל האוויר שירה שני חימושים על התחנה. ב-23:15 חוסלו חמשת המחבלים שניסו לברוח על ידי כוח הימ"מ. בשלב זה, כוחות הימ"מ ביקשו להרוס את תחנת המשטרה ופנו לפיקוד הדרום על מנת לקבל אמצעים להפצצת התחנה והריסתה.

23:35 טנק של חטיבה 188 הגיע, כאשר מח"ט 401 חבר לכוח שהיה בו. הטנק נכנס למרחב התחנה וירה לעברה פגזים. בחצות, שלוש דחפורים הגיעו למרחב התחנה והחלו בהריסתה בפקודת מפקד מחוז הדרום של המשטרה.

1:50 המשך ירי המחבלים מתוך התחנה, כוחות חטיבת הצנחנים הכווינו מסוק קרב שירה לעברה. במהלך הלילה בוצע ניסיון בריחה של חמישה מחבלים נוספים שחוסלו על ידי כוחות ימ"מ.

5:00 הושלמה הריסת התחנה ובוצעו סריקות אחרונות על מנת לשלול הימצאות של מחבלים נוספים. בשעה 8:46 לערך, כוחות הימ"מ נתקלו בשני מחבלים נוספים וחיסלו אותם. במהלך הקרב, תחנת המשטרה בעיר נהרסה עד היסוד.

9:30 ב-8 באוקטובר - הסתיים האירוע בתחנת משטרת שדרות והאחריות עליה הועברה מכוחות הימ"מ לכוחות המשטרה במקום. הפיקוד על מרחב העיר שדרות הועבר לחטיבה 16 . החטיבה הקימה חמ"ל משותף יחד עם משטרת ישראל והחלה לארגן תיאום בין הכוחות במרחב.

מסקנות: התיעוד והצפת הכוחות מנעו טבח קשה יותר

  1. צה"ל נכשל במשימתו להגן על העיר שדרות.

  2. ארגון המרחב הסמוך לגבול – מנע מכוחות צה"ל חופש פעולה מבצעי בהתמודדות מול תרחיש התקפה ללא התרעה מוקדמת. מבנה האוגדה המרחבית וארגונה צריכים לאפשר לה להתמודד באופן עצמאי עם התקפה רחבה בהפתעה. נדרש להציב חלק ממתקני הקבע של האוגדה בצמתים מרכזיים, כדי למנוע אפשרות של חדירה מהירה ומסיבית של אויב לתוך הארץ.

  3. פיקוד ושליטה - תפיסת הפיקוד בתחנת המשטרה של מפקד מחוז הדרום של המשטרה, מג"ד בא"ח צנחנים ובהמשך של מח"ט גבעתי על העיר בשעות הבוקר סייעה לשליטה במצב ולפעולות המשך מתואמות עם המשטרה והעירייה. זה על פי התחקיר מה שמנע טבח קשה יותר בעיר מאשר ביישובים אחרים.

  4. רשתות אזרחיות - סרטונים מהעיר שהופצו ברשתות החברתיות גרמו לתגבור גדול מאוד של מפקדים בכירים ולוחמים, זאת עקב פקודות או באופן עצמאי. הצפת העיר בכוחות הביאה להשגת שליטה עליה כבר בשעה 10:30. עם זאת בתחקיר הומלץ לעשות סדר: יש לייצר מערכת פיקוד ושליטה אחידה המסנכרנת בין דרגי החטיבה עד דרג המטכ"ל, על מנת למצות ולשלוט בכוחות הרבים המופעלים לגזרות ההגנה.

  5. מנגנון התרעה – במידה והייתה מועברת התראה על חדירת מחבלים לעיר כבר בתחילת האירועים בגדר המערכת, היה אפשר לבצע חסימות בצמתים המרכזיים ובכניסה לעיר, וכך לסכל את תקיפות האויב.

  6. הגדוד והפלוגה הגזרתיים - האחראים להגנת העיר שדרות היו תחת התקפות מחבלים רבות. הפלוגה האחראית סיכלה התקפות של עשרות מחבלים שנועדו להגיע לעיר שדרות דרך קיבוץ ניר עם. הפלוגה מנעה אסון גדול יותר הן בעיר שדרות והן בקיבוץ ניר עם, אך לא השפיעה בפועל על האירועים בתוך העיר, ואף כוח גזרתי לא הגיע אליה במהלך המתקפה. מאחר והחדירה לעיר שדרות הייתה מגזרת נחל עוז – אנדרטת 'חץ שחור', הגדוד והפלוגה לא קיבלו דיווח על החדירה ולא הבינו את תמונת המצב בעיר.

