הפגיעה הקטלנית באזור צפת הבוקר (רביעי) מצטרפת לפגיעה הישירה אתמול בקרית שמונה ולאירועים נוספים. בחיל האוויר כבר החלו לתחקר את האירוע, במטרה להבין מדוע מערך ההגנה האווירי כשל ביירוט הירי מלבנון.
יש לציין שמדובר באזור שזוכה להגנה נרחבת, מבלי לפרט, שבו ישנם כמה מתקנים אסטרטגיים. נזכיר שבשבועות האחרונים כלי טיס של חיזבאללה חדר את מערך ההגנה ופגע בפיקוד הצפון, אז נגרם נזק קל.
לצד התחקיר שנועד להפיק מסקנות לביצוע שיפור, גורמים בחיל האוויר אומרים שלא קיימת הגנה של מאה אחוז. ולמערכות כיפת ברזל וקלע דוד יש אחוזי הצלחה מאוד גבוהים. לצערנו, אחוזי הכישלון הבודדים גובים מחיר כבד.
חלק מהשיגורים של חיזבאללה מבוצעים עם טילי נ"ט כמו ה"קורנט" המשופר או ה"אלמאז" האיראני, להם טווחים מוגדלים של 8, 10 ק"מ. מערכות כמו כיפת ברזל לא נועדו להתמודד עם איום מהסוג הזה ואין להן יכולת ליירט את הטילים האלה, שגם לא מפעילים את מערכות ההתרעה.
צה"ל מנסה לסכל שיגורים כאלה על ידי חיסול של חוליות נ"ט לפני השיגור, ועשרות כאלה חוסלו בארבעת החודשים האחרונים. אולם גם כאן אין מאה אחוזים של הצלחה.
בצה"ל מנסים לפעול לסיכול השיגורים על ידי גביית מחיר כבד מחיזבאללה ואיראן, בין השאר תקיפה של מפקדות, מחסני אמל"ח ועוד. הכל יחד מביא לכך שחיזבאללה משגר הרבה פחות ממה שהם יכולים ומנסים, אבל יש להם גם הצלחות.
ההערכה בצה"ל שלעבר צפת שוגרו רקטות כבדות, אולם עדיין לא ברור אם בעלות מנגנון דיוק. כשכמה רקטות חדרו את מערך ההגנה. כאמור האירוע נמצא בתחקיר.
לחיזבאללה יש בין 150 ל-200 אלף רקטות עם יכולת שיגור ממוצעת של 1,500 רקטות ביום. מדובר ברקטות כבדות לטווח קצר מסוג "בורקאן" להן ראש נפץ במשקל חצי טון, "גראד" לטווחים של 15, 20 ק"מ, "פאג'ר" 3 ו-5 למאה ק"מ ועוד.
מול אלה ישראל מעמידה מערך הגנה אווירית רב-שכבתי שמשלב בין סוללות כיפת ברזל, קלע דוד, חץ ומטוסי יירוט בעלי יכולת אוויר-אוויר נגד מגוון איומים כמו כלי טיס, טילי שיוט ועוד. מדובר במערך איכותי ברמה עולמית. אולם היקפו מוגבל ויש אחוזים בודדים של אי-הצלחה.
בישראל פוגעים קשה בחיזבאללה ומשמידים להם נכסים רבים. חלק מהתקיפות נועדו לשפר את ההגנה וחזרת התושבים ביום שאחרי המלחמה. צריך להדגיש שיש לצה"ל הצלחות רבות בצפון שלא כולן מגיעות לידיעת הציבור.
חלק מאותן הצלחות הן ברמה האסטרטגית, כמו למשל חזרת הטיסות החופשיות של חיל האוויר בשמי לבנון, פגיעה בנכסי חיזבאללה שנחשבים אסטרטגיים גם עבור האיראנים, ולא על כולם ניתן לפרסם. מאות מחבלים נהרגו בלבנון מאש צה"ל.
אולם, בסופו של דבר התמונה בצפון לא משתנה, וארגון הטרור של חסן נסראללה מרשה לעצמו, תחת מגבלות אומנם, לחצות עוד ועוד קווים אדומים. ייתכן שזהו הזמן שבו הדרג המדיני צריך לחשוב על גביית מחיר כבד ממדינת לבנון עצמה, שהצטרפה למלחמה של חמאס נגד ישראל. כלומר תקיפת תשתיות של לבנון ושל הצבא שלה, כולל בעומק, צידון, ביירות וצפונה משם.