לראשונה מזה שנים, חיל האוויר הישראלי לא צפוי להשתתף בתרגיל איניוחוס 2023 (Iniochos) שיתקיים בחודש אפריל הקרוב, כך על פי דיווח המתפרסם ביוון. גורמים בחיל האוויר מאשרים את הפרטים נכון לשלב זה. בחיל האוויר היווני אמרו שישראל היא שותפה אסטרטגית שלהם. הם אישרו שנכון להיום "ישראל לא הביעה התעניינות", אולם אמרו שאם תשנה דעתה, הם "ידאגו לבצע את השינויים שיאפשרו השתתפות ישראלית".
איניוחוס הינו תרגיל בינלאומי גדול שמתקיים ביוון בכל שנה. ישראל משתתפת באימון מאז שנת 2012, למעט שנת הקורונה, שהייתה חריגה מסיבות ברורות והתרגיל בוטל. מדובר באימון בינלאומי מהחשובים בעולם, בו משתתפות באופן קבוע מדינות רבות בהן גם ארצות הברית, איטליה ובשנים האחרונות גם חילות אוויר ערבים, שהתאמנו צמוד עם הטייסים הישראלים.
הסיבה - בגלל הטורקים?
לא ברור מדוע ישראל אינה משתתפת השנה בתרגיל האווירי, הנחשב לאחד מנקודות השיא בגרף האימונים של חיל האוויר. בעוד גורמים בצבא טוענים שהסיבה לאי-ההשתפות הפעם היא התנגשות בין מועדי התרגיל לבין יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ויום העצמאות, ביוון רומזים שההחלטה מדינית-פוליטית.
בתקופה האחרונה ישנה התחממות מחודשת ביחסים שבין ישראל לטורקיה וביוון יותר מרומזים שיתכן כי סיבת ביטול ההשתתפות קשורה לחידוש היחסים עם ארדואן. כאמור, למרות הביקורת המרומזת מהצד היווני, הם מדגישים שחיל האוויר הישראלי מוזמן לתרגיל.
התמרון האווירי הבינלאומי INIOCHOS נמשך כשבועיים ומחולק בדרך כלל לארבעה שלבים. השלב הראשון כולל התארגנות והכרות של המשתתפים. שלב שני כולל את העברת הכוחות והשלישי זהו השלב ה"מבצעי" שכולל מגוון אימונים מורכבים של הכוחות האוויריים. שלב ארבע זה הסיכום המשותף וקיפול הכוחות.
בכל אימון שנתי כזה מוקמת במסגרת מפקדת חיל האוויר היווני, חוליית פיקוד ייעודית והמשימות של כלי הטיס במסגרת האימון כוללות התמודדות עם מערכי הגנה אווירית, תקיפות שדות תעופה של האויב, תקיפת מטרות איכות (גשרים, תחנות כוח ועוד), משימות סיוע אווירי ותקיפה קרקעית, הגנה על מטוסי תדלוק ומודיעין, לוחמת אוויר-אוויר, תקיפת מטרות בעלות זמן חיים קצר ועוד.
"אימון מבצעי איכותי"
בעבור ישראל, מדובר מלבד הלימוד מחילות אוויר זרים, גם בהזדמנות לתרגל תקיפות ארוכות טווח, בהקשר למה שמכונה מדינות מעגל שלישי. "אימון בשטח לא מוכר, יחסית, שאנחנו לא מתאמנים בו בכל יום, מאפשר לנו לדמות באופן מציאותי מאוד את הסביבה שבה צוותי האוויר עשויים להידרש לפעול", כפי שאמר לנו בעבר גורם בחיל האוויר שהשתתף בתרגיל שנה שעברה.
"הטיסה בשטח זר מייצרת אימון מבצעי איכותי לצוותי האוויר", הוסיף אותו גורם. "אלמנטים רבים בטיסה שנחשבים למאוד טבעיים בארץ שונים מאוד מעבר לים, כשאתה לומד לפעול בלי המעטפת הגדולה שיש לך בבסיסים".
כששאלנו את אחד מנווטי הקרב של חיל האוויר שהשתתף באימון שנה שעברה האם האימון ביוון מכין אותם באופן הטוב ביותר גם למשימות בעזה, לבנון או סוריה? תשובתו הייתה: "לחלוטין. האימון מכין אותנו טוב גם מקצועית, גם אישית וגם לכל אחת מהזירות. האיומים שאנחנו פוגשים פה דומים לאיומים שאנחנו עלולים לפגוש בגזרות השונות".
בשנים האחרונות חיל האוויר הגביר משמעותית את ההשתתפות שלו באימונים בינלאומיים. הדבר מאפשר לאמן את הטייסים בצורה מיטבית, באזורים לא מוכרים וגם ללמוד (וללמד) מדרך ההתנהלות של חילות אוויר זרים. כך שההיעדרות של חיל האוויר מהאימון היוקרתי ביוון בולטת במיוחד. "אנחנו משתפים פעולה עם כלל החילות, עושים יחד את המשימות ולומדים אחד מהשני. מראים את העוצמה של חיל האוויר הישראלי", אמר לנו בעבר נווט קרב שהשתתף באימון.