רוחות המלחמה באירופה. מאה אלף חיילים רוסים כבר נמצאים בשטחי הערכות סמוך לאוקראינה כשהם מצוידים בטנקים, תותחים, נגמ"שים וטונות של ציוד לוגיסטי ורפואי כמו גם מערכות איסוף ולוחמה אלקטרונית.
הקולות שנשמעים ממדינות המערב רפים למדי וזאת למרות החשש מפני פלישה רוסית לאוקראינה, אותה רבים רואים כאיום על אירופה כולה. עדיין לא ברור מה המהלך של פוטין אבל בשקט יחסי, מדינות המערב מתגברות את הכוחות שלהן סמוך לאזור בו אולי תפרוץ מלחמה, שתשפיע על העולם כולו.
דיפלומטים מערביים שונים שהתראיינו בעילום שם העלו את החשש שהנשיא פוטין מנהל שיחות במטרה להגיע לכישלון ובכך לייצר לעצמו עילה למלחמה, כשזה קורה כשמונה שנים אחרי הסיפוח של חצי קרים ותמיכה במרד במזרח אוקראינה. זאת הסיבה, לטענת רבים, שפוטין מעלה דרישות כמעט בלתי אפשריות כמו צמצום הנוכחות הצבאית של המערב במזרח ומרכז אירופה.
גורמים באוקראינה טוענים שבכוונת הרוסים לפתוח במלחמה אגרסיבית אולם תחת מגבלות, כך שיהיה ניתן להגיע להסכם הפסקת אש מעמדה של כוח. בטח מול ארה"ב שאחרי אפגניסטן ומדינות אירופה שחוששות מכל מצב של עימות צבאי מול הרוסים. בארה"ב ונאט"ו כבר היו מי שאמרו כי לא ישלחו חיילים במקרה של פלישה, משום שאוקראינה לא חברה בברית, אבל הם כן מתגברים את הכוחות שלהם באזור.
כיום יש באירופה כ-70,000 חיילים אמריקאים, מהם כ-6,000 נמצאים במזרח היבשת, רובם (4,000 חיילים) על אדמת פולין. אלה מצוידים בטנקים מסוג M-1 "אברמס", נגמ"שים, ארטילריה ועוד.
גורמים בוושינגטון הזהירו שאם המתיחות תימשך ארה"ב תשלח עוד חיילים למזרח היבשת. לכוחות היבשה ניתן להוסיף את טייסות הקרב שמוצבות או פרסו לאירופה עם מטוסי F-16 ,F-15 וחמקנים כאשר רק לאחרונה דווח שטייסת 495 המכונה "Valkyrie" הפכה לטייסת החמקנים הראשונה של האמריקאים מחוץ לארה"ב.
ברית נאט"ו מחזיקה באופן קבוע ארבעה גדודים משולבים רב לאומיים במזרח היבשת, בכל אחד מהם כאלף לוחמים. אלה נמצאים במדינות הבלטיות, אסטוניה, לטביה, ליטא ובפולין. צבאות הברית עושים רוטציה בניהם בסד"כ אותם גדודים משולבי חי"ר שריון, הנדסה וארטילריה. כוחות אלה אינם כוללים מאות רבות של חיילים הנשלחים לאזור לתקופות זמן יותר קצרות תחת כיסוי של תרגילים משותפים.
המדינה שרוצה רבע מיליון חיילים
לאור ההתעצמות של הרוסים ממזרח לאוקראינה בנאט"ו קוראים להקים גדודים דומים שיוצבו באופן קבוע גם בבולגריה ורומניה. בנוסף, בארה"ב כמו גם חלק ממדינות המערב מעבירים אספקה ואמל"ח לאוקראינה, כאשר רק לאחרונה הרוסים זעמו על אספקת טילי נ"ט מסוג טאו לצבא אוקראינה.
גם שבדיה, שאינה חברה בברית נאט"ו הודיעה על תגבור הכוחות שלה אל מול הרוסים באי גוטלנד הסמוך לרוסיה. הם לא פרטו בכמה חיילים מדובר, אולם הערכה היא שבכמה מאות בודדות על ציודם. במשרד ההגנה השבדי אף ציינו כי ניטרו פעילות של ספינות נחיתה רוסיות באזור הים הבלטי וגם שם הם מגבירים עירנות. עוד ציינו כי יהיו תגבורים נוספים עליהם לא יפרטו באמצעי התקשורת.
לכל אלה יש להוסיף כמובן את הצבאות של מדינות האזור, בעיקר פולין, רומניה והמדינות הבלטיות. מדובר בסך כולל של מאות אלפי חיילים, אבל נקודה מעניינת ניתן למצוא בפולין. שם, על רקע המשבר המתמשך עם הרוסים, הודיעו על כוונה להגדיל את הצבא מ-110,000 חיילים (מקצועיים בקבע) ל-250,000. כדי לעשות את זה, הממשל הפולני שוקל להחזיר את שירות החובה לכל צעיר בן 18 שימצא מתאים. פולין גם נמצאת בתהליך של שדרוג הצבא שלה כשזה כולל רכש טנקים, נגמ"שים ומטוסי קרב בהם כ-30 מטוסי חמקן F-35.