צה"ל החליט להדיח שני קצינים בכירים ולנזוף בשלושה נוספים, בעקבות הריגת שבעה עובדי ארגון הסיוע ההומניטרי WCK בעזה השבוע. תחקיר צה"ל שהוצג אמש (חמישי) לראש הממשלה ובהמשך לנשיא ארה"ב, לחברי הקבינט ולשגרירים, קבע כי הירי בוצע בניגוד לנוהלי הפתיחה באש, למרות פקודה של מפקד אוגדה לא לירות עקב תיאום לקוי בין הכוחות, כמו גם אי העברת מידע באופן מסודר. צה"ל התייחס בחומרה לאירוע, שפגע קשה בהסברה הישראלית ובמצב המדיני, עד כדי חשש למהלך לעצירת המלחמה בעזה.
תחקיר צה"ל קובע באופן מפורש שניתן היה למנוע את האירוע. להגנתם, כפי שצה"ל פרסם, לצד התמרון הקרקעי שנמשך כבר חצי שנה, היו למעלה מ-6,000 תיאומים מוצלחים. בלילה שלפני התקיפה הטרגית יש שיירה הומניטרית שמצליחה להכניס סיוע. עוד אמרו בצה"ל שיש החלטות של הדרג המדיני לפתוח עוד סיוע הומניטרי, מה שמגדיר לצבא את חשיבות התחקיר, שהוביל אלוף יואב הר אבן תוך 48 שעות.
האירוע החל אחרי בדיקת ספינת הסיוע מחופי קפריסין, ובהמשך מעקב של צה"ל אחריה בים ופריקה במזח שבעזה. בכל שלב שלט צה"ל במצב ובמידע, ידע מה קורה ומתי. החשש העיקרי היה מפני המון עזתי שינסה לבזוז את הסיוע ויפגע בעצמו תוך כדי. על פי התחקיר, בוצע תהליך אישורים ותיאום בין הארגון לצה"ל.
סביב השעה 22:00 הסתיימה העמסה של שמונה משאיות שהחלו לנוע למחסן. 20 דקות מתחילת הנסיעה כוחות צה"ל זיהו שלושה רכבים שהצטרפו לשיירת משאיות. כולם תואמו בפקודה מראש, כולל האנשים שבתוכם - אבל בשל תיאום לקוי ואי העברת מידע, הפקודה לא ירדה לקדמית של חטיבת הנח"ל, משם שולטים בסיוע אווירי, ארטילרי, מודיעין, תיאום בין כוחות ועוד. זו אחת התקלות באירוע, המפקדה הקדמית לא מודעת לרכבים, רק למשאיות, מבחינתה זו שיירה הומניטרית.
בשלב מסוים יש זיק שמזהה לפתע חמוש על גג אחת המשאיות, ומבצע ירי של כדור לאוויר, תופעה שצה"ל מכיר לפיה חמאס פועל כדי להרחיק המון. במכלול האש החטיבתי מעדכנים שיש חמושים על השיירה ומפקד האוגדה מעביר הנחיה דרך המח"ט לא לתקוף, גם אם יש חמושים, כי זו שיירה הומניטרית. בתהליך זה הם מזהים את שלושת הרכבים, שכאמור היו מתואמים. במקביל מתחיל ניסיון ליצירת קשר של המתפ"ש עם אנשי הארגון, ללא הצלחה לאורך זמן. הם הצליחו לדבר עם הקב"ט שלהם בחו"ל, שלא הצליח גם ליצור איתם קשר.
באמצעי התצפית זוהו אנשי ה-WCK פורקים מהרכבים ומעבירים חבילות, בנוסף למספר אנשים נוספים נושאי נשק. לאחר מכן, מזהים הכוחות שהמשימה של הסיוע הסתיימה וממשיכים לזהות את החמושים עם רכבי פיקאפ. שלושת הרכבים זוהו בשגוי כרכבים של חמאס עם חמושים, חרף התיאום המוקדם ולמרות שהכירו את הרכבים מהמעקב אחרי השיירה ההומניטרית.
שלושת הרכבים נוסעים דרומה תוך שהם מזוהים כרכבי חמאס. הכוחות תוקפים את הרכב הראשון, אחרי זה את השני והשלישי, שלוש תקיפות מתוך הבנה שעברו שם גם פעילים בין הרכבים. בתקיפה הזאת נהרגים שבעת עובדי הסיוע. מהתחקיר עלה שבשטח הכוחות לא ידעו שהם תוקפים את פעילי ארגון ה-WCK. הרכבים שלהם היו מסומנים עם מדבקה על הגג, אבל לא היה ניתן לראות את זה בראייה תרמית.
התחקיר קבע שהתקיפה הייתה בניגוד מוחלט לנוהלי הפתיחה באש והנהלים המבצעיים. היה נדרש בין התקיפה הראשונה, השנייה והשלישית לבצע תיאום, כי בחוזי הבינו שהחמוש ברכב הראשון. כך, על בסיס אותו חמוש בלבד הופללו הרכב השני והשלישי. זה, כפי שנקבע בתחקיר, לא בסטדרנט המבצעי ומדובר בטעות חמורה שנבעה מכשל חמור, קבלת החלטות שגויה ושימוש לא נכון של הוראות ההפעלה באש.
לאור הממצאים, החליט הרמטכ"ל הרצי הלוי שמפקד הסיוע של חטיבת הנח"ל יודח מתפקידו, יחד עם קצין המשמש כראש מטה חטיבת הנח"ל, האחד בדרגת רס"ן והשני קצין מילואים בדרגת אל"מ - השניים היו שהפעילו את האש. הנזיפות הפיקודיות הן כנגד מפקד חטיבת הנח"ל אל"מ יאיר צוקרמן ומפקד אוגדה 162 תא"ל איציק כהן. בנוסף, החליט הרמטכ"ל לנזוף פיקודית גם באלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן.
מדובר באירוע חמור של הרג חפים מפשע ומבחינת ישראל באירוע קשה שפוגע במאמץ המלחמתי. בין היתר, גם בגלל שישראל רוצה שה-WCK יהיה מי שיחליף את אונר"א בעזה.