  7. שליטה מבצעית בעיר – למרות ההפתעה המוחלטת ותנאי הפתיחה הקשים חתרו כוחות משטרת ישראל, מג"ב וצה"ל למגע, זאת תוך סיכון אישי, מקצועיות, גבורה ואומץ לב. אלו אפשרו את השגת השליטה על העיר בשעה 10:30. על פי ממצאי התחקיר הגעה מהירה לתחנת המשטרה, הגעת הכוחות לצומת שדרות – דרום ותחילת הסריקות באופן עצמאי גרמו לחשיפת האויב ולחיסולו.

  8. מערך האבטחה בעיר – מערך האבטחה בעיר היה לא מספק הן ברמת כשירות כיתת הכוננות וממלאי התפקידים, הן במרכיבי הביטחון והן בציוד והאמל"ח; לא היו כלי נשק ארוכים לחברי כיתת הכוננות, לא היה תיק הגנה לעיר, פתיחת המיגוניות כשלה, תרגול כיתת הכוננות לא התקיים לפחות שנתיים טרם השבעה באוקטובר. היה נדרש מהחטיבה וממערך האבטחה בעיר לקיים מנגנונים אפקטיביים וטובים יותר ולקיים הערכת כשירות כיתת הכוננות על מנת לשפר את מערך האבטחה בעיר.

  9. שיתוף פעולה רב ארגוני – כוחות משטרת ישראל היו ניידים והגיעו במהרה לאירועים. מרבית המחבלים חוסלו על ידי כוחות משטרת ישראל ומג"ב. יש לייצר תוכניות מסונכרנות בין צה"ל למשטרת ישראל באירועי חירום הן בבידוד וארגון המרחב והן בהפעלת יחידות משטרתיות ליישובים וערים.

  10. הקמת חפ"ק משותף בין ארגוני – בשבעה באוקטובר לא הוקם חפ"ק משותף בין צה"ל האחראי על העיר לבין משטרת ישראל ומג"ב. התיאומים בין הכוחות נעשו באמצעות יוזמות מפקדים בשטח והגדרת אחריות מרחבית. לכן היו מקרי ירי דו צדדי ובחלקם נפגעים. רק בשמונה באוקטובר הוקם חמ"ל משותף.

  11. הסדרת מנגנוני ההתרעה בעיר – ההודעה על חדירת המחבלים הועברה לתושבי העיר דרך מוקד העירייה. תושבי העיר ברובם דתיים ומסורתיים, ולכן רבים מהם לא ידעו על חדירת המחבלים עקב אי קריאת ההודעות. יש להטמיע על ידי צה"ל סוגי אזעקות שונים או כריזה המבדילים בין ירי רקטי לחדירה לעיר.

    תגובת ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, לתחקיר צה"ל:

    "העיר שדרות כולה כואבת את כאבן של משפחות הנרצחים והחללים מהעיר שדרות ואלו שנרצחו בעירנו. תחקיר צה"ל מראה את מה שכבר ידענו, שלצערנו לא קיבלנו התראה לחדירת המחבלים לכיווננו ורק כשכבר היו בעיר, גילינו על הימצאותם. גבורתם של חיילים, שוטרים, אנשי ביטחון, חברי כיתת הכוננות ואזרחים מנעה אסון כבד יותר. העיר שדרות שילמה מחיר כבד בדמות 73 מתושבי העיר, אורחיה, חיילים ושוטרים שנרצחו ב-7/10 ובימים שלאחר מכן. בשנה וחצי האחרונות עיריית שדרות פעלה רבות בשיתוף המדינה וצה"ל לתגבור מרכיבי הביטחון בעיר, בתקווה שלא יהיה בהם שימוש. עם זאת, חשוב להדגיש, כי חלק מהלקחים טרם הוטמעו ולא ניתן מענה לכל הצרכים הצבאיים שעלו ואנו קוראים לצה"ל ולממשלה להשלים את המענים. עיריית שדרות שדרגה משמעותית את מערך הביטחון שלה עם אגף חדש, יחידת ביטחון עירונית ומרכיבים נוספים כמענה משלים למענה הצבאי. אני מודה לאל"ם ניתאי עוקשי ולצוותו על ביצוע התחקיר. שוב, תנחומיי למשפחות השכולות, איחולי החלמה לפצועים, תפילה לשובם של כלל החטופים במהרה ותקווה להכרעת אויבינו וחזרתם של לוחמי צה"ל בשלום